Χρ. Χριστόφιας: Με πολλά και άλυτα προβλήματα που χρονίζουν η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Υπουργός Παιδείας – Έναρξη μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης Γυμνάσιο Έγκωμης, Λευκωσία, Κύπρος Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου επισκέπτεται το Γυμνάσιο Έγκωμης με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων στη Μέση Εκπαίδευση. // Education Minister – Beginning of lessons in Secondary Education Gymnasium of Egkomi, Lefkosia, Cyprus The Minister of Education, Sports and Youth, Mr Prodromos Prodromou, visits the Gymnasium of Egkomi on the occasion of the beginning of lessons in Secondary Education.

Με πολλά και άλυτα προβλήματα που χρονίζουν η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Αυτούσια η δήλωση του Χρίστου Χριστόφια, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού:

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο Παιδείας για την- κατά τα λεγόμενα τους- ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Μέση Γενική και Τεχνική Εκπαίδευση, καθώς και στη Δημοτική από την ερχόμενη Δευτέρα.

Θέσαμε μια σειρά ερωτημάτων για διάφορα προβλήματα, τα οποία χρονολογούνται και για τα οποία κατά την άποψη μας δεν έχει εξευρεθεί ακόμα η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση για την επίλυση τους. Συγκεκριμένα θέσαμε:

  • Το ζήτημα της αγοράς υπηρεσιών για τα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και για το πρωινό σχολείο,
  • Τα ζητήματα των κλιματιστικών και των συστημάτων εξαερισμού στις τάξεις, μια δέσμευση χιλιοειπωμένη τα τελευταία χρόνια και που ακόμη αναμένουμε την υλοποίηση της,
  • Τα πολλά προβλήματα που έχει ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων, ο οποίος φέτος επεκτείνεται και στον γυμνασιακό κύκλο, χωρίς ουσιαστικά να έχει αξιολογηθεί η εφαρμογή του στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές,
  • Τα προβλήματα που αφορούν το πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία,
  • Την αξιολόγηση των παιδιών με αναπηρίες και την πρόσληψη σχολικών συνοδών, που πρόκειται για ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο από μόνο του, καθώς και άλλα πολλά ζητήματα τα οποία θέσαμε και αναμένουμε στην επόμενη συνεδρία απαντήσεις από το Υπουργείο Παιδείας.

Κλείνοντας, να ευχηθούμε καλή και παραγωγική σχολική χρονιά στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες και σε όλους όσοι έχουν να κάνουν με το δημόσιο σχολείο στον τόπο μας.

Απαιτούνται μέτρα για επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των φοιτητών

Επίσης, σήμερα ακούσαμε και τους πρυτάνεις των τριών δημόσιων πανεπιστημίων για την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Θέσαμε επίμονα και εμφαντικά το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, που δεν είναι άλλο από το στεγαστικό. Φοιτητές αναγκάστηκαν να απορρίψουν τη θέση που πέτυχαν για εισαγωγή σε δημόσιο πανεπιστήμιο, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα που έχουν να κάνουν με την στέγη.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο σε μια σύγχρονη κοινωνία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρακολουθεί άπραγη αυτή την κατάσταση. Απαιτήσαμε από το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος ενοικίου σε όσους έχουν ανάγκη για να μπορούν να στηριχθούν να σπουδάσουν στον τόπο μας. Ζητήσαμε από τις αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ να επισπεύσουν, όσο είναι δυνατό, τις διαδικασίες ανέγερσης νέων εστιών.

Ευχόμαστε καλή και παραγωγική χρονιά στους πανεπιστημιακούς, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στο δύσκολο έργο που έχουν μπροστά τους σε ακόμη μια ακαδημαϊκή χρονιά για να βγάλουν ασπροπρόσωπη την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στον τόπο μας που φέτος γιορτάζει- 30 χρόνια το Πανεπιστήμιο Κύπρου, 20 χρόνια το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και 15 χρόνια το ΤΕΠΑΚ. Τους ευχόμαστε να τα χιλιάσουν.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.