Χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά για να βρεθεί λύση για τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης

Χθες έγινε ένα πρώτο βήμα και βγήκαν από το τέλμα ανέφερε ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ για τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σημείωσε  ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι δυο πλευρές, λέγοντας πως πρέπει να δουλέψουν στοχοποιημένα για να βρεθεί λύση. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Νίκος Γρηγορίου είπε πως έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της ΑΤΑ, σημειώνοντας πως θα δίδεται όπως γίνεται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως παραμένει άλυτο το κομβικής σημασίας θέμα που αφορά στους μισθούς και τις προσαυξήσεις των εργαζομένων.

Επίσης ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι, όπως κινούνται οι συλλογικές συμβάσεις στον υπόλοιπο ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα πρέπει να ισχύει και στον ΟΚΥπΥ. Όπως είπε, αν αυτό ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες, θα βρεθούν λύσεις και για τα υπόλοιπα τεχνικά ζητήματα.

Ακόμα ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ τόνισε πως υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι που είναι ξεκρέμαστοι, σε έναν ημικρατικό οργανισμό με προσωπικά συμβόλαια, λέγοντας ότι ζουν σε περιβάλλον αβεβαιότητας.

ΟΚΥπΥ: Αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή

Αισιόδοξος ότι στο τέλος της μέρας θα βρεθεί η χρυσή τομή για τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης στα δημόσια νοσηλευτήρια, εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ανέφερε πως χθες ήταν εξαιρετική μέρα γιατί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη κάθισαν στο τραπέζι του διαλόγου και αντάλλαξαν απόψεις για το καλό των εργαζομένων.

Επίσης είπε πως έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της ΑΤΑ και θα δίδεται όπως γίνεται στον δημόσιο τομέα. Ακόμα τόνισε ότι έχει συσταθεί τεχνική ad hoc επιτροπή λέγοντας πως ένα από τα κύρια θέματα που θα τεθούν επί τάπητος θα είναι η εξέλιξη των μισθών των εργαζομένων.

Ο κ. Χαριλάου είπε πως όταν υπάρχει καλή θέληση και διεξάγεται γόνιμος διάλογος, λύσεις υπάρχουν.

Σ. Κούμας: Καποια ζητήματα παραμένουν ανοικτά και είναι καίρια στα δημόσια νοσηλευτήρια

Κάποια θέματα δεν έχουν κλείσει και είναι καίρια στα δημόσια νοσηλευτήρια, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Σωτήρης Κούμας σημείωσε πως ιδιαίτερα σοβαρό είναι το πως θα παραχωρούνται οι μισθολογικές αυξήσεις, λέγοντας ότι θα πρέπει να ισχύει το σύστημα που εφαρμόζεται σε άλλους ημικρατικούς οργανισμούς. Όπως εξήγησε, ζήτησαν να φύγει η ρήτρα ότι η οποιαδήποτε μισθολογική αύξηση θα διασυνδέεται με την αξιολόγηση. Σημείωσε πως αν η βιωσιμότητα του ΟΚΥπΥ ισοδυναμεί με το μισθολόγιο των εργοδοτουμένων, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ο Σωτήρης Κούμας τόνισε επίσης πως το θέμα της υγείας δεν είναι αριθμοί. Μάλιστα διερωτήθηκε γιατί στον ΟΚΥπΥ αφού είναι τόσο σίγουροι ότι έχουν δίκαιο, δεν έχουν παρουσιάσει εδώ και καιρό συγκεκριμένο σύστημα. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά πως η κατηγοριοποίηση και η δημιουργία ταχυτήτων εργαζομένων δεν είναι ότι καλύτερο σε ένα νοσηλευτήριο.

Επίσης είπε ότι κάποια πράγματα θα γίνουν πιο λιανά στην επόμενη συνάντηση. Ακόμα αναφέρθηκε και στην υπαναχώρηση του ΟΚΥπΥ στο θέμα της ΑΤΑ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.