![botef4[1]](https://dialogos.com.cy/wp-content/uploads/2022/04/botef41-696x336.jpg)
Ηγετική µορφή της ριζοσπαστικής βουλγάρικης διανόησης, επαναστάτης και πρόδροµος του επιστηµονικού σοσιαλισµού στη χώρα του γεννήθηκε στο Καλόφε (Οθωµανοκρατούµενη Βουλγαρία) στις 25 ∆εκεµβρίου 1848 και έπεσε νεκρός σε µάχη στις 20 Μαΐου 1876 ενάντια στους Οθωµανούς για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας.
Κυνηγηµένος από τις οθωµανικές αρχές για τις ανατρεπτικές του απόψεις ο Μπότεφ καταφεύγει στη Ρουµανία, όπου συνεχίζει την πάλη για την εθνικο-κοινωνική απελευθέρωση της πατρίδας του. Εκεί κρατήθηκε για µερικούς µήνες στη φυλακή. Με την απελευθέρωσή του εκδίδει δύο εφηµερίδες -την «Ανεξαρτησία» και την «Ελευθερία». Όταν δε στο Παρίσι ξέσπασε η Παρισινή Κοµµούνα ο Μπότεφ ιδρύει τον Απρίλη του 1871 στο Γαλάτσι τη Βουλγάρικη Κοµµούνα.
Ο Μπότεφ προπαγανδίζει και µε τα κείµενά του και µε την όλη δράση του ότι η απελευθέρωση έρχεται µέσα από την επανάσταση, που θα ξεκαθαρίσει τη Βαλκανική Χερσόνησο όχι µονάχα από τους Τούρκους, αλλά και από ό,τι εµποδίζει την κοινωνική επανάσταση, που θα αποτινάξει από τους λαούς κάθε σκλαβιά και θα τους απελευθερώσει από κάθε ζυγό εκµετάλλευσης.
Χωρίς να µηδενίζει τα πλεονεκτήµατα της καπιταλιστικής ανάπτυξης έναντι της φεουδαρχίας, εντούτοις ο Μπότεφ προβάλλει την αναπόδραστη καταστροφή αυτού του εκµεταλλευτικού συστήµατος. Κι αυτό γιατί έβλεπε τις ανειρήνευτες αντιθέσεις µεταξύ εργασίας και κεφαλαίου και τη µαζική φτωχοποίηση του πληθυσµού, αναγνωρίζοντας ότι «στο σηµερινό πολιτικό σύστηµα της ανθρωπότητας ο φτωχός πάντα είναι σκλάβος και ο σκλάβος πάντα είναι φτωχός». Για τη σωτηρία δε της ανθρωπότητας εναπόθετε τις ελπίδες του στην απελευθερωτική αποστολή της Πρώτης Κοµµουνιστικής ∆ιεθνούς.
