Χρήσιμος ο παρεμβατικός ρόλος του κράτους

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε μερική άρση των περιοριστικών μέτρων και συμβούλευσε τους πολίτες να συμπεριφέρονται υπεύθυνα. Το σίγουρο είναι ότι δεν επιστρέφουμε σε «κανονικούς» ρυθμούς με τα επικοινωνιακού τύπου προεδρικά διαγγέλματα.

Με την άρση μερικών περιοριστικών μέτρων θα ξεπεραστούν ίσως κάποιες δυσκολίες, αλλά δεν επιλύονται τα προβλήματα. Ανοίγουν από την ερχόμενη Δευτέρα καταστήματα και επιχειρήσεις. Είναι κατανοητό ότι αυτό χρειάζεται για να κινηθεί η οικονομία μας, αλλά την ίδια στιγμή προέχει και πρέπει να διασφαλίζεται η ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και διακίνησής τους.


Σε τέτοιες περιόδους κρίσης και πανδημίας απαιτούνται να ενεργοποιηθούν περισσότερο οι μηχανισμοί ελέγχου τόσο για τα θέματα υγιεινής, όσο και της ασφάλειας των εργαζομένων. Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές είτε πρόκειται για χώρους εργασίας, είτε για καταστήματα και αγορές, είτε για ψυχαγωγία, έχουν την ευθύνη να λαμβάνουν και να τηρούν αυστηρά μέτρα προστασίας τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για τους επισκέπτες. Έχουν ευθύνη οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να προβαίνουν σε αυστηρούς και συστηματικούς ελέγχους. Διαφορετικά με την άρση των μέτρων μπορεί να δώσουμε προσωρινή ανάσα στην επιχειρηματικότητα, αλλά εγκυμονεί ο κίνδυνος για ένα νέο κύμα εξάπλωσης του κορονοϊού που θα είναι εκτός ελέγχου. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούνται σε χώρους στους οποίους διακινούνται ευπαθείς ομάδες.

Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει επάρκεια προστατευτικού ατομικού υλικού στην αγορά, καθώς και ελέγχους για τις τιμές πώλησης. Δεν μπορεί να υποχρεώνουμε τους πολίτες να φέρουν προστατευτικές μάσκες -οι οποίες είναι και μιας χρήσης- αλλά να μην υπάρχουν επαρκείς ποσότητες στην αγορά και να δημιουργούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας. Τα νέα αυτά δεδομένα με την αγορά προστατευτικού ατομικού εξοπλισμού και αντισηπτικών επιφέρουν και ένα σοβαρό επιπρόσθετο οικονομικό κόστος για κάθε οικογένεια.

Επίσης, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του οδοντιατρικού συλλόγου ότι με τη λήψη των προστατευτικών μέτρων αυξάνεται το κόστος διαχείρισης των οδοντιατρείων τους -μέχρι και 30 ευρώ για κάθε ασθενή- αντιλαμβάνεστε ότι έρχονται αυξήσεις μέχρι και 70-80 ευρώ για κάθε επίσκεψη στον οδοντίατρο και ανάλογα θα ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις… Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές απαιτούνται ισοζυγισμένες αποφάσεις, έχοντας πάντα στο επίκεντρο την υγεία των πολιτών, αλλά και τη δύσκολη οικονομική τους θέση. Είναι εδώ που χρειάζεται ο παρεμβατικός ρόλος του κράτους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.