Χριστίνα Σκαρπάρη: Φεστιβάλ Ξαρκής – Μια γιορτή δημιουργίας

Συνέντευξη στον Αντώνη Γεωργίου
Για τέταρτη χρονιά διοργανώνεται το Φεστιβάλ Ξαρκής που έχει αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό το οποίο κάθε χρόνο φαίνεται πως διευρύνεται. Οπως και πέρσι θα διεξαχθεί στο χωριό Λόφου στη Λεμεσό από τις 4 Ιουλίου με εξειδικευμένα εργαστήρια και ακολούθως το τριήμερο 8-10 Ιουλίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα όπου μιτσιοί τζιαί μιάλοι ούλλοι αντάμα σε μια εορταστική, φεστιβαλική ατμόσφαιρα, η οποία θα κορυφωθεί με ένα εμπλουτισμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Μιλάμε με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χριστίνα Σκαρπάρη για το Ξαρκής όπου «διάφορες πτυχές της λαϊκής, “καθημερινής” κουλτούρας» αναμειγνύονται «με τις εκφάνσεις του σύγχρονου πολιτισμού», για τις φετινές δραστηριότητες και την ανάγκη εξερεύνησης και επαναπροσδιορισμού του λαϊκού κυπριακού πολιτισμού. Τα υπόλοιπα στη Λόφου, «άτε, μεν ξαρκείς, πάμεν Ξαρκής!»

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΚΑΡΠΑΡΗ

Φεστιβάλ Ξαρκής – Μια γιορτή δημιουργίας
Μας ενδιαφέρει η εξερεύνηση και ο επαναπροσδιορισμός του λαϊκού κυπριακού πολιτισμού

Τι είναι το Φεστιβάλ Ξαρκής;

Το Φεστιβάλ Ξαρκής πρόκειται για μια γιορτή δημιουργίας, που θα ξεκινήσει στις 4 Ιουλίου με εξειδικευμένα εργαστήρια στο κέντρο του χωριού, απευθυνόμενα κυρίως σε άτομα με σχετική εμπειρία στα θέματα που θα παρουσιαστούν, και θα συνεχίσει με την έναρξη του τριήμερου 4ου Φεστιβάλ Ξαρκής στις 8 Ιουλίου. Στα πλαίσια του φεστιβάλ, διάφορες πτυχές της λαϊκής, «καθημερινής» κουλτούρας θα αναμειχθούν αρμονικά με τις εκφάνσεις του σύγχρονου πολιτισμού. Η ζύμωση αυτή δύναται να αποτελέσει μοντέλο αναζωογόνησης και δημιουργικής ανάπτυξης των κοινοτήτων, ενώ μέσα από διάφορα εργαστήρια, τις παράλληλες δράσεις και την εφαρμογή του συμμετοχικού σχεδιασμού, οι εμπλεκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, να καταρτιστούν σε κάποια από τις θεματικές που τους ενδιαφέρει, να δημιουργήσουν και να συνεισφέρουν στο τελικό αποτέλεσμα κάθε δράσης.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα; Ποιοι είναι οι διοργανωτές;

Η ιδέα ξεκίνησε στα πλαίσια μεταπτυχιακού προγράμματος στο Central Saint Martins College of Art & Design του Λονδίνου. Το πρώτο Φεστιβάλ Ξαρκής ουσιαστικά λειτούργησε ως κοινωνικό πείραμα, με απώτερο σκοπό τη δημιουργική αντίδραση και παραγωγική δράση κατά της κρίσης. Η ομάδα παραγωγής σήμερα αποτελείται από 14 άτομα και περιλαμβάνει τη Χριστίνα Σκαρπάρη (ιδρυτής) καλλιτεχνική διευθύντρια και παραγωγό, τον Βαλεντίν Μουστεάτα ως βοηθό παραγωγής, τη Μαρίνα Κυριάκου ως συντονίστρια εργαστηρίων, τον Ευαγόρα Μπεκιάρη ως συντονιστή μουσικού προγράμματος, τον Αλέξη Βαρναβίδη ως συντονιστή εθελοντών, τον Αντη Σκορδή ως μουσικό επιμελητή, τον Παναγιώτη Μηνά, που είναι υπεύθυνος για την οπτικογράφηση του φεστιβάλ, την Αναστασία Προκόπη Τάκη και Χριστίνα Μεταξά στην επικοινωνία, την Κάθη Καττάσιη ως συντονίστρια διατροφής, τον Θανάση Χριστοφίδη ως συντονιστή του μπαρ, τον Sumarlidi Ingimarson ως βοηθό (intern), τον Χρίστο Χριστοδούλου στην ηχοληψία και τον Αθω Μυριάνθους ως υπεύθυνο για βάρδιες ταμείων.

Το Φεστιβάλ Ξαρκής έχει ως στόχο του την προώθηση και καλλιέργεια κουλτούρας συμμετοχής και ποιοτικής συνεργασίας, ώστε άτομα, γνώσεις, δεξιότητες και διαθέσιμες πηγές να αναδεικνύονται και να αξιοποιούνται για κοινό όφελος

Ποιος είναι ο σκοπός, ο στόχος αυτών των φεστιβάλ;

Ανάμεσα σε άλλους, το Φεστιβάλ Ξαρκής έχει ως στόχο του την προώθηση και καλλιέργεια κουλτούρας συμμετοχής και ποιοτικής συνεργασίας, ώστε άτομα, γνώσεις, δεξιότητες και διαθέσιμες πηγές να αναδεικνύονται και να αξιοποιούνται για κοινό όφελος. Επίσης τη δημιουργία ενός μαθησιακού πλαισίου, το οποίο θα δίνει έμφαση στην πρακτική εφαρμογή, ενώ παράλληλα θα αποσκοπεί στην απόκτηση δεξιοτήτων και στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης, συνδυάζοντας τη λαϊκή θυμοσοφία με την επιστημονική γνώση. Να αποτελέσει ευκαιρία και πρότυπο για την αναζωογόνηση και τη δημιουργική ανάπτυξη κοινοτήτων. Με αφορμή το εν λόγω φεστιβάλ, πραγματοποιείται έρευνα σχετική με θέματα τοπικά και σύγχρονες δημιουργικές πρακτικές, καθώς και ο επαναπροσδιορισμός τους στο πλαίσιο της κοινωνικής βιωσιμότητας. Τέλος, θα θέλαμε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο εφαρμογής και πειραματισμού σχετικό με τους μεθοδολογικούς άξονες του συμμετοχικού σχεδιασμού -μεθοδολογία που παραπέμπει στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών, όσον αφορά την επίλυση προβλημάτων- και της κοινωνικά εμπλεκόμενης τέχνης (socially engaged art & design) -μεθοδολογία όπου ενθαρρύνεται μέσα από τη δημιουργική διαδικασία η συμμετοχή διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

Πώς αντιλαμβάνεστε τον λαϊκό κυπριακό πολιτισμό και την αυθεντική του μορφή στην οποία αναφέρεστε;

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ξαρκής, μας ενδιαφέρει η εξερεύνηση και ο επαναπροσδιορισμός του λαϊκού κυπριακού πολιτισμού. Αυτή η προσπάθεια ενσαρκώνεται μέσα από τη συνάθροιση και αλληλεπίδραση ανθρώπων από διαφορετικά κοινωνικά, επαγγελματικά και ηλικιακά υπόβαθρα με στόχο τη συζήτηση, την έρευνα και πρακτική εξάσκηση σε θέματα άρρηκτα συνδεδεμένα με την πολιτιστική κληρονομιά και τη βιωσιμότητα των τοπικών μας κοινωνιών.

Είναι το τέταρτο φεστιβάλ. Ποια ήταν η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων;

Η εμπειρία μέχρι στιγμής δείχνει ότι φεστιβάλ σαν το Ξαρκής, ανάμεσα σε πολλά άλλα που θεσμοθετηθήκαν πλέον στο νησί μας, είναι όχι μόνο εργαλεία κοινωνικής ενδυνάμωσης, αλλά γιορτάζουν την πολιτιστική μας παραγωγή και την ενισχύουν μέσα από τις δράσεις που παρουσιάζονται. Η  δική μας εμπειρία και με βάση τους προηγούμενους χρόνους μάς δείχνει ότι αυτή η διαθεματική εκδήλωση εισπράττει αγάπη. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό!

Πόσο εύκολο είναι να στηθεί το φεστιβάλ;

Το φεστιβάλ στήνεται κάθε χρόνο με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών, επαγγελματιών στο χώρο, εκπαιδευτικών, μουσικών και άλλων φορέων και χρειάζεται μήνες για να ολοκληρωθεί σωστά. Κάθε χρόνο, το ίδιο το φεστιβάλ, φέτος από τις 4-10 Ιουλίου, αποτελεί την κορύφωση των προσπαθειών μας και καθορίζει τα επόμενα βήματά μας.

Γιατί επιλέξατε τη Λόφου;

Η Λόφου είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου με υποδομές που επιτρέπουν την καλύτερη διεξαγωγή της εκδήλωσής μας. Η συνεργασία μας ξεκίνησε πέρσι, με την πρόσκληση για διοργάνωση Φεστιβάλ Ξαρκής, που προήλθε από τον Σύνδεσμο Αποδήμων Λόφου και συγκεκριμένα από τον Χρήστο Πουγιούκκα. Ευχαριστούμε το χωριό Λόφου για τη στήριξη και τη φιλοξενία!

Υπάρχει κάτι διαφορετικό στο 4ο Φεστιβάλ Ξαρκής από τα υπόλοιπα;

Το Φεστιβάλ Ξαρκής 2016 διευρύνεται κι εμπλουτίζεται με ακόμα περισσότερα εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραστάσεις, παρουσιάσεις, φιλοξενία καλλιτεχνών, διαδραστικές εγκαταστάσεις, μουσικές συναυλίες και γλέντι (ζιαφέττι). Δρώμενα που σκοπό έχουν να προωθήσουν έναν ευρύ μηχανισμό «matchmaking» ή παντρέματος: άνθρωποι από διαφορετικές ηλικιακές, μορφωτικές κι επαγγελματικές ομάδες συνευρίσκονται, συνεργάζονται, «συντυχάνουν» γεννώντας από κοινού καινούριες ιδέες, συνθήκες και σενάρια. Η εβδομάδα δράσεων θα πραγματοποιηθεί από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2016. Οι διάφορες δραστηριότητες που απαρτίζουν το Φεστιβάλ Ξαρκής 2016 θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο μιας εορταστικής, φεστιβαλικής ατμόσφαιρας, η οποία θα κορυφωθεί με ένα εμπλουτισμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Μουσικοί από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αφρική, την Καραϊβική και το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθούν στη Λόφου για να τονώσουν τις βραδιές του φεστιβάλ με τους ιδιαίτερους ήχους τους.

Οι καλλιτέχνες, ή οι υπόλοιποι επαγγελματίες που συμμετέχουν, συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς και μετά το πέρας του φεστιβάλ;

Εννοείται. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες του φεστιβάλ είναι ειδικοί στα θέματα που παρουσιάζουν και δραστηριοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και πολλές φορές το φεστιβάλ λειτουργεί ως πλατφόρμα ανάδειξης αυτών των δράσεων.

Ολη αυτή η ζύμωση που παρατηρείται στο Φεστιβάλ Ξαρκής, πού θεωρείτε πως μπορεί να καταλήξει;

Δεν μπορούμε να ξέρουμε σε αυτή τη φάση πού θα καταλήξει αυτή η ζύμωση, αφού και εμείς βρισκόμαστε σε φάση πειραματισμού. Θα φανεί στην πορεία. Προς το παρόν καλούμε όλους να κοπιάσουν και να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy