Χρ. Χριστοφίδης: Χωρίς σχεδιασμό το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί στην επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης

«Η επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευση θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να ενταχθούν πιο νωρίς στο εκπαιδευτικό σύστημα, κάτι το οποίο όπως απορρέει από επιστημονικές μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει διαχρονικά, θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για την αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας και των διάφορων μορφών αναλφαβητισμού» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού.

Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε επίσης: «Ακούσαμε τις έντονες διαφωνίες και των εκπαιδευτικών οργανώσεων σήμερα και όχι μόνο. Αναμένουμε το Υπουργείο Παιδείας να μας ενημερώσει επιτέλους και έστω και την υστάτη, να προβεί σε ένα συγκεκριμένο ολοκληρωμένο σχειδασμό, για το πως αυτό το σημαντικό βήμα της επέκτασης της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Βουλευτή του ΑΚΕΛ:

Ήταν και είναι βασική θέση μας ότι πρέπει να επεκταθεί ηλικιακά προς τα κάτω η υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση. Η επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευση θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να ενταχθούν πιο νωρίς στο εκπαιδευτικό σύστημα, κάτι το οποίο όπως απορρέει από επιστημονικές μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει διαχρονικά, θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για την αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας και των διάφορων μορφών αναλφαβητισμού.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση του Συναγερμού θέλει να κάνει αυτή την επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης. Ουσιαστικά τι κάνει; Θέλει να επιχορηγεί με κουπόνια ιδιωτικά νηπιαγωγεία για να απορροφούν μαθητές. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για το πως θα δημιουργηθεί η υλικοτεχνική υποδομή, για να μπορέσει η δημόσια υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση να είναι πραγματικά δημόσια.

Ρωτήσαμε σήμερα αν υπάρχει πιθανότητα, τα εκατό κοινοτικά νηπιαγωγεία να μετατραπούν σε δημόσια και να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις τους. Δεν πήραμε απάντηση. Ρωτήσαμε αν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός και όταν λέμε συγκεκριμένος σχεδιασμός, εννοούμε να προστεθεί για παράδειγμα μία αίθουσα στον Στρόβολο, δύο αίθουσες στην Έγκωμη, τρεις αίθουσες στη Λακατάμεια και ούτω καθ’ εξής, ούτως ώστε να ξέρουμε ότι σε συγκεκριμένο αριθμό χρόνων, θα είμαστε έτοιμοι για μια πραγματικά δημόσια προδημοτική εκπαίδευση ή αν θα εκχωρούμε μόνιμα μέρος της δημόσιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν απαντήσεις από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας.

Μας ανησυχεί ακόμα κάτι: Υπάρχει δέσμευση στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δηλαδή είναι πλέον συμβατική υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με συγκεκριμένο κονδύλι και παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει ένας συνολικός μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

Ακούσαμε τις έντονες διαφωνίες και των εκπαιδευτικών οργανώσεων σήμερα και όχι μόνο. Αναμένουμε το Υπουργείο Παιδείας να μας ενημερώσει επιτέλους και έστω και την υστάτη, να προβεί σε ένα συγκεκριμένο ολοκληρωμένο σχειδασμό, για το πως αυτό το σημαντικό βήμα της επέκτασης της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy