Χρειάστηκαν 8 χρόνια για να καταθέσει το Υπ. Άμυνας τροποποιητικό κανονισμό

Αρνούνται την άρση της δυσμενούς διάκρισης κατά των εθελόντριων

Απορρίπτουν κατηγορηματικά την παραχώρηση προσαύξησης στις απολαβές τους οι εθελόντριες υπαξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, των οποίων η ανέλιξη έτυχε δυσμενούς διάκρισης λόγω φύλου. Πριν από δύο βδομάδες διαπιστώθηκε ότι στη μισθοδοσία του Γενάρη μπήκε μία προσαύξηση στις γυναίκες υπαξιωματικούς 5ης 6ης και 7ης σειράς και ως εκ τούτου, έδωσαν οδηγίες στους νομικούς τους συμβούλους να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο, το Τμήμα Μισθοδοσίας του Υπουργείου Άμυνας και την προεδρία της Βουλής ότι η παραχωρηθείσα προσαύξηση δεν είναι δεκτή ως αντιμετώπιση της αδικίας.

Στα σημειώματα που επέδωσαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώπιον της οποίας συζητήθηκε χθες το θέμα, νομικοί σύμβουλοι των υπαξιωματικών τονίζουν ότι η έννοια της λέξης «αποκατάσταση» είναι η ενέργεια με την οποία η ζημιά επανέρχεται στην προτεραία κατάσταση. Διερωτώνται πώς το Υπουργείο Άμυνας μιλά για επιστέγασμα προσπαθειών του για πλήρη αποκατάσταση, όταν εκ των πραγμάτων δεν αποκαθιστά ούτε εξαλείφει τη ζημιά που υπέστησαν σε βάθος χρόνου. Παράλληλα, κακίζουν το ότι χρειάστηκαν 8 χρόνια για να προβεί το Υπουργείο Άμυνας στην κατάθεση στη Βουλή τροποποιητικού κανονισμού και τονίζουν ότι για οκτώ χρόνια εφαρμόζονταν κανονισμοί που εισήγαγαν το στοιχείο της παράνομης διάκρισης στη βάση του φύλου σε βάρος των γυναικών.

Η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Υπαξιωματικών του Κυπριακού Στρατού, Κατερίνα Μαρκουλλίδου, τόνισε ότι ο Σύνδεσμος υποστηρίζει την πλήρη αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν εις βάρος των υπό αναφορά υπαξιωματικών τα τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας υπόψιν τα χρόνια υπηρεσίας που απώλεσαν σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέρφους τους, χωρίς να επηρεάζεται ο οποιοσδήποτε. Η αφυπηρετήσασα υπαξιωματικός Μαρία Ασκώτη ανέφερε ενδεικτικά ότι λαμβάνει μετά από 27 χρόνια υπηρεσίας 803 ευρώ σύνταξη, ενώ οι άνδρες συνάδελφοί της, που αφυπηρέτησαν μαζί της, παίρνουν σύνταξη άνω των 1.600 ευρώ. Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, τόνισε ότι η Νομική Υπηρεσία όφειλε ως σύμβουλος του κράτους να είχε συμβουλεύσει τον εκάστοτε Υπουργό Άμυνας για τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος, επισημαίνοντας πως κάποιες υποθέσεις ήδη προωθούνται στα δικαστήρια με ενδεχόμενη επιδίκαση μεγάλων αποζημιώσεων.

Σημείωσε ότι με βάση τα όσα κατατέθηκαν από νομικούς συμβούλους των εμπλεκόμενων υπαξιωματικών του στρατού, η αποκατάσταση του προβλήματος θα κοστίσει γύρω στις 400.000, ποσό που ωστόσο ανέφερε πως δεν υιοθετεί, καθώς δεν υπάρχει σχετική αναλογιστική μελέτη και κάλεσε τον Υπουργό Άμυνας να δώσει λύση στο πρόβλημα. Παρέμβαση του Υπουργού Άμυνας ζήτησε και η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν, χαρακτηρίζοντας εξευτελιστικό το ποσό των 50-70 ευρώ που παραχωρήθηκαν στις υπό αναφορά επαγγελματίες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy