Χρέος και τιμή σε όσους αντιστάθηκαν κατά του φασισμού

Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με τη συμμετοχή Κύπριων δημοκρατικών αντιστασιακών

 

Σε μια εποχή που ακροδεξιά ιδεολογήματα και φασιστικού τύπου πολιτικοί σχηματισμοί γνωρίζουν άνοδο εκμεταλλευόμενοι τις συνεχείς κρίσεις και τη δημοκρατία, η τιμή και η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης όλων όσων ξεπέρασαν τα «ανθρώπινα» και με φάρο τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του σοσιαλισμού, πολέμησαν το φασισμό, θυσιάστηκαν, τάχθηκαν ολοκληρωτικά στην υπόθεση του ανθρώπου, της ελευθερίας ολόκληρης της οικουμένης, για έναν κόσμο καλύτερο, δικαιότερο με γνώμονα τον άνθρωπο και όχι το κέρδος, γίνεται υπόθεση επίκαιρη μα και επιτακτική.

Ακόμη πιο αναγκαία αν προβληματιστούμε με τις συνεχείς εξελίξεις και τις αλλαγές που συντελούνται στο διεθνές σκηνικό, την ολοένα και πιο έντονη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων με την επάνοδο της επίλυσης των διαφορών με στρατιωτικά μέσα. Όλα αυτά κρούουν για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου, σε σημείο που μπορεί να πει κανείς υπαρξιακό, για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Αυτά λοιπόν οδήγησαν σε ένα ταξίδι χρέους και τιμής. Το ΑΚΕΛ οργάνωσε επίσκεψη στις Βρυξέλλες ομάδας αποτελούμενης από μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών, ως ένδειξη αναγνώρισης του αγώνα για υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας και πραγματοποίησε συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο κάτω από τον τίτλο «Ο αγώνας των λαών για δημοκρατία και η συμμετοχή των Κυπρίων στις Διεθνείς Μπριγάδες».

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Roberto Galtieri, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ιταλών Παρτιζάνων (παράρτημα Βρυξελλών), η Maite Mola, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚ Ισπανίας, ο Χρυσόστομος Πασιαρδής, υπεύθυνος του Μορφωτικού Γραφείου της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Γεωργίου, ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και ο Τάσος Σάββα, πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών.

Μέσα από τις παρεμβάσεις όλων των ομιλητών αναδείχτηκε ο ρόλος και η σημασία της αυταπάρνησης εκατομμυρίων ανθρώπων που σε πολλές περιπτώσεις -στην Ισπανία το ‘36, ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο στον Β’ ΠΠ, την Ελλάδα της αντίστασης και του εμφυλίου, την Κύπρο το 1974 και αλλού- πολέμησαν όχι μόνο για την πατρίδα τους, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Κοινό χαρακτηριστικό για πολλούς η κοινωνική προέλευση και οι συνθήκες ζωής που διαμόρφωσαν την ιδεολογική τους τοποθέτηση και την πολιτική τους δράση. Η εθελοντική συμμετοχή τους και η έκφραση του διεθνισμού εντάσσεται στο πλαίσιο της κοσμοθεωρίας που καθοδήγησε ολόκληρη την πορεία της ζωής τους.

Κοινή διαπίστωση όλων των ομιλητών είναι πως το σύστημα πολεμά με κάθε μέσο τη διατήρηση και ανάδειξη αυτής της ιστορικής μνήμης. Η παραχάραξη της ιστορίας συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα, είτε με την αποσιώπηση, είτε με τη διαστρέβλωση.

Υπάρχουν ωστόσο και στην Κύπρο και αλλού αυτοί που είναι ταγμένοι να πολεμούν τη λήθη και να παλεύουν για ένα δικαιότερο κόσμο, μια κοινωνία, αλληλέγγυα, στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Η αποστολή ανάμεσα σε αλλά επισκέφτηκε το στρατόπεδο/φυλακή του Breendonk στο οποίο βασανίστηκαν και πέθαναν χιλιάδες στα χέρια των Ναζί την περίοδο του Β’ ΠΠ, ενώ αντιπροσωπεία της αποστολής συμμετείχε στην τιμητική εκδήλωση για τον Μανώλη Γλέζο, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.