Χριστοδουλίδης: Δεν επηρεάζουν τα έργα στο Βαρώσι, αν υπάρχει πολιτική βούληση για λύση

ΥΠΕΞ: Οι προκλήσεις αποσκοπούν στην προώθηση μιας άλλης λύσης που απορρίπτει η διεθνής κοινότητα

 

Στην εκτίμηση ότι εάν υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση, οι προχτεσινές εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές δεν επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, προέβη χθες Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως εκείνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως οι ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην περίκλειστη περιοχή της Αμμόχωστου αλλά και επί της θαλάσσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποσκοπούν ανάμεσα σε άλλα να προωθήσουν μια άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού, «κάτι το οποίο ούτε εμείς ούτε η διεθνής κοινότητα μπορούμε να αποδεχτούμε ή καν να συζητήσουμε».

Όπως είπε ο ΥΠΕΞ, «βλέπουμε κάποια δραστηριοποίηση από κάποια μόνιμα μέλη του ΣΑ προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών. Θεωρώ, σημείωσε, πως «εάν υπάρχει πραγματική θέληση, αν υπάρχει πραγματική βούληση, οι χθεσινές εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές δεν επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών. Εκείνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Για τα έργα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως έχει αρχίσει η ενημέρωση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τόσο στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και στο δικό του επίπεδο.

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, δήλωσε πως «δεν έχουμε άλλη επιλογή από την ελπίδα να πιστεύουμε ότι στο τέλος θα βρεθεί μια λύση κι αυτό θα σταματήσει». Αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ο Δήμος Αμμοχώστου, θα μεταβεί για επαφές στο Λονδίνο στις 22 – 25 Νοεμβρίου, όπου θα έχει συναντήσεις με μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου και του Φόρειν Όφις.  Επίσης, ο δήμος θα αποστείλει επιστολή που θα διανεμηθεί σε όλους τους ευρωβουλευτές. «Εάν συνεχίσουν αυτό που κάνουν στην περίκλειστη περιοχή, δεν θα υπάρχει εδαφικό ή άλλο θέμα να συζητήσουμε», προειδοποίησε ο δήμαρχος. Το ΕΒΕ Αμμοχώστου καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη νέα προκλητική ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.