Χριστοφίδης για σχολές χορού: Υπάρχει σχεδόν πλήρης αυθαιρεσία λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου

Μέχρι το τέλος του Μάη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας αναμένει την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του Υπουργείου Παιδείας με τις σχολές χορού για να φέρει στη Βουλή νομοθετική πρόταση με την οποία θα ρυθμίζεται το πλαίσιο των προγραμμάτων που παρέχουν και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρήστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι υπάρχει σχεδόν πλήρης αυθαιρεσία καθώς ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να εφαρμόζεται και να διέπει τη λειτουργία των σχολών.

Επεσήμανε ότι υπάρχει μια νομοθεσία για σχολές έντεχνου χορού του 1997 που καλύπτει μόνον σύγχρονο και κλασσικό μπαλέτο και τζαζ.

Ακόμη και για αυτές τις περιπτώσεις, η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται αφού όπως ανέφερε, ουδέποτε διορίστηκε η αρμόδια  Συμβουλευτική Επιτροπή.

Υπάρχουν όπως είπε διακρίσεις μεταξύ σχολών σε σχέση με τον ΦΠΑ αφού κάποιες πληρώνουν ένα ποσοστό και άλλες ένα άλλο ενώ υπάρχει ζήτημα τυπικών προσόντων όσων διδάσκουν και των πιστοποιητικών που δίδονται.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας εξέφρασε ικανοποίηση για τη διαβούλευση που διενεργείται από το Υπουργείο Παιδείας για την ετοιμασία νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τη λειτουργία των σχολών χορού και τα ωδεία.

Πρόσθεσε πως η Επιτροπή Παιδείας αναμένει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και τη χαρτογράφηση που γίνεται με στόχο να συμβάλει δημιουργικά για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου.

Σε ό,τι αφορά την πολεοδομική αδειοδότηση των ιδιωτικών φροντιστηρίων ο κ. Κάρουλλας είπε πως αποτελεί μείζον θέμα. Χαιρέτισε την ενημέρωση της Επιτροπής Παιδείας ότι το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει επιστολή με εξειδικευμένη ανάλυση προς τις αρμόδιες αρχές για να δοθεί προτεραιότητα για πολεοδομικές άδειες ή πιστοποιητικά τελικής έγκρισης.

Περαιτέρω δήλωσε ότι ο χρόνος των θερινών διακοπών πρέπει να αξιοποιηθεί από τις αρχές αδειοδότησης για να προωθήσουν τις αδειοδοτήσεις και να εντείνουν τους ελέγχους σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας για την πολεοδομική άδεια.

Τόνισε ότι η Επιτροπή Παιδείας δεν θα δώσει άλλη παράταση, αναγνωρίζοντας ότι η ασφάλεια και η υγεία στα ιδιωτικά φροντιστήρια δεν πρέπει να τελούν υπό διαπραγμάτευση.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης αναφέρθηκε στην ενημέρωση της Επιτροπής Παιδείας για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία, λέγοντας ότι για πολλοστή φορά διαπιστώνεται η ανάγκη ενίσχυσης του μαθήματος των αγγλικών σε επίπεδο Β1 για να παρέχεται η δυνατότητα στους μαθητές να διεκδικούν θέσεις σε σχολές και πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Πρόσθεσε πως περαιτέρω η ενίσχυση του μαθήματος αυτού επιβάλλεται και για την αισθητή μείωση της αναγκαιότητας εκμάθησης της αγγλικής εκτός των δημοσίων σχολείων.

Αναφορικά με την ενημέρωση της Επιτροπής Παιδείας στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ ανέφερε ότι επανέλαβαν ότι θα πρέπει να υπογραφούν ιδιωτικές συμβάσεις με τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα ΚΙΕ ώστε να είναι κατοχυρωμένοι και να απολαμβάνουν των δικαιωμάτων που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι και να αναγνωριστεί η εκπαιδευτική τους εμπειρία για σκοπούς διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολών χορού και των ωδείων, ο κ. Τρυφωνίδης είπε πως πρέπει να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία και να συσταθεί αρμόδια επιτροπή ελέγχου των εγκαταστάσεων των σχολών αυτών και για τα προσόντα των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε αυτές.

Σε σχέση με τη συζήτηση που διεξήχθη για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση πιστοποιητικού έγκρισης για τη χρήση υποστατικών ως ιδιωτικών φροντιστηρίων και την αδυναμία συμμόρφωσης με τις διατάξεις του περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας των Ιδιωτικών Φροντιστηρίων, ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στα θέματα ασφάλειας και υγείας.

Είπε τέλος ότι η Επιτροπή Παιδείας ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Πολεοδομίας να καταθέσει στην Επιτροπή τη λίστα με τα 100 περίπου φροντιστήρια, που δεν έχουν καν την αρχική πολεοδομική άδεια.

Είπε τέλος πως είναι καθολική απαίτηση η εκπαίδευση των παιδιών να γίνεται σε περιβάλλον ασφάλειας και υγείας και από προσοντούχους εκπαιδευτικούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.