Χρ. Λοϊζίδης: Δεν γίνεται το 2021 να κλείνουν τα νοσοκομεία στις 15:00


Με τις δυο συντεχνίες των ιατρών του δημοσίου (ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ) θα συναντηθεί την Πέμπτη ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥΠΥ Χρίστης Λοϊζίδης για το θέμα της απογευματινής απασχόλησης ιατρών στα νοσοκομεία. Σε εφ΄ όλης της ύλης δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι επί τάπητος θα τεθεί η πρόταση του ΟΚΥΠΥ.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣημείωσε ότι για τις απογευματινές επεμβάσεις, αυτές θα γίνονται εφόσον υπάρχουν λίστες αναμονής για επείγοντα περιστατικά. Πρόσθεσε ότι ο ΟΚΥΠΥ επιθυμεί να ξεκινήσει η απογευματινή απασχόληση των ιατρών το συντομότερο δυνατόν στα εξωτερικά ιατρεία, προκειμένου ο ασθενής να έχει πρόσβαση σε ειδικούς ιατρούς. Όπως είπε δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αλλά από τις συζητήσεις θα διαφανεί πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα.
Επίσης σημείωσε ότι δεν μπορεί το 2021 να κλείνουν τα νοσοκομεία στις 3 το απόγευμα και ο εργαζόμενος να ζητά άδεια από την εργασία του για να επισκεφθεί το γιατρο λέγοντας ότι είναι προσβολή για τον ασθενή και αναχρονιστική εικόνα για χώρα της ευρωζώνης.

Παράλληλα, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι ο ΟΚΥΠΥ θα προχωρήσει στην πρόσληψη ακόμη 11 νοσηλευτών προσθέτοντας ότι συζητούν με τις συντεχνίες των νοσηλευτών στα δημόσια νοσηλευτήρια για να δουν κατά πόσο χρειάζονται περισσότεροι νοσηλευτές και που. Όπως είπε από την αρχή της λειτουργίας του ΟΚΥΠΥ το 2019 έχουν προσληφθεί 371 νοσηλευτές, ενώ από το 2020 μέχρι σήμερα 326. Επίσης από την 1η μέρα λειτουργίας του ΟΚΥΠΥ, ο Οργανισμός προχώρησε σε 1022 προσλήψεις, οι 245 αφορούν σε ιατρικό προσωπικό, οι 371 σε νοσηλευτές και οι υπόλοιπες σε διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό. Ο συνολικός αριθμός των ιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια ανέρχεται στους 767 ενώ οι νοσηλευτές είναι στους 3.555 στα νοσηλρευτήρια του ΟΚΥΠΥ. Ο Οργανισμός προσέλαβε 326 νοσηλευτές από το 2020 μέχρι σήμερα.

Ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι δεν τίθεται θέμα υποστελέχωσης τμημάτων των νοσοκομείων του ΟΚΥΠΥ. Όπως ανέφερε, αν υπάρχουν ελλείψεις αυτές οφείλονται στην προσωρινή μετακίνηση προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ σημείωσε ότι εκεί και όπου χρειάζεται, γίνονται προσλήψεις.

Πρόσθεσε ότι ο ΟΚΥΠΥ τα επόμενα τρία χρόνια προγραμμάτισε να δαπανήσει 200 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση κτιρίων, αγορά ιατρικού εξοπλισμού, ρομποτικών συστημάτων, υβριδικών χειρουργείων, αγγειογράφων, μαγνητικών και αξονικών τομογράφων και ακτινολογικών μονάδων.

Γνωστοποίησε ότι το Μακάρειο Νοσοκομείο θα έχει το δικό του ΤΑΕΠ. Αναμένεται τα έργα να ξεκινήσουν το 2ο εξάμηνο του 2022 και χρειάζονται περίπου δυο χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο. Ο ΟΚΥΠΥ είναι αυτή τη στιγμή στη διαδικασία να προκηρύξει προσφορές για αγορά υπηρεσιών. Υπολογίζουν ότι αυτή η διαδικασία θα πάρει 3-4 μήνες και μετά θα γίνουν οι προσφορές για τους εργολάβους. Γενικά για τα ΤΑΕΠ είπε ότι χρίζουν βελτίωσης ενώ κάλεσε τους πολίτες να επικοινωνούν πρώτα με τον προσωπικό τους ιατρό και μετά να πηγαίνουν στις Πρώτες Βοήθειες.

Επίσης είπε ότι συνεχίζεται κανονικά και η προσθήκη εξοπλισμού, προχωρά η κατασκευή της νέας μονάδας αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Πάφου, κατακυρώνεται σε λίγες μέρες η πρώτη φάση του νέου νοσοκομείου ψυχικής υγείας στην Αθαλάσσα ενώ εντός των ημερών κατακυρώνεται και η προσφορά για δημιουργία δομής που θα φιλοξενεί χρόνιους ψυχικά πάσχοντες ασθενείς στα Λατσιά. Ακόμα, για πρώτη φορά το Νοσοκομείο Λεμεσού θα έχει MRI Μέχρι το τέλος του χρόνου. Στο μεταξύ, προχωρά το έργο για ψηφιοποίηση των φακέλων των ασθενών, καθώς σήμερα είναι σε χάρτινους φακέλους. Επίσης οι ασθενείς για πρώτη φορά μπορούν να κλείσουν ραντεβού Online ενώ οι ασθενείς μπορούν να πληρώνουν και με πιστωτικές κάρτες.

Παράλληλα είπε ότι είναι ανθρώπινο η δημοσιότητα να επικεντρώνεται εκεί που πονάει όπως είπε το σύστημα δηλαδή στις καταγγελίες, στις γκρίνιες και στις ενδεχόμενες αστοχίες. Σημείωσε ότι μέσα σε αυτή την ομίχλη πρέπει να βλέπουν το δάσος και όχι μόνο το δέντρο. Για τα παράπονα των ασθενών είπε ότι δεν κρύβουν κάτι κάτω από το χαλί. Σημείωσε ότι έλειπε η ορθολογική οργάνωση και είπε ότι υπάρχει αξιολόγηση παραπόνων των ασθενών και στόχος είναι ο ΟΚΥΠΥ να απαντά το πολύ μέσα σε 40 εργάσιμες μέρες.

Για το έλλειμμα του ΟΚΥΠΥ είπε ότι το κόστος της πανδημίας υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια. Η εκτίμηση των πραγματικών αποτελεσμάτων για τον χρόνο που θα λήξει τον Δεκέμβριο του 2021 παρουσιάζει λειτουργικό έλλειμμα της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ που θα αυξηθεί κατά 31 εκ. λόγω κεφαλαιουχικών δαπανών. Όπως είπε, οι προβλέψεις είναι καλύτερες από τον προϋπολογισμό και σημείωσε ότι είναι προς το σωστό δρόμο για την οικονομική αυτονόμηση του οργανισμού. Παράλληλα, είπε ότι ο ΟΚΥΠΥ θα ζητήσει επέκταση της περιόδου λειτουργίας του Οργανισμού για ακόμη ένα με δυο χρόνια λόγω της πανδημίας.

Στο μεταξύ, ο Χρίστης Λοϊζίδης είπε ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευτεί περισσότεροι 6.000 ασθενείς εκ των οποίων 600 σε ΜΕΘ. Επίσης αναπτύχθηκαν πέραν των 300 κλινών σε κοινούς θαλάμους covid συμπεριλαμβανομένων μονάδων αυξημένης φροντίδας. Το ποσοστό θνησιμότητας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα γύρω στο 0,46% γεγονός που κατατάσσει στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά ως προς την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Ακόμα από τον Ιούλιο του 2020 και μέχρι σήμερα έγιναν 26 μεταμοσχεύσεις νεφρών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.