Χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά για τα άτομα με αναπηρίες, είπε η Πρόεδρος της Βουλής

Χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολύ περισσότερα για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρίες, ανέφερε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, κατά την εκδήλωση του Συνδέσμου Ευημερίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία (ΣΕΑΝΑ), με θέμα «Δικαίωμα στην Ευτυχία – Κανένα Άτομο Αβοήθητο».

Στην εκδήλωση, η Πρόεδρος της Βουλής, καθώς και εκπρόσωποι του Γραφείου του Επιτρόπου του Πολίτη, του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μία συζήτηση γύρω από τη διασφάλιση ευκαιριών για αξιοπρεπή διαβίωση, κοινωνική ενσωμάτωση και παροχή ευκαιριών σε άτομα με αναπηρίες. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν επίσης ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς.

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στο πώς κατοχυρώνει η νομοθεσία το δικαίωμα στην ευτυχία των ατόμων με νοητική αναπηρία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μία σειρά από νομοσχέδια και προτάσεις νόμου αυτή τη στιγμή ενώπιον της Βουλής, που στοχεύουν στην ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, που αφορά στη μέριμνα και κρατική στήριξη για τα άτομα αυτά.

Αναφερόμενη στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρίες, είπε ότι αποτελεί το «ευαγγέλιο» για την εθνική νομοθεσία, η οποία, όπως σημείωσε, χρειάζεται συνεχείς βελτιώσεις. «Θέλουμε να συζητάμε και να εντοπίζουμε αδυναμίες», είπε η κ. Δημητρίου απευθυνόμενοι προς τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, επισημαίνοντας ότι οι νόμοι δεν είναι στατικοί. «Το θέμα δεν αφορά μόνο οικογένειες που έχουν άτομα με αναπηρία, αλλά τον καθένας μας ξεχωριστά, γιατί αυτό θα ολοκληρώσει την κοινωνία μας όπως πρέπει», συνέχισε η κ. Δημητρίου, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να υπάρχει μία οριζόντια και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων θεσμών, ώστε να βρίσκονται λύσεις.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε νομοσχέδια και προτάσεις νόμου που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής και εξήγησε ότι στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, η Βουλή έχει την ευκαιρία να ενημερώνεται από τους αρμόδιους οργανισμούς και φορείς γύρω από όσα απασχολούν τα άτομα με αναπηρίες.

Συγκεκριμένα, είπε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμεί προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πρόταση νόμου για την τροποποίηση του περί Ατόμων με Αναπηρίες Νόμου, ώστε δικαιούχοι του δελτίου στάθμευσης να καταστούν και τα άτομα με πνευματική, διανοητική ή αισθητηριακή διαταραχή.

Επίσης, όπως είπε, υπάρχουν τρεις προτάσεις νόμου για την τροποποίηση του περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμου, ώστε, για άτομο με αναπηρία που καθίσταται δικαιούχος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, πρώτον, το δικαίωμά του αυτό να μην εξαρτάται από τα εισοδήματα του/της συζύγου ή άλλου μέλους της οικογενειακής μονάδας, δεύτερον, να μη συνυπολογίζονται τα εισοδήματα, η ακίνητη ιδιοκτησία και τα χρηματοοικονομικά στοιχεία των μελών της οικογενειακής μονάδας του και τρίτον, η αναπηρία του να μη διακρίνεται σε μέτρια, σοβαρή ή ολική.

Επιπλέον, πρόσθεσε η κ. Δημητρίου, στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Υγείας και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εκκρεμούν συνολικά δώδεκα θέματα που άπτονται μεταξύ άλλων των ζητημάτων της αξιολόγησης της αναπηρίας, της στέγασης και της αυτοεργοδότησης ατόμων με νοητική αναπηρία. «Έχουν γίνει πολλά βήματα στην Κύπρο, μας βοηθά σε αυτό η ΕΕ, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, για να δούμε πως ενισχύουμε την οικογενειακή μονάδα», κατάληξε η Πρόεδρος της Βουλής.

Παίρνοντας τον λόγο η Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Μαρία Κυρατζή, σημείωσε ότι στόχος της στήριξης που παρέχεται είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ατόμων με αναπηρίες και η διασφάλιση ότι απολαμβάνουν ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της αξιοπρέπειάς τους. Ως σημαντικό επίτευγμα ανέφερε την ολοκλήρωση του στόχου αποϊδρυματοποίησης πέραν των 60 ατόμων από το Κέντρο Παναγία Ελεούσα και, στη συνέχεια, την ίδρυση του κέντρου Ίριδα.

«Είναι ένα πολυθεματικό και σύγχρονο κέντρο, ένας χώρος εργονομικά προσαρμοσμένος στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες, με όλες τις υπηρεσίες συγκεντρωμένες κάτω από την ίδια στέγη», εξήγησε η κ. Κυρατζή, προσθέτοντας ότι μέσω του κέντρου αυτού αναπτύχθηκε και η συνεργασία των Υπηρεσιών με τον ΣΕΑΝΑ. Ανέφερε, επίσης, ως σημαντική τη συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών με 28 ΜΚΟ και 57 προγράμματα, μέσα από το σχέδιο κρατικών ενισχύσεων, σημειώνοντας ότι «μέσα από τη συνέργεια με ΜΚΟ το κράτος μπορεί να παραδώσει υπηρεσίες στις ομάδες πληθυσμού που το έχουν ανάγκη». Τέλος, ανέφερε ότι το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε σε κρατικές ενισχύσεις πλησιάζει τα 13 εκ. ευρώ, με ένα ποσοστό περίπου 36% να αφορά στην ενίσχυση ατόμων με αναπηρίες.

Η Διευθύντρια Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, Χριστίνα Φλουρέντζου, προχώρησε σε μία παρουσίαση της πορείας υλοποίησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, εξηγώντας ότι μέσα από αυτή, ανοίγονται «μεγάλες δυνατότητες για ευτυχία» των συγκεκριμένων ατόμων. Εξήγησε, ακόμα, ότι ως διεθνής σύμβαση που εντάχθηκε στην εθνική νομοθεσία από το 2011, υπερτερεί έναντι πολλών εθνικών νόμων και ότι μέσα από αυτή, κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποκτά δικαιώματα, αλλά και το κράτος αποκτά την υποχρέωση να προσφέρει όσα χρειάζονται τα άτομα με αναπηρίες. «Έτσι η αναπηρία μας αφορά όλους», σημείωσε η κ. Φλουρέντζου, εξηγώντας ότι αυτός «είναι ο τρόπος με τον οποίο συμβάλλουμε στην ευτυχία τους».

Στη συνέχεια, η κ. Φλουρέντζου ανέφερε ότι για τη δεκαετία 2018-2028 θεσπίστηκε η Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία, στο πλαίσιο της οποίας εγκρίνονται επιμέρους τριετή σχέδια δράσης, σημειώνοντας ότι στο τρέχον σχέδιο περιλαμβάνονται 58 νέες δράσεις και 77 συνεχιζόμενες από το προηγούμενο, οι οποίες εμπλέκουν 8 υπουργεία και τρία υφυπουργεία. Πρόσθεσε, δε, ότι οι δράσεις στοχεύουν στη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, όπως προβλέπονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ, που έχουν να κάνουν με την ισότητα, την εκπαίδευση, την υγεία, την αποκατάσταση, το βιοτικό επίπεδο, την κοινωνική προστασία, την ανεξάρτητη διαβίωση και ενσωμάτωση, τη συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή την ψυχαγωγία και τον ελεύθερο χρόνο και τον αθλητισμό, τη συμμετοχή στην πολιτική ζωή, τον σεβασμό της κατοικίας και της οικογένειας, την εργασία και απασχόληση, την προσβασιμότητα.

Η εκπρόσωπος του Γραφείου του Επιτρόπου του Πολίτη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, μέσα από μηχανισμούς διαβούλευσης με διάφορες ΜΚΟ. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, αναπτύχθηκε η Στρατηγική για την Ενεργό Πολιτότητα και τη Συμμετοχική Διακυβέρνηση, η οποία παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝΑ, μνημόνευσε τη συνεισφορά του εκλιπόντα προέδρου, Μάρκου Μάρκου, καθώς και της εκλιπούσας Υπουργού Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου. Σημείωσε ότι η συνεργασία του Συνδέσμου με τη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι συνεχής και ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα διοργανωθεί από κοινού δράση για τα άτομα με νοητική αναπηρία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.