Χριστοφίδης: Ανετοιμότητα και προχειρότητα από ΥΠΠΑΝ για αντιμετώπιση της κατάστασης στα σχολεία

Δυστυχώς, το ανεξήγητο γινάτι του Υπουργού Παιδείας και του ΔΗΣΥ, μας έφερε σήμερα στην κατάσταση που είμαστε ανέφερε σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού.

Αυτούσια η δήλωση:

Συνέρχεται την ερχόμενη Παρασκευή εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για να συζητήσει την κατάσταση, η οποία διαμορφώνεται στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Θέλω να επισημάνω και να υπογραμμίσω ότι η κατάσταση στα σχολεία είναι πάρα πολύ δύσκολη και λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών, τις οποίες βεβαίως αναγνωρίζουμε, αλλά και λόγω της έλλειψης προγραμματισμού και διαλόγου, την ώρα που έπρεπε, με όλους τους εμπλεκομένους φορείς.

Ως αποτέλεσμα, σήμερα έχουμε παιδιά που μένουν στο σπίτι είτε διότι είναι κρούσματα, είτε διότι είναι στενές επαφές, χωρίς να έχουν ουσιαστική εκπαιδευτική απασχόληση. Έχουμε παιδιά τα οποία ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις κρίσιμες για τα μέλλον τους- υποτίθεται αυτή είναι εβδομάδα επίλυσης αποριών- και οι εκπαιδευτικοί τους δεν είναι στα σχολεία. Υπάρχουν σοβαρότατα κενά και ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές, με αποτέλεσμα είτε κάποιες τάξεις να μην έχουν δάσκαλο, είτε να έχουν σημαντικό αριθμό κενών καθημερινά. Δεν υπάρχουν αντικαταστάσεις και αναπληρώσεις διότι δεν υπήρξε ο κατάλληλος προγραμματισμός. Να υπενθυμίσω ότι αποφασίστηκε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία την περασμένη Τετάρτη, η Πέμπτη ήταν αργία και Παρασκευή άνοιξαν τα νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία. Ζήτησαν 48ωρο τεστ αντιγόνου από μαθητές και εκπαιδευτικούς, δηλαδή να γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Και το Σαββατοκύριακο δεν εργάστηκε κανένας για να κάνει αντικαταστάσεις και αναπληρώσεις και φυσιολογικά προέκυψαν του κόσμου τα προβλήματα. Άρα, υπάρχουν οι αντικειμενικές δυσκολίες, υπάρχει όμως η ανετοιμότητα, η προχειρότητα και η αυθαιρεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Καταλήγοντας να τονίσω ότι γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, όλα τα κόμματα εκτός από το κυβερνόν κόμμα, ζητούσαμε να αναβληθούν οι εξετάσεις των τετραμήνων γιατί θα ήταν παιδαγωγικό έγκλημα μέσα σε αυτές τις συνθήκες να υποβάλουμε τα παιδιά σε εξέταση και μάλιστα για κάποια παιδιά κρίσιμη για το μέλλον τους.

Δυστυχώς, το ανεξήγητο γινάτι του Υπουργού Παιδείας και του ΔΗΣΥ, μας έφερε σήμερα στην κατάσταση που είμαστε.

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.