Χρειάζεται προώθηση και του εσωτερικού τουρισμού

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Αδιαμφισβήτητα σημαντικό είναι το έργο που επιτελεί η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού, αφού από τον πρώτο καιρό της ίδρυσής της μέχρι και σήμερα αναλώνεται με εκπληκτικά οργανωμένο τρόπο και ευφάνταστες δράσεις και πρωτοβουλίες στην προβολή και προώθηση των πλεονεκτημάτων που χαρακτηρίζουν την πόλη και την επαρχία, κατορθώνοντας να προσελκύει σε πολύ καλά επίπεδα το ενδιαφέρον των ξένων τουριστικών αγορών.

Ιδιαίτερα, θα πρέπει να πιστωθεί στην ΕΤΑΛ η προβολή και ανάδειξη της Λεμεσού ως προορισμού εξειδικευμένου τουρισμού, κάτι που αποδεικνύεται ότι έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τους τομείς των πολιτικών γάμων, του θρησκευτικού και αθλητικού τουρισμού και αρκετών άλλων τομέων.

Και είναι βέβαιο ότι με την αναθέρμανση των τουριστικών σχέσεων που επιχειρείται τώρα, μέσα από τις στοχευμένες επαφές στο Ισραήλ, την Αγγλία, την Πολωνία και άλλες χώρες που θα ακολουθήσουν, θα καταγραφούν στο τέλος της τουριστικής περιόδου καλά αποτελέσματα, δεδομένου ότι και οι βασικοί φορείς του τουριστικού προϊόντος της Λεμεσού, όπως είναι οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες στον τομέα της εστίασης, θα συμπεριφερθούν αναλόγως.

Στις σημαντικές και πρωτοποριακές δράσεις της, η ΕΤΑΛ πρόσθεσε προχθές και τις γλυπτές χελώνες Καρέτα-Καρέτα, που τοποθετήθηκαν σε δέκα καίρια σημεία της Λεμεσού και λειτουργούν κατά κάποιον τρόπο σαν οδηγοί-ξεναγοί των επισκεπτών στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Και είναι βέβαιο ότι, πέραν από τον διακοσμητικό τους χαρακτήρα και τον περιβαλλοντικό συμβολισμό τους, τα έργα αυτά θα προσφέρουν σημαντική εξυπηρέτηση.

Εκτιμούμε όμως ότι υπάρχει και κάτι άλλο στο οποίο θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη βαρύτητα, όχι μόνο από την ΕΤΑΛ αλλά γενικότερα από όλους τους φορείς του τουρισμού. Κι αυτό έχει να κάνει με την προώθηση του εσωτερικού τουρισμού, που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από διάφορους τρόπους.

Είναι γνωστό ότι οι Κύπριοι ταξιδεύουν και ξοδεύουν στα ταξίδια τους. Όχι μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και με άλλες ευκαιρίες που προσφέρονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αναζητώντας τη γνωριμία με αξιοθέατα ξένων χωρών, αλλά ενδεχομένως πιο πολύ ταξιδεύουν για την ψυχαγωγία και τη διασκέδασή τους, χωρίς βέβαια αυτό να είναι κατακριτέο.

Το γεγονός όμως ότι λίγο ή και καθόλου γνωρίζουν οι Κύπριοι την Κύπρο και δεν ψάχνουν να βρουν τα όσα μπορεί να τους προσφέρει ο τόπος τους, αυτό θα πρέπει να προβληματίσει και να ενεργοποιήσει ουσιαστικά όλους όσοι έχουν την ευθύνη της προώθησης του τουρισμού. Ίσως θα ήταν αναγκαίο τόσο η ΕΤΑΛ όσο και οι συνεργαζόμενοι φορείς να δημιουργήσουν ένα τμήμα που να ασχολείται αποκλειστικά με την προώθηση του εσωτερικού τουρισμού και ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, δίνοντας ουσιαστικά οικονομικά και άλλα κίνητρα. Αν μη τι άλλο, οι Κύπριοι που θα κάνουν τουρισμό στον τόπο τους, θα καλύπτουν σε σημαντικό βαθμό τα κενά που δημιουργούνται σε κακές τουριστικές περιόδους.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy