Χρ. Χριστοφίδης: Ασαφής παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις η θέση της κυβέρνησης για τις εξετάσεις τετραμήνων

Ασαφής παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις η θέση της κυβέρνησης για τις εξετάσεις τετραμήνων, υπογράμμισε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης.

Σε δήλωση του μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε πως «δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμα ποια είναι η κατεύθυνση έστω, της θέσης της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις τετραμήνων», τονίζοντας παράλληλα πως το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εξετάσεις με την υφιστάμενη μορφή δεν διατηρούνται.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Χρίστος Χριστοφίδης: 

Με χαρά δεχθήκαμε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας την Υπουργό Παιδείας, κα Αθηνά Μιχαηλίδου, με στόχο να λάβουμε μια πρώτη εικόνα των προτεραιοτήτων της νέα κυβέρνησης στα θέματα της παιδείας. Έχουμε υπογραμμίσει για ακόμη μια φορά ότι ο ρόλος μας θα είναι εποικοδομητικός, στη βάση πάντοτε των θέσεων, αρχών και κατευθύνσεων που εμείς πρεσβεύουμε στα θέματα της παιδείας. Έχουμε ευχηθεί καλή δουλειά στην Υπουργό και βεβαίως θα είμαστε εδώ, καλόβουλοι κριτές και υποστηρικτές, εκεί όπου μπορούμε να είμαστε και υπάρχει συμφωνία, για το καλό της παιδείας του τόπου, για το καλό των παιδιών μας.

Όπως υπογραμμίσαμε και προς τη φίλη κα Υπουργό «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».

Δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμα ποια είναι η κατεύθυνση έστω, της θέσης της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις τετραμήνων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εξετάσεις με την υφιστάμενη μορφή δεν διατηρούνται. Για εμάς είναι κρίσιμο αυτός ο χαρακτήρας της ενδιάμεσης κοινής εξέτασης ανά το παγκύπριο, με το κλείσιμο των σχολείων για ένα μήνα και να μην γίνονται μαθήματα, την ενίσχυση της παραπαιδείας, την πίεση και την καταπίεση των παιδιών, επιτέλους να τερματιστεί και θα τερματιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Κι αυτό το μήνυμα θέλω να το στείλω ξεκάθαρα και στην Υπουργό και στους πολίτες αυτού του κράτους. Η απάντηση που πήραμε είναι στα όρια της εποικοδομητικής ασάφειας. «Θα υπάρξουν τροπολογίες», οι οποίες όμως δεν είναι σαφές ποιες θα είναι. Και μας δημιουργούνται εύλογες απορίες: πώς υπάρχει μια ξεκάθαρη δέσμευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια ξεκάθαρη αναφορά στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του και ενώ είναι τόσο ξεκάθαρη η τοποθέτηση, έχουμε τόσο μεγάλη δυσκολία να επαναλάβουμε μετεκλογικά αυτό που ο κ. Χριστοδουλίδης έχει δεσμευτεί προεκλογικά, αλλά και πρόσφατα έχει διακηρύξει δημόσια κατά την επίσκεψη του στο δημοτικό σχολείο Πεύκιος Γεωργιάδης.

Υπάρχει ακόμη ένα ζήτημα σε σχέση με τις εξετάσεις τετραμήνων. Υπήρξε, επίσης, ξεκάθαρη δέσμευση του κ. Χριστοδουλίδη ότι θα μειωθεί το ποσοστό κατά την τρέχουσα χρόνια που θα προσμετρήσει η ενδιάμεση εξέταση στη βαθμολογία των μαθητών. Σήμερα ακούσαμε ότι αναμένονται γνωματεύσεις. Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε μια δέσμευση για την οποία δεν ήξερε αν νομικά είναι ορθή ή όχι. Όπως ξέρετε, εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου γι’ αυτό το θέμα και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους. Δεν μπορεί να θυματοποιηθούν χιλιάδες μαθητές και δη τελειόφοιτοι κατά τη φετινή χρονιά, διότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, είχαμε διαρροές, είχαμε όλο αυτό το μπάχαλο σε σχέση με τις εξετάσεις τετραμήνων.

Να αναφερθώ και σε δυο άλλα θέματα που για εμάς είναι σημαντικά. Πρώτο, το θέμα της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση. Αντιλαμβανόμαστε ότι η νέα Υπουργός κινείται προς την κατεύθυνση της ακύρωσης αυτού του παράνομου και απαράδεκτου θεσμού της εργοδότησης εκπαιδευτικών με αγορά υπηρεσιών. Είναι όμως σημαντικό να γίνουν τέτοια βήματα που να διασφαλίζουν τους υφιστάμενους εργαζομένους, πολλοί από αυτούς εργάζονται στα εν λόγω προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεύτερο, εκφράσαμε και σήμερα την αγωνία μας για τις επείγουσες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα θέματα της εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία ή μαθησιακές δυσκολίες. Έχουμε μια νομοθεσία του 1999 και τα τελευταία δέκα χρόνια περιμέναμε να έρθουν είτε τροποποιήσεις εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, είτε- από μια φάση και μετά- μια ολότελα νέα νομοθεσία, η οποία δεν ήρθε ποτέ. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τα δεδομένα που είχαμε πριν 25 χρόνια. Είναι σαφές ότι πρέπει να κινηθούμε προς την ενιαία συμπεριληπτική εκπαίδευση, χωρίς βεβαίως να ακυρώνουμε πλήρως την ειδική εκπαίδευση και αναμένουμε επειγόντως από τη νέα κυβέρνηση να φέρει τη δική της φιλοσοφία και προσέγγιση σε αυτό το πολύ ευαίσθητο και κρίσιμο ζήτημα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.