Χριστοδουλίδης – Αβέρωφ: Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Του Τάσου Αναστάση


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Το ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης εποφθαλμιούσε το ανώτατο αξίωμα της ΚΔ δεν είναι μυστικό. Στους δημοσιογραφικούς κύκλους ήταν γνωστό από την εποχή που ο τέως Υπ. Εξωτερικών ήταν στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως ο στόχος για τον Νίκο ΙΙ ήταν οι προεδρικές του ’23.

Εξάλλου, η διακριτική απόσταση που διατήρησε όλα αυτά τα χρόνια από τον ΔΗΣΥ ο κ. Χριστοδουλίδης δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού θέλησε να πάρει αποστάσεις από τα κακώς έχοντα και να εκμεταλλευτεί μόνο όσα «θετικά» μπορούσε από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, ούτως ώστε να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σε ενδεχόμενη προεκλογική.

Εκμεταλλευόμενος βέβαια την κοντή μνήμη του κυπριακού λαού και βασιζόμενος σε αυτή, για να ξεχαστούν οι δηλώσεις και δραστηριότητες του γύρω από το Κυπριακό και δη το άνοιγμα της Αμμοχώστου, το οποίο αποκάλεσε ως πυροτέχνημα των Τούρκων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει να παρουσιαστεί ως ο «νέος και φιλελεύθερος πολιτικός» που παίρνει αποστάσεις από το κόμμα του, που ισοπέδωσε κάθε ίχνος αξιοπιστίας τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου πήρε τις δικές του αποστάσεις από την κυβέρνηση με τρόπο έντεχνο ούτως ώστε να μην προβληματίσει το δεξιό και ακροδεξιό του ακροατήριο, αλλά να παρουσιάζεται και ως προοδευτικός και φιλελεύθερος σε αρκετές περιπτώσεις.

Άλλωστε, όλες αυτές οι παραστάσεις που έδινε τα τελευταία χρόνια, είτε οδηγώντας τρακτέρ, είτε φορώντας ποδίνες σκαλίζοντας τα χωράφια με το κολοκάσι, μόνο τυχαίες δεν ήταν. Ήταν όλα μέρος των προσωπικών φιλοδοξιών του Αβέρωφ για διεκδίκηση της προεδρίας.

Μέχρι και με το ΡΙΚ τα έβαλε πριν δύο χρόνια, βάζοντας φρένο στον προϋπολογισμό του ιδρύματος όταν ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος δεν είχε την προβολή που ήθελε σε αντίθεση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, επικαλούμενος βέβαια τότε άλλους λόγους…

Η πρόσκληση του Αβέρωφ στον Νίκο ΙΙ, για εσωτερικές εκλογές στη βάση των μελών του ΔΗΣΥ για το ποιος θα διεκδικήσει την υποψηφιότητα για το Λόφο, ήταν η τελευταία απελπιστική κίνηση του Αβέρωφ να καθορίσει το αποτέλεσμα αναίμακτα χωρίς να εκτεθεί, με τη σιγουριά που θα του παρείχε ο κομματικός μηχανισμός που θα κινητοποιείτο για να τον στηρίξει. Αφού έτσι θα διασφάλιζε και την υποψηφιότητα, αλλά και την παραμονή στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα το 2023 δεν είναι το αναμενόμενο.

Αυτή η ενδοοικογενειακή σύρραξη στο ΔΗΣΥ για το ποιος θα διεκδικήσει την καρέκλα το 2023 ωστόσο, έχει στρέψει την προσοχή των ψηφοφόρων σε ένα ψευτοδίλημμα αγνοώντας το βασικό ερώτημα που είναι, σε τι διαφέρουν Αβέρωφ και Νίκος ΙΙ;

Πρόκειται για τις όψεις του ίδιου νομίσματος που εξυπηρετούν τις ίδιες πολιτικές που εξυπηρετεί εδώ και εννέα χρόνια η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Το μόνο σίγουρο σε περίπτωση εκλογής ενός εκ των δύο, είναι πως το Κυπριακό πάει για ενταφιασμό και τα δύο κράτη στο νησί μας θα είναι σχεδόν δεδομένα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.