Χρηματοοικονομικός Επίτροπος: Υπερκέρδη για εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων

«Η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων εντείνει αυτή τη διαδικασία»

 

Οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων λειτουργούν εντελώς διαφορετικά από τις τράπεζες, είναι πολύ ειδικού σκοπού και στοχεύουν στη μεγιστοποίηση του κέρδους τους με βάση την εξαγορά ενός δανείου στη λογιστική του αξία κάνοντας υπερκέρδη, επεσήμανε μιλώντας στον «Άστρα» ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου. Τόνισε επίσης ότι η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων εντείνει αυτή τη διαδικασία.

Κύμα εκποιήσεων στις επόμενες 45 μέρες

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος εκτίμησε ότι σε 45 μέρες θα αρχίσουμε να βλέπουμε εκποιήσεις, λόγω της λήξης του μορατόριουμ για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης. Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκποιήσεις ενωρίτερα για τις περιπτώσεις στις οποίες οι διαδικασίες κινήθηκαν πριν από την 1η Φεβρουαρίου και ήταν με βάση το νόμο.

Όπως εξήγησε ο Π. Ιωάννου, για να φτάσουμε σε μια εκποίηση ακολουθείται με βάση το νόμο μια συγκεκριμένη διαδικασία. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να συντελεστούν σε αλληλουχία ορισμένα γεγονότα και κύρια η αποστολή επιστολής με την οποία να καθορίζεται η φυσική διαδικασία του πλειστηριασμού σε διάστημα 45 ημερών.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει σήμερα Πέμπτη και αναμένεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκιά της κατά 50 μ.β., οπότε το επιτόκιο καταθέσεων θα διαμορφωθεί στο 2,5% και το επιτόκιο χορηγήσεων (προεξοφλητικό) στο 3%, ενώ ανάλογα θα αυξηθούν και τα επιτόκια των δανείων όσων έχουν πάρει δάνειο από τις τράπεζες με επιτόκιο συνδεδεμένο με το Euribor. Εκτιμάται επίσης ότι θα ακολουθήσει μία ακόμη αύξηση 50 μ.β. στα μέσα Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια ρυθμός των αυξήσεων πιθανόν θα επιβραδυνθεί στις 25 μ.β. Το πόσες αυξήσεις επιτοκίων θα γίνουν μετά τον Μάρτιο, θα εξαρτηθεί από την πορεία και τις προοπτικές αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων πέρσι με τέσσερις επιθετικές κινήσεις οι οποίες αποσκοπούσαν στη μείωση του καλπάζοντος πληθωρισμού. Οι αποφάσεις αυτές ώθησαν το επιτόκιο καταθέσεων από το -0,5% στο 2% μέσα σε λίγους μήνες.

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό χιλιάδες διανειολήπτες, αφού τα περισσότερα δάνεια στην Κύπρο είναι συνδεδεμένα με το Euribor.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy