«Χρήσιμα» τα βασανιστήρια της CIA, λέει η Λεπέν

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε σχόλιο της Μαρίν Λεπέν μετά την έκθεση για τις βάρβαρες μεθόδους της CIA: Η γαλλίδα πολιτικός είπε ότι τα βασανιστήρια μπορεί να είναι «χρήσιμα» σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μετά τις επικρίσεις -μεταξύ άλλων, πως η προσέγγισή της είναι επιφανειακή και… βασίζεται σε τηλεοπτικές σειρές- η Λεπέν επανήλθε μιλώντας για «κακόβουλη ερμηνεία» των δηλώσεων της.

Μιλώντας την Τετάρτη στο τηλεοπτικό BFM, η Λεπέν κλήθηκε να σχολιάσει την έκθεση-κόλαφο της αμερικανικής Γερουσίας για τις πρακτικές που ακολουθούσε η CIA απέναντι στους κρατουμένους ως μέλη τρομοκρατικών δικτύων τα χρόνια μετά τους Δίδυμους Πύργους.

«Δεν καταδικάζω. Είναι εύκολο όταν κάθεσαι σε ένα τηλεοπτικό πλατό να λες “ω, είναι κακό”» είπε. «Έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Ιστορίας και πιστεύω ότι τα μέλη των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών που καλούνται να αποσπάσουν πληροφορίες για να σώσουν ζωές πολιτών είναι υπεύθυνοι» είπε.

Συνέχισε εξηγώντας ότι «όταν έχεις μία βόμβα, τικ τακ τικ τακ, που θα εκραγεί σε μία ή δύο ώρες και μπορεί να σκοτώσει 200 ή 300, είναι χρήσιμο να κάνεις έναν ύποπτο να μιλήσει».

Τα σχόλια προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων -αν και πυροδότησαν ακόμη πιο «σθεναρά» σχόλια στελεχών του κόμματός της, που χαρακτήρισαν δειλία τη μη χρήση κάθε μεθόδου για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών (όπως ο είπε ο Ζιλμπέρ Κογιάρ).

Στη συνέχεια, η Λεπέν κατηγόρησε τους επικριτές της για «κακόβουλη ερμηνεία» των λεγομένων της. «Όταν έχεις να κάνεις με τρομοκράτες, δεν μπορείς να το παίζεις άγγελος. Αλλά το “με κάθε δυνατό μέσο” σημαίνει εντός του νόμου, αλλά προφανώς όχι βασανισμό» είπε.

Τόσο τα σχόλιά της όσο και το μετέπειτα μάζεμά τους προκάλεσε επικρίσεις για την «επιφανειακότητα» με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα: Η εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κορίν Ναρασιγκίν, είπε πως «όλοι οι ειδήμονες σε ζητήματα πληροφοριών γνωρίζουν πως σενάρια σαν κι αυτό [με τη βόμβα] είναι απίθανα».

Η ανάλυση της Λεπέν, είπε, βασίζεται «σε τηλεοπτικές σειρές σαν το 24».

Πάντως, όπως επισημαίνει η Monde, με τις δηλώσεις η Μαρίν Λεπέν κινήθηκε πλήρως πάνω στη γραμμή του πατέρα της, και πρώην αρχηγού του Εθνικού Μετώπου, Ζαν-Μαρί Λεπέν. Ο Λεπέν είχε επίσης κατηγορηθεί για χρήση βασανιστηρίων όταν υπηρετούσε στην Αλγερία.

Όταν είχε ρωτηθεί παλιότερα, είχε πει ότι η έννοια του βασανιστηρίου είναι «πολύ θολή» και είχε πει ότι «είναι εύκολο να κάνεις επικρίσεις όταν κάθεσαι σε μία καρέκλα, αλλά δεν νικάς τους τρομοκράτες με την ευγένεια».

Σε άλλη, παλιότερη αναφορά του, είχε επίσης πει ότι «εάν πρέπει να βασανίσεις έναν άνθρωπο για να σώσεις εκατό, να χρησιμοποιήσεις βία για να ανακαλύψεις μία βόμβα, είναι αναπόφευκτο».

in.gr

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.