Χρήσιμη μια εθνική εταιρεία (όπως η ΚΕΔΙΠΕΣ) για τα προβληματικά ΜΕΔ

«Θα ελαχιστοποιήσει την ανάγκη προσφυγής σε εκποιήσεις», υποστηρίζει ο Π. Ιωάννου

 

Η μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων θα συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ και θα ελαχιστοποιήσει την ανάγκη προσφυγής σε εκποιήσεις ακίνητης περιουσίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου.

«Οι πραγματικά ρηξικέλευθοι σχεδιασμοί του Υπ. Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη, για μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε όχημα ειδικού σκοπού διαχείρισης προβληματικών δανείων (η υλοποίηση των οποίων, βέβαια, υπόκειται σε έγκριση των ευρωπαϊκών Αρχών) θα συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ και κατ’ επέκταση θα ελαχιστοποιήσει την ανάγκη προσφυγής σε εκποιήσεις ακίνητης περιουσίας. Ταυτόχρονα, θα προστατεύει, αποφασιστικά, διάφορες ομάδες συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν ιδιάζουσας φύσεως κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και ανεπάρκεια εισοδημάτων», αναφέρει ο κ. Ιωάννου.

Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου σημειώνει ότι είχε συζητήσει τη δημιουργία οντότητας ειδικού σκοπού για διαχείριση προβληματικών δανείων την περίοδο 2013 – 2015 με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, σε διάφορες περιπτώσεις. Αργότερα, προσθέτει, με τον Σταύρο Μαλά και το οικονομικό του επιτελείο για τη διαμόρφωση μηχανισμού, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει αυτόν το ρόλο. Ο μηχανισμός αυτός συμπεριλήφθηκε στο προεκλογικό πρόγραμμα του Δρος Μαλά στις προεδρικές εκλογές του 2018. «Το χρονίζον πλέον πρόβλημα των ΜΕΔ αλλά και οι δύσκολες αντικειμενικά συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή κοινωνία επιβάλλουν την υλοποίηση των πιο πάνω σχεδιασμών του Υπ. Οικονομικών χωρίς καθυστέρηση. Στην κυπριακή κοινωνία δεν χωρούν άστεγοι», αναφέρει ο Επίτροπος.

Επίσης, σε σημείωμά του ενημερώνει ότι το Γραφείο του, σε στενή συνεργασία με τους ιθύνοντες της ΚΕΔΙΠΕΣ Λτδ και της ALTAMIRA Λτδ, προέβη την Παρασκευή 05/02/2021 σε διευθέτηση αναστολής εκποίησης, για περίοδο 6 μηνών, κύριας κατοικίας ενδιαφερόμενης δανειολήπτριας. Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η αναστολή τής υπό αναφορά εκποίησης, όπως αναφέρεται, έγινε εξαιτίας έκδηλων και πολύ σοβαρών ανθρωπιστικών αλλά και οικογενειακών λόγων των δανειοληπτών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αναφέρει, η έκκλησή του προς τις δύο οντότητες για αναστολή της προτιθέμενης εκποίησης βασίστηκε στο ότι η ενδιαφερόμενη δανειολήπτρια δεν ανήκε στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά αντιθέτως φαίνεται ότι πλήρωνε με συνέπεια τη δόση του δανείου της, μέχρι και την ημερομηνία παύσης της από την εργασία της.

Επίσης κοινοποίησε στο Γραφείο του Επιτρόπου βεβαίωση με την οποία αποδεικνύεται ότι κινήθηκε νομικά εναντίον του πρώην εργοδότη της για μη εκπλήρωση των όρων εργοδότησής της, με καθορισμένη ημέρα εκδίκασης την 21η Μαρτίου 2021. Όπως η ίδια αναφέρει, διεκδικεί αποζημίωση ύψους €300.000.
Ακόμα, αναφέρεται ότι πολύ σοβαροί λόγοι υγείας την καθιστούν ανίκανη για εργασία, ενώ ιδιάζοντα οικογενειακά προβλήματα επιδεινώνουν περαιτέρω την προβληματική κατάσταση.

Ο Επίτροπος απευθύνει ξανά έκκληση προς τους δανειολήπτες καταναλωτές να ενεργούν έγκαιρα, αξιοποιώντας το υφιστάμενο νομικό σύστημα και τους θεσμούς για αποτελεσματική προστασία των συμφερόντων τους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.