Με αφορμή/ Ορίζοντας

Έκφανση πολλαπλών συναισθημάτων μέσα από στιγμιότυπα οθόνης

Με αφορμή τη ζωντανή εικαστική δράση στιγμιότυπα οθόνης, που παρουσιάζεται 20 και 21 Νοεμβρίου 2021 στο Παλιό Ξυδάδικο στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency.21 η εικαστικός Χριστίνα Παπακυριακού μιλάει στον Ορίζοντα:

Τι θα παρουσιάσετε στο theYard.Residency21;


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΘα  παρουσιάσω ένα οπτικοακουστικό δρώμενο το οποίο θα πλαισιώνεται από ένα κολλάζ μεγάλων διαστάσεων. Η ιδέα προέκυψε μέσα από συζητήσεις και σκέψεις γύρω από την μορφή της πληροφορίας όπως την βιώνουμε ως δέκτες. Ένας καταιγισμός  εικόνων οι οποίες καλύπτουν  συνεχώς η μια την άλλη, ως μια μορφή ενός συγχρόνου παλίμψηστου.   Οι συντελεστές είναι πλην εμού, η Κωνσταντίνα Peter στον ρόλο του μέντορα και ο Νικόλας Πέτρου (GreenRafiki) στην ηχοληψία.

Ένας καταιγισμός  εικόνων οι οποίες καλύπτουν  συνεχώς η μια την άλλη, ως μια μορφή ενός συγχρόνου παλίμψηστου

Πως αντιλαμβάνεστε εσείς την θεματική του φετινού theYard.Residency: “ Tracing Now”; Πως συνδέεται με την παράσταση σας;

Η παρουσίαση  μου έχει άμεση σχέση με το  “Tracing Now”, και αυτό γιατί η ανάγκη για την κατανόηση και την αφομοίωση του παρόντος, είναι κυρίαρχη εφόρμηση και συγχρόνως έκφανση των εσωτερικών μου αναζητήσεων.

Πως έγινε η επιλογή των «στιγμιότυπων οθόνης», με ποια κριτήρια;

Τα κριτήρια αφορούν τον τρόπο με τον οποίο κάθε φορά αυτά που έβλεπα, τα συναισθήματα που βίωνα μετουσιωνόντουσαν σε εικόνες και στη συνέχεια σε χρώματα που «κόλλαγαν» μεταξύ τους και μεταμορφώνονταν σε αυτούσιες συνθέσεις.

Η εκτυπωμένη εικόνα είναι έργο που πάντα διατηρεί τη δυναμική  του και είναι ανεξάρτητο από την κινούμενη εικόνα

Όλο αυτό το κολλάζ των «στιγμιότυπων» τι συναισθήματα δημιουργούν/ προκαλεί σε σας;

Τα «στιγμιότυπα οθόνης» είναι για μένα μια έκφανση πολλαπλών συναισθημάτων που έχουν να κάνουν με την επαφή μου με μέρη, εικόνες και ανθρώπους σε μια συγκυρία η οποία ήταν για μένα καταλυτική και με επηρέασε βαθιά ως άτομο και ως καλλιτέχνη.

Στο χώρο θα υπάρχουν και εκτυπωμένες εικόνες του βιντεοσκοπημένου υλικού. Ποιος ο λόγος; Συνεχίζει η εκτυπωμένη εικόνα (φωτογραφία) να έχει τη δύναμη που είχε παλαιότερα έναντι της κινούμενης εικόνας;  

Το έργο που θα υπάρχει στο χώρο είναι ανεξάρτητο και αυθύπαρκτο, δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και αποδομημένες εικόνες  από το βιντεοσκοπημένο υλικό. Το έργο αλληλοεπιδρά με την κινούμενη εικόνα έτσι ώστε να δημιουργούνται δυο ξεχωριστές εικαστικές οντότητες που αλληλοσυμπληρώνονται. Η εκτυπωμένη εικόνα είναι έργο που πάντα διατηρεί τη δυναμική του και είναι ανεξάρτητο από την κινούμενη εικόνα. Αμφότερα μπορούν να εκφράσουν σύγχρονους προβληματισμούς ανταποκρινόμενα στο σήμερα.

Ποια η άποψη σας για το theYard.Residency και γενικότερα για προγράμματα φιλοξενίας;

Το theYard.Residency είναι ένα σημαντικός θεσμός το οποίο – όπως τα προγράμματα φιλοξενίας γενικότερα – πέραν της προφανούς αλληλεπίδρασης μεταξύ καλλιτεχνών και την δημιουργία έργων που προκύπτουν από τις εκάστοτε θεματικές του, παρέχει ένα πρόσφορο έδαφος και τις ιδανικές συνθήκες  για επαφή και αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών μορφών καλλιτεχνικής δημιουργίας, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται  η σύνθεση και η γνωριμία μεταξύ των καλλιτεχνών σε τοπικό επίπεδο.

Λεμεσός, Παλιό Ξυδάδικο

20 και 21 Νοεμβρίου 2021, 20:30

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 99 380483

255858130 10159377975544827 140240452799647539 N

 

 

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.