Χρεώνουν τους καταναλωτές επιπλέον για τη χρήση κάρτας μερικές επιχειρήσεις

Την πρακτική των επιπρόσθετων χρεώσεων φαίνεται ότι υιοθέτησαν μερικές επιχειρήσεις όταν πολίτες επιθυμούν να πληρώσουν με πιστωτική κάρτα.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΥπενθυμίζεται ότι από τις 18 Σεπτεμβρίου εφαρμόζεται η νομοθεσία της υποχρεωτικής αποδοχής πληρωμής με κάρτες.
Μιλώντας στον Άστρα ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή Αντώνης Ιωάννου εξήγησε ότι μετά το Σεπτέμβρη, περίπτερα και άλλες μικρές επιχειρήσεις αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώνουν περισσότερα από την τιμή των αγαθών τους ή να αγοράζουν και άλλα προϊόντα ώστε να αποδεχθούν την πληρωμή με πιστωτική.
Αυτό γίνεται για να καλύψουν το ποσοστό αποκοπής των παρόχων.

Να σημειωθεί ότι τους ελέγχους για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τη νομοθεσία και την ύπαρξη του τερματικού σε αυτές διενεργεί το Τμήμα Φορολογίας, το οποίο γνωστοποίησε ότι κατά την 1η εκστρατεία που έγινε τον Νοέμβρη διαπιστώθηκε ότι το 80% είχε εναρμονιστεί με το νόμο.

Ωστόσο ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι υπάρχει ένα κενό σχετικά με τον έλεγχο των επιπρόσθετων χρεώσεων.
Είπε ότι η συζήτηση για το θέμα είναι σε εξέλιξη στη Βουλή και σε 15 μέρες θα κατατεθεί στην Επιτροπή Εμπορίου το τελικό κείμενο το οποίο θα δώσει την αρμοδιότητα στην Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή ώστε να κάνει το συγκεκριμένο έλεγχο στις επιχειρήσεις για τις επιπρόσθετες χρεώσεις που επιβάλλουν.

Εξήγησε ότι οι επιχειρηματίες μπορούν να μετακυλήσουν το κόστος από τις πληρωμές με κάρτες στα προϊόντα αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ελεύθερης οικονομίας, όμως δε μπορούν να χρεώνουν περισσότερο μόνο όταν κάποιος θα πληρώσει με πιστωτική.
Σημείωσε ότι το πρόστιμο για τη συγκεκριμένη παραβίαση θα είναι 2000 ευρώ, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται η Επιτροπή Εμπορίου να αυξήσει και το πρόστιμο στις επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα τοποθετήσει ειδικό τερματικό και δεν αποδέχονται πληρωμές με πιστωτικές κάρτες από 2 χιλιάδες σε 4.

Τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πληρώσουν την αδυναμία που προέκυψε στη νομοθεσία οι καταναλωτές.

Από την πλευρά της και η ΠΟΒΕΚ προειδοποίησε ότι οι επιπρόσθετες χρεώσεις σε προϊόντα λόγω της πληρωμής τους με κάρτα είναι παράνομη.
Μιλώντας στον Άστρα ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης Στέφανος Κουρσάρης τόνισε ότι αν και υπάρχουν αυξήσεις σε τιμές λόγω της γενικότερης ακρίβειας που επικρατεί, αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δικαιολογία για αλλαγές σε τιμές μόνο όταν κάποιος επιθυμεί να πληρώσει με κάρτα.

Είπε πάντως ότι όντως είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προμηθευτεί το μηχανάκι, οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι μεγάλης ηλικίας και δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τη νομοθεσία.

Επανέλαβε τη θέση της ΠΟΒΕΚ για την ανάγκη το Υπουργείο Εμπορίου να εξετάσει τις ψηλές χρεώσεις των εταιρειών που προμηθεύουν τα μηχανάκια για τα αγαθά που έχουν πολύ χαμηλό κόστος όπως και την εξαίρεση της υποχρεωτικής αποδοχής πληρωμών με κάρτα για αυτά τα προϊόντα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.