- Αν και έχουν γίνει βήµατα βελτίωσης, εντούτοις αρκετοί συµπολίτες µας βρίσκονται αντιµέτωποι µε αναµονή αρκετών ωρών
- Θα πρέπει να παρθούν άµεσα µέτρα όπως είναι η οργάνωση, η στελέχωση και η διαχείριση των κλινών, τονίζουν οι οργανωµένοι ασθενείς
- Σε όλα τα ΤΑΕΠ οι κλίνες είναι λιγότερες από τις ανάγκες. Χρειάζεται, επιτέλους, να γίνει µελέτη για τις συνολικές ανάγκες σε υπηρεσίες ΤΑΕΠ, επισηµαίνει ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ
- Κύρια εισήγηση της ΠΑΣΥΝΟ είναι να αλλάξει ριζικά το σύστηµα µετάκλησης ειδικοτήτων
- Τα άτοµα που απειλείται η ζωή τους εξυπηρετούνται άµεσα, ξεκαθαρίζει ο ΟΚΥπΥ
Της Μαρίας Καρατζιά
H χρονοβόρα αναµονή ασθενών στα Τµήµατα Ατυχηµάτων και Επειγόντων Περιστατικών είναι ένα ζήτηµα το οποίο απασχολεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αν και έχουν γίνει βήµατα βελτίωσης, εντούτοις αρκετοί συµπολίτες µας βρίσκονται αντιµέτωποι µε αναµονή αρκετών ωρών, µέχρι να φθάσουν στο εξεταστήριο για να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της κατάστασής τους. Πάντως οι άµεσα εµπλεκόµενοι, γιατροί και νοσηλευτές, εκτιµούν ότι το πρόβληµα οφείλεται κυρίως σε διοικητική ανοργανωσιά…
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της Οµοσπονδίας Συνδέσµων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριου Κουλούµα, στη «Χαραυγή» πως για το διαχρονικό αυτό πρόβληµα θα πρέπει να παρθούν άµεσα µέτρα όπως είναι η οργάνωση, η στελέχωση και η διαχείριση των κλινών.
ΠΑΣΥΚΙ: ∆εν χωρούν ελαφρυντικά για την υγεία
Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Σωτήρης Κούµας, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβληµα στην οργάνωση από πλευράς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. «Και οι γιατροί, αλλά και οι νοσηλευτές δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Είναι γεγονός ότι η διοικητική οργάνωση χρειάζεται βελτίωση, αυτά όµως δεν αφορούν τους γιατρούς της πρώτης γραµµής, τα ΤΑΕΠ, αφορούν διοικητικά επίπεδα».
Όπως υπογράµµισε ο κ. Κούµας, επιτέλους πρέπει να έρθουν µε συγκριτικές εισηγήσεις και αποφάσεις. «∆εν µπορεί πλέον -µπαίνοντας ήδη στον τέταρτο χρόνο µεταρρυθµίσεων- να υποσχόµαστε στους συµπολίτες και στους ασθενείς ότι έρχονται καλύτεροι καιροί. ∆εν υπάρχουν ελαφρυντικά για την υγεία», είπε.
Σχετικά µε τη διαχείριση των κλινών, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ τόνισε χαρακτηριστικά: «Bεβαίως χρειαζόµαστε και κάτι περισσότερο, αφού σε όλα τα ΤΑΕΠ -κυρίως στη Λάρνακα και στην Πάφο- ο αριθµός των κλινών που διαθέτουν είναι λιγότερος από τις ανάγκες. Υπάρχουν διεθνείς δείκτες οι οποίοι πρέπει να εφαρµοστούν τόσο σε επίπεδο προσωπικού, όσο και επίπεδο υποδοµών».
«Όσοι φορείς ασχολούνται µε την Υγεία θα πρέπει επιτέλους να παρουσιάσουν τα δεδοµένα τους, να παρουσιάσουν µια µελέτη. Αφού αναφερόµαστε στο επίπεδο των ΤΑΕΠ, χρειάζεται µια µελέτη για τις συνολικές ανάγκες σε υπηρεσίες ΤΑΕΠ. Αν δεν προηγηθεί σωστή ανάλυση, πιθανότατα σε πέντε χρόνια το ίδιο θα συζητάµε, γιατί αν δεν υπάρχουν αυτά, σηµαίνει κακή διαχείριση των πόρων, είτε του προσωπικού, είτε των υποδοµών, είτε των οικονοµικών», σημείωσε.
Καταληκτικά, ο κ. Κούµας εξήγησε ότι αφού µπήκαµε στη φάση των µεταρρυθµίσεων πρέπει να εφαρµόσουµε σωστές προσεγγίσεις. Η σωστή προσέγγιση είναι απλή. Υπάρχουν διεθνή κριτήρια τα οποία µπορούµε να εφαρµόσουµε, λαµβάνοντας βέβαια υπόψιν την πραγµατικότητα, τα δεδοµένα της χώρας µας, εφαρµόζοντας τα αυτονόητα.
ΠΑΣΥΝΟ: Έλλειψη κλινών σε συγκεκριµένες ειδικότητες
Από πλευράς του ο οργανωτικός γραµµατέας της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), Σάββας Ιακώβου, ανέφερε ότι ένα βασικό πρόβληµα που προκαλεί καθυστερήσεις στις εισαγωγές ασθενών είναι η οργάνωση από πλευράς διοίκησης. «∆ηλαδή µπορεί να υπάρχει καθυστέρηση, εξαιτίας της έλλειψης κλινών συγκεκριµένων ειδικοτήτων, οι οποίες έχουν πολλές εισαγωγές ασθενών».
Σε ό,τι αφορά την υποστελέχωση, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι υπάρχει πρόβληµα «ωστόσο, όταν η ροή των ασθενών είναι η ενδεδειγµένη (να µένουν µέχρι έξι ώρες σε κάθε τµήµα), τότε δεν θα φαίνεται και τόσο µεγάλο», εξηγώντας παράλληλα ότι το βασικό ζήτηµα είναι να µειωθεί η ώρα αναµονής των ασθενών στο εκάστοτε τµήµα. «Έτσι θα µειωθεί και η ώρα αναµονής των ασθενών που περιµένουν να εξεταστούν. Εάν τηρηθεί το πρωτόκολλο, δηλαδή αν ανταποκρίνονται στη µισή ώρα, να γίνονται οι εξετάσεις άµεσα, να υπάρχει διαθέσιµη κλίνη σε οποιονδήποτε θάλαµο για τους ασθενείς, και να µην υπάρχει περιορισµός πόσους να βάλεις στην εισαγωγή, δεν θα υπάρχει αρκετό πρόβληµα στην αναµονή».
Ερωτηθείς για το «ποια εισήγηση θα έµπαινε πρώτη στο τραπέζι από πλευράς του», ο Σάββας Ιακώβου ήταν ξεκάθαρος: Κύρια εισήγηση είναι να αλλάξουµε το σύστηµα ριζικά. ∆ηλαδή, όταν οι γιατροί στα ΤΑΕΠ αξιολογούν τους ασθενείς καλούν την ανάλογη ειδικότητα, περισσότερο τους παθολόγους και πνευµονολόγους. Μπορούν, λοιπόν, να φτιαχτούν επείγοντα κοντά στο τµήµα αυτών των ειδικοτήτων, µε σκοπό να εξετάζονται οι ασθενείς άµεσα.
ΟΚΥπΥ: Συνωστισµός από δευτερεύοντα περιστατικά
Ο Χαράλαµπος Χαρίλαου, εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισµού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, τόνισε ότι για τα άτοµα που απειλείται η ζωή τους δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας γιατί εξυπηρετούνται άµεσα. Τα ΤΑΕΠ είναι για επείγοντα περιστατικά, ξεκαθάρισε σηµειώνοντας πως τα δευτερεύοντα περιστατικά καλό είναι να προσέρχονται στους προσωπικούς τους γιατρούς.
Να σηµειώσουµε πως στην ιστοσελίδα του ΟΚΥπΥ (shso.org.cy) υπάρχει ειδική σελίδα για τα ΤΑΕΠ, η οποία ενηµερώνει τους πολίτες και παρέχει χρήσιµες πληροφορίες.
Τι λένε οι παθόντες
Τη δική της µαρτυρία για το πώς βίωσε επίσκεψη στο ΤΑΕΠ, µας έδωσε η κυρία Ελένη που επισηµάνει την ανάγκη αναδιοργάνωσης του τρόπου εξυπηρέτησης, αλλά και περαιτέρω στελέχωσης µε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
«Πρόσφατα µετά από ένα οικιακό ατύχηµα χρειάστηκε να προσέλθουµε µε το σύζυγό µου στο Τµήµα Πρώτων Βοηθειών του Νοσοκοµείου Λευκωσίας. Φθάνοντας στο χώρο ήδη υπήρχαν καµία 20αριά άτοµα στην αναµονή. Πήραµε τη σειρά µας και περιµέναµε πρώτα την αξιολόγηση από τον νοσηλευτή. Πέρασε µια ώρα. Για έναν άρρωστο που υποφέρει, όµως, µια ώρα είναι σχεδόν ένας αιώνας. Στο τέλος φύγαµε και πήγαµε σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο γιατί αν περιµέναµε ούτε µετά από 4 ώρες δεν θα µας έβλεπε γιατρός. Αν είναι δυνατόν ένας µόνο νοσηλευτής να πρέπει να εξετάσει όλους αυτούς τους ασθενείς…»
Ακόµη ένας συµπολίτης µας, ο κύριος Μάριος, µέσα από τη δική του µαρτυρία αναδεικνύει το υπαρκτό πρόβληµα της πολύωρης αναµονής.
«Τον περασµένο µήνα επισκέφτηκα το Τµήµα Πρώτων Βοηθειών τα µεσάνυχτα λόγω του πόνου που έχω συχνά στη µέση και η αναµονή ήταν 4 ώρες. Όταν έχω αυτό το πρόβληµα κατά τη διάρκεια µιας καθηµερινής ηµέρας, επισκέπτοµαι τον προσωπικό µου γιατρό ο οποίος µε µια ένεση λύνει το πρόβληµα. Όταν όµως είναι µεσάνυχτα ή Σαββατοκύριακο επισκέπτοµαι το ΤΑΕΠ, όπου υπάρχει ταλαιπωρία ωρών χωρίς λόγο.
Μια εισήγηση θα ήταν να υπάρχει ένας γιατρός στο χώρο που εξετάζει ο νοσοκόµος και αν το πρόβληµα µπορεί να λυθεί απλά µε ένα παυσίπονο, να λύνεται άµεσα χωρίς να ταλαιπωρούνται οι πολίτες στην αναµονή».
