Χρ. Πισσαρίδης στον Άστρα: Δίκοπο μαχαίρι δεν λες τίποτα… (Ηχητικό)

Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα δεν αποτελούσε ποτέ αναπτυξιακό μοντέλο για την Κύπρο ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο νομπελίστας Οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος προειδοποιούσε εδώ και χρόνια ότι θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα.  Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και όπως έδειξε και το βίντεο του Αλ Τζαζίρα υπήρξε και διαφθορά, σημείωσε.

Δεν είναι αναπτυξιακό μοντέλο να κτίζουμε πύργους στη Λεμεσό και να τους πουλούμε σε ανθρώπους που ούτε καν τους χρησιμοποιούσαν για να μας φέρουν χρήματα, ανέφερε ο κύριος Πισσαρίδης σημειώνοντας ότι το κόστος στην πολιτική ζωή είναι τεράστιο γιατί δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη των πολιτών.

Πρόσθεσε ότι παρά το ότι είμαστε κράτος της ατιμωρησίας θα έπρεπε να υπάρχει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που να δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Είπε ότι το κράτος πρέπει να δώσει βοήθεια προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ωστόσο, πρόσθεσε,  μεσοπρόθεσμα πρέπει να εξεταστεί το μέλλον με τον ηλεκτρισμό και που πρέπει να δοθεί η προσοχή, όπως η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στην Κύπρο ανέφερε ο κύριος Πισσαρίδης υπάρχουν πάρα πολλές στρεβλώσεις ιδιαίτερα στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.

Όσον αφορά τη διεθνή οικονομική κατάσταση, τη χαρακτήρισε δύσκολη καθώς όπως είπε δεν είναι προφανές που οδηγείται η κατάσταση για την οικονομία των ΗΠΑ, ή της Ευρώπης ή της Κίνας που είναι οι μεγαλύτερες.

Το γεγονός αυτό αποτελεί κάτι περισσότερο από δίκοπο μαχαίρι. Ίσως αν το μαχαίρι είχε και άλλες κοπές θα ήταν πιο εύκολο να πει κανείς, καθώς είναι πολύ δύσκολο να χειριστούν οι κυβερνήσεις τα πολύ διαφορετικά προβλήματα που έχουν προκύψει όπως ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και το θέμα της ενέργειας.

Ο κύριος Πισσαρίδης ανέφερε ότι το πρόβλημα με τις σχέσεις των μεγάλων οικονομιών είναι ότι με την παγκοσμιοποίηση είχε υπάρξει συμφωνία για μεταξύ τους συμφωνία, ενώ τώρα λόγω των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται  αντιμετωπίζουμε την πρώτη μεγάλη κρίση του συστήματος της παγκοσμιοποίησης. Η κρίση, εξήγησε, είναι συνδυασμός γεωπολιτικών κρίσεων, οικονομικών και πολιτικής συνεννόησης.

Ερωτηθείς ο κύριος Πισσαρίδης είπε ότι δεν μπορεί στην παρούσα φάση να εκτιμηθεί η διάρκεια και το κόστος της κρίσης. Όσο δεν υπάρχει συνεννόηση των πλουσιοτέρων χωρών αυτό οδηγεί προς τα πίσω τις ανησυχίες ανέφερε.

Ο κύριος Πισσαρίδης προέβη σε δηλώσεις στον ΑΣΤΡΑ στο περιθώριο παγκόσμιου συνεδρίου κατόχων Νόμπελ οικονομίας που πραγματοποιείται στη Γερμανία και στο οποίο, όπως ανέφερε, εκφράζονται φοβερές ανησυχίες για το που οδεύει η παγκόσμια οικονομία.

Ακούστε πιο κάτω τη συνέντευξη του Χριστόφορου Πισσαρίδη στον Άστρα και στον Θανάση Αθανασίου:

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.