Χριστοφίδης για συμβούλους και υπερωρίες: Εξευτελισμός των θεσμών από την Προεδρία

Πολιτικές ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν προκύπτουν από τη συμπεριφορά της προεδρίας για τα θέματα υπερωριών και πρόσληψης συμβούλων, αλλά και αριθμού αποσπάσεων, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, κάνοντας λόγο για εξευτελισμό των θεσμών από πλευράς της προεδρίας, για παρανομία και προσπάθεια συγκάλυψης που αφήνει απίστευτα εκτεθειμένους εκείνους που είχαν πάρει την πολιτική απόφαση.

Το προεδρικό, είπε χαρακτηριστικά, συμπεριφέρεται στο θέμα της καταβολής υπερωριών στην αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο όπως κάποιον που πιάνεται στα πράσα την ώρα που κάνει μια ληστεία και νομίζει ότι με την επιστροφή των κλοπιμαίων η παρανομία δεν υφίσταται.

Αν δεν τους πιάναμε στα πράσα και το ΑΚΕΛ δεν έθετε θέμα, υπέδειξε, η κυβέρνηση δεν θα έκανε πίσω. Υπενθύμισε ακόμη ότι αρχικά η κυβέρνηση είχε επιμελώς αποκρύψει από τη Βουλή ότι γίνονταν ήδη πληρωμές υπερωριών, πριν ζητήσει αποδέσμευση του κονδυλίου.

Πρόκειται, είπε, για ένα πολύ σοβαρό θέμα που προκαλεί ένα κτύπημα στους θεσμούς και ειδικά στον θεσμό της προεδρίας. Πρόσθεσε ότι όλη αυτή η τραγελαφική κατάσταση δίδει μια εικόνα απαξίωσης στην κοινωνία που στενάζει κάτω από την οικονομική πίεση.

Χθες, είπε, επιβεβαιώθηκε και από τον Γενικό Ελεγκτή ότι αυτές οι πράξεις δεν ήταν οι μόνες.

Ο κος Χριστοφίδης τόνισε ότι υπάρχει τεράστια πολιτική ευθύνη και κάποιος πρέπει να την αναλάβει, και από τη στιγμή που μιλούμε για μια στενή συνεργάτιδα του Προέδρου της Δημοκρατίας η ευθύνη γι αυτόν τον χειρισμό είναι καθαρά πολιτική και εκείνοι που πήραν την απόφαση πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ επισήμανε ότι αυτή στιγμή στο προεδρικό είναι αποσπασμένοι 41 υπάλληλοι (επί προεδρίας Αναστασιάδη ήταν 26), ενώ ο αριθμός ευρύτερα φτάνει τους 153.

Υπάρχει, είπε, ένα σοβαρό θέμα γιατί αυτό γίνεται με τα χρήματα του πολίτη και δημιουργεί ευρύτερα προβλήματα στη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας, ενώ η όλη ιστορία με το παρα-υπουργικό συμβούλιο δημιουργεί επίσης ένα σοβαρό θεσμικό ζήτημα.

Μάριος Πετρίδης: Παράνομα και παράτυπα όσα έγιναν από την Προεδρία με τις υπερωρίες στην Κωμοδρόμου

Παράνομα και παράτυπα χαρακτήρισε όλα όσα έγιναν από την προεδρία όσον αφορά την καταβολή υπερωριών στην αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ εξέφρασε ταυτόχρονα την ανησυχία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι και κάποιος άλλος αξιωματούχος θα μπορεί να αιτηθεί να του καταβληθούν υπερωρίες, λόγω του προηγουμένου που θα δημιουργούσε η υπόθεση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου.

Θεραπεία της υπόθεσης μπορεί να γίνει μόνο με την επιστροφή των χρημάτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, που με οδηγίες της προεδρίας έκανε την πληρωμή, είπε.

Ξεκαθάρισε ότι υπερωρίες πληρώνονται μόνο όσοι υπάλληλοι κτυπούν κάρτα και ότι δεν δικαιολογείται η καταβολή υπερωριακού ποσού για τις υπηρεσίες της ιδιαιτέρας της πρώτης κυρίας. Θα μπορούσε, εξήγησε, να διαφοροποιηθεί το ωράριο της.

Γενικά, πρόσθεσε ο κος Πετρίδης, οι αποσπάσεις δεν είναι κάτι κακό στο πλαίσιο της κινητικότητας στη δημόσια υπηρεσία, αλλά το εργαλείο αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά.

Όσον αφορά τους 12 που έχουν αποσπασθεί για να παρακολουθούν το κυβερνητικό έργο, είπε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει άποψη για τον αριθμό τους καθώς οι αποσπάσεις αποτελούν πολιτικές αποφάσεις.

Σίγουρα, ανέφερε, θα πρέπει να υπάρχει προσοχή εάν σε κάποιο τμήμα από το οποίο αποσπάστηκαν κάποια άτομα δυνατό να δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία του.

Δεν βλέπει πρόβλημα με τους συμβούλους στο Προεδρικό ο Χρύσης Παντελίδης

Δεν υφίσταται πλέον από πλευράς προεδρίας το αίτημα της κυβέρνησης για πληρωμή υπερωριών στην αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο και θα κινηθεί η σχετική διαδικασία για να ανακτηθεί το ποσό που ήδη δόθηκε μέσω του Πανεπιστημίου Κύπρου, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης.

Παραμένει, είπε, το αίτημα της προεδρίας για διάφορες άλλες υπερωρίες γραμματειακού προσωπικού και προσωπικού που κτυπά κάρτα για πληρωμή υπερωριών.

Πρόσθεσε ότι θέλει να πιστώσει την προεδρία για την ανταπόκριση της στις αντιδράσεις, που προήλθαν αρχικά κυρίως από πλευράς των βουλευτών του ΑΚΕΛ όπως επισήμανε και να αποσύρει το αίτημα, αλλά και γιατί η προεδρία θέλησε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ο κος Παντελίδης εξέφρασε τη διαφωνία του για τις αντιδράσεις που αφορούν τις αποσπάσεις συμβούλων στο προεδρικό, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός τους είναι ο ίδιος τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση, είπε, υπάρχει ως προς τη γραμματεία συντονισμού του κυβερνητικού έργου, κάτι όμως, όπως τόνισε, που υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα του κου Χριστοδουλίδη.

Ας δώσουμε, ανέφερε, την ευκαιρία να υλοποιηθεί αυτή η προεκλογική δέσμευση του προέδρου της δημοκρατίας και ύστερα να κρίνουμε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy