Χριστοφίδης: Η αλήθεια για όσα έγιναν στην Βουλή σε σχέση με την επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης

Την αλήθεια για όσα έγιναν στην Βουλή σε σχέση με την επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σημειώνει σε κείμενο του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Χριστοφίδη: 

Με τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης το Υπουργείο Παιδείας θυμήθηκε να καταθέσει νομοσχέδιο για την επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από τα 4 χρόνια.

Το νομοσχέδιο περιείχε δύο ουσιαστικά σημεία:

  1. Την σταδιακή επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης στα τέσσερα χρόνια.
  2. Το δικαίωμα του Υπουργού να αλλάζει με δική του απόφαση εκπαιδευτικές περιφέρειες στα παιδιά.

Για το πρώτο σημείο υπήρξε ομοφωνία τόσο στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής όσο και στην Ολομέλεια. Για το δεύτερο σημείο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από όλα τα Κόμματα γιατί από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας δεν παρουσιάστηκε κανένα απολύτως σχέδιο για το πώς αυτό το δικαίωμα του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας θα υλοποιηθεί.

Τα μόνα σημεία που ξεκαθάρισαν μέσα από την συζήτηση ήταν τα εξής:

  1. Η μόνη δέσμευση που υπάρχει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το «Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης» είναι η επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από τα τέσσερα χρόνια.
  2. Για να επιτύχει αυτό τον σκοπό το Υπουργείο Παιδείας θα αξιοποιήσει δημόσια νηπιαγωγεία, τα κοινοτικά νηπιαγωγεία μετατρέποντας τα σε δημόσια και αν στην συνέχεια οι ανάγκες δεν καλυπτούν θα αποστείλει αριθμό παιδιών σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Για το πώς θα γίνει αυτό δεν δόθηκε καμία απολύτως απάντηση.
  3. Όπως άλλωστε φαίνεται και από την επιστολή που απέστειλε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων στην Επιτροπή Παιδεία της Βουλής, δεν έχει προηγηθεί οποιοδήποτε ολοκληρομένο σχέδιο και δεν υπήρξε οποιοσδήποτε προγραμματισμός.

Το σχέδιο για επιχορήγηση διδάκτρων πριν από τα τέσσερα χρόνια δεν έχει σχέση με το όποιο σχέδιο για την επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης αφού το πρώτο στηρίζεται σε εισοδηματικά κριτήρια ενώ το δεύτερο θα αφορά όλα τα παιδιά τα οποία ενδεχομένως δεν θα μπορούν να βρουν θέση στο δημόσιο νηπιαγωγείο.

Στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας για να ενημερωθεί η Βουλή τι πραγματικά λογαριάζει να πράξει το Υπουργείο Παιδείας δεν πήραμε καμία απολύτως απάντηση.

Στη δεύτερη πρόταση του Υπουργείου Παιδείας κατατέθηκαν δύο τροπολογίες:

  1. Από το ΔΗΚΟ: έδινε την δυνατότητα για αποστολή μαθητών σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία μόνο για την χρονιά 2025-2026. Η δεύτερη τροπολογία που κατατέθηκε από την ΕΔΕΚ προνοούσε ότι το κράτος από το 2026 θα υποχρεωνόταν να παρέχει σε όλα τα παιδιά που θα το επιθυμούσαν θέση σε δημόσιο σχολείο. Οι δύο αυτές τροπολογίες υποστηρίχτηκαν ένθερμα από τον ΔΗΣΥ και η ενημέρωση που είχαμε στην Επιτροπή Παιδείας ήταν ότι έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Παιδείας. Η δική μας άποψη ήταν ότι η διατύπωση των τροπολογιών ήταν προβληματική, τόσο για λόγους αρχής όσο και νομοτυπικά. Στην ολομέλεια της Βουλής οι συγκεκριμένες πρόνοιες υπερψηφίστηκαν από όλα τα Κόμματα εκτός από το ΑΚΕΛ. Είναι αυτές τις πρόνοιες που ο πρόεδρος θεωρεί αντισυνταγματικές τόσο επί της ουσίας όσο και για τον τρόπο που είναι διατυπωμένες. Τις πρόνοιες δηλαδή που πρότειναν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, στήριξε φανατικά και υπερψήφισε το κυβερνών κόμμα ο ΔΗΣΥ, ενημερώνοντας ότι με αυτές συμφωνούσε και το Υπουργείο Παιδείας. Το μόνο Κόμμα που δεν τις ψήφισε ήταν το ΑΚΕΛ.

Κατά την αναπομπή της νομοθεσίας από τον Πρόεδρο υπήρχαν δύο επιλογές:

1.Να γίνει αποδεκτή η αναπομπή πράμα που θα σήμαινε ότι θα ίσχυε η αρχική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και θα έδινε ουσιαστικά λευκή επιταγή στον όποιον Υπουργό Παιδείας να χειριστεί αυτό το θέμα όπως θα ήθελε, χωρίς ενημέρωση της Βουλής, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, και χωρίς να ξέρουμε που θα πάνε τα 12 εκατομμύρια του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

  1. Παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι οι διατυπώσεις στις τροπολογίες ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ που στήριξαν όλοι εκτός από το ΑΚΕΛ είναι προβληματικές, να απορρίπταμε την αναπομπή για να δοθεί η ευκαιρία στην νέα κυβέρνηση να φέρει μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη πρόταση για την επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης στα τέσσερα χρόνια. Γι΄ αυτό το λόγο καταψηφίσαμε την αναπομπή του Προέδρου. Η αναφορά από πλευράς του Υπουργού Παιδείας ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις απαγορεύουν τάχατες στα παιδιά να πηγαίνουν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία ξενίζουν πολύ, διότι τις αναφορές αυτές στήριξε το κυβερνών κόμμα, στήριξε ο Υπουργός Παιδείας και η διατύπωση τους είναι πανομιότυπη με την αρχική πρόταση του Υπουργείου σε ότι αφορά στα δημόσια νηπιαγωγεία.
  2. Η εξ των υστέρων παραδοχή του κυβερνώντος κόμματος δια του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ κύριου Χάρη Γεωργιάδη ότι έκαναν λάθος δεν τους απαλλάσσει από τους απαράδεχτους και καταστροφικούς χειρισμούς οι οποίοι μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο.

Δεν είναι τυχαίο που όλα τα κόμματα στην ολομέλεια της Βουλής υπέδειξαν ότι την κύρια ευθύνη για αυτή την εξέλιξη την φέρει το Υπουργείο Παιδείας και ο Πρόδρομος Προδρόμου.  Διότι ήρθαν στην Βουλή χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό και πρόγραμμα, ζήτησαν ουσιαστικά «λευκή επιταγή» από την Βουλή, συμφώνησαν μέσω του ΔΗΣΥ σε προβληματικές ρυθμίσεις, σε όλα αυτά συμφωνούσε το Υπουργείο Παιδείας και τελικά αποφάσισαν να αναπέμψουν το νόμο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και όλη η αλήθεια σε σχέση με τα όσα έγιναν στην Βουλή για επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.