Δραματικές επιπτώσεις για τους δανειολήπτες αλλά και υπερκέρδη για τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, φέρνει η αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια λόγω των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΚΤ.
Το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, χωρίς ωστόσο να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες. Αντίθετα η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα παρουσιάστηκαν απρόθυμοι να συμβάλουν στη διαχείριση του θέματος και κρύφτηκαν πίσω από το γεγονός ότι η νομισματική πολιτική καθορίζεται από την ΕΚΤ.
Όπως αναφέρθηκε οι αυξήσεις επιτοκίων οδηγούν σε μεγάλες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων, ενώ παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέο κύκλο μη εξυπηρετούμενων δανείων και εκποιήσεων αλλά και αύξηση της ανεργίας αφού μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους.
Όπως επεσήμανε πρόσφατα η εφημερίδα Χαραυγή η αύξηση των επιτοκίων έχει φορτώσει ήδη επιπλέον βαρίδια ύψους 800 εκατ. ευρώ το χρόνο για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο –πριν τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ– το Euribor ήταν αρνητικό. Παρά ταύτα, το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκε απότομα φτάνοντας στο 2,1%. Ενδεικτικά, για ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 150 χιλ. ευρώ, με συμφωνημένη διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια, το πρόσθετο βάρος το οποίο προκύπτει και 250 ευρώ το μήνα.
Ο εκπρόσωπος της ΚΤ παραδέχθηκε στη συνεδρία ότι λόγω της αύξησης των επιτοκίων, ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέο κύκλο μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ισχυρίστηκε ωστόσο δεν μπορούν να ληφθούν οριζόντια μέτρα και προέτρεψε τους δανειολήπτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα να αποτείνονται έγκαιρα στις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται για αναδιάρθρωση των δανείων τους.
Επίσης ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών παραδέχθηκε ότι τα περισσότερα δάνεια είναι συνδεδεμένα με κυμαινόμενο επιτόκιο και ως εκ τούτου επηρεάζονται από τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ.
Από την πλευρά του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου προειδοποίησε ότι «η αυτόνομη αύξηση των επιτοκίων δημιουργεί μη προσδοκόμενα κέρδη» για τις τράπεζες και ιδιαίτερα για τις εταιρείες εξαγοράς δανείων. Επίσης, αν και συμφώνησε με τους εκπροσώπους της ΚΤ και του Υπουργείου Οικονομικών ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία να διαταράσσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις οι οποίες να διαφυλάσσουν την κοινωνική συνοχή.
Μορατόριουμ από ΚΕΔΙΠΕΣ
Σημειώνεται ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ ανακοίνωσε στη συνεδρία ότι παρά την αύξηση των επιτοκίων δεν θα προχωρήσει στην αύξηση των απαιτήσεων της όσον αφορά τις δόσεις των δανείων. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το ποσό το οποίο θα προκύψει από την αύξηση των επιτοκίων, θα μεταφερθεί στις απαιτήσεις της ΚΕΔΙΠΕΣ στο τέλος του δανείου. Δηλαδή δεν θα αυξηθεί μεν η δόση του δανείου, αλλά θα συσσωρευτεί ένα επιπλέον ποσό το οποίο θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου
