ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΛΕΚΟΥ: Νέα αρχή για νέους αγώνες το 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ

«Το ΑΚΕΛ χρειάζεται να είναι οργανωτικά σφιχτοδεμένο και ετοιμοπόλεμο για νέους αγώνες, ώστε να αποδώσει μέσα στις δύσκολες συνθήκες που περνούμε»

«Από το βήμα του Συνεδρίου θα εγκύψουμε συλλογικά στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η συστημική κρίση, η οποία στο διάβα της συμπαρέσυρε θεσμούς και αξίες»

Για το ΑΚΕΛ κάθε Τακτικό Συνέδριο ήταν πάντα ένας σταθμός και μια νέα αρχή για νέους αγώνες. Αυτό το Συνέδριο, ωστόσο, το 22ο Συνέδριο που προγραμματίζεται αρχές Ιουνίου μοιραία θα είναι διαφορετικό, γιατί οι αποφάσεις του θα χαράξουν την πορεία αυτών των αγώνων, για να επανακτήσουν οι εργαζόμενοι κεκτημένα αλλά κυρίως την αξιοπρέπειά τους. Σύνθημα που προσδοκά να μετουσιωθεί σε μήνυμα προς την κυπριακή κοινωνία «Στους αγώνες η δύναμη, στην Αριστερά η ελπίδα». Αν καταφέρει το Συνέδριο του ΑΚΕΛ να περάσει αυτό το μήνυμα στην κοινωνία ξεκάθαρο και βροντερό, τότε η επιτυχία του θα είναι δεδομένη. Κυρίως, όμως, όπως τονίζει ο ΚΟΓ του κόμματος Χρίστος Αλέκου στη συνέντευξη που ακολουθεί, η επιτυχία του θα είναι και ελπίδα για τους ανθρώπους που έχουν συνειδητοποιήσει ότι χωρίς οργανωμένους αγώνες, τίποτε δεν κερδίζεται.

Συνέντευξη στη Νίκη Κουλέρμου

Δύσκολοι καιροί για κόμματα, αλλά το ΑΚΕΛ επιμένει να απευθύνεται στην κοινωνία ως σύνολο και στους πολίτες ξεχωριστά και μέσα από το υπέρτατο όργανό του, όπως είναι το Τακτικό Συνέδριο, το οποίο θα γίνει στις 4, 5, 6 και 7 Ιουνίου. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτό το Συνέδριο;

Είναι πράγματι πολύ δύσκολοι καιροί, όχι μόνο για τα κόμματα αλλά γενικά για την κοινωνία. Βιώνουμε τα τελευταία χρόνια πρωτόγνωρες συνθήκες και είναι μέσα σε τούτες τις συνθήκες ακριβώς που καλούμαστε να πραγματοποιήσουμε το 22ο Παγκύπριο Συνέδριό μας. Η δυσκολία, βεβαίως, των συνθηκών αποτελεί και μια πρόκληση για μας, αφού ευελπιστούμε σε ένα διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα συνέδρια. Από το βήμα του Συνεδρίου ακριβώς θα εγκύψουμε συλλογικά στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η συστημική κρίση, η οποία στο διάβα της συμπαρέσυρε θεσμούς και αξίες.

Οι συνθήκες, όπως τις βιώνουμε σήμερα, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις, όπως έχουν διαδραματιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι εξ αντικειμένου αρκετές για να καταστήσουν το 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ ένα πολύ σημαντικό γεγονός, αφού οι αποφάσεις του θα κεντρίσουν συνακόλουθα την προσοχή τόσο τοπικά όσο και στο εξωτερικό.
Ενα άλλο στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα έχουμε αρκετές και μεγάλες καταστατικές αλλαγές. Πάντοτε υπήρχαν αλλαγές στο Καταστατικό αλλά για πρώτη φορά μετά το 1990 θα προχωρήσουμε σε τόσες -ποσοτικά και ποιοτικά- αλλαγές στο Καταστατικό.

Αν μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες από αυτές τις αλλαγές και πέστε μας τι επιδιώκεται με αυτές.

Στόχος αυτών των αλλαγών είναι να γίνουμε ακόμα πιο δημοκρατικοί, πιο λειτουργικοί πιο σύγχρονοι και ταυτόχρονα να ανταποκριθούμε ως κόμμα στις σημερινές αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις ώστε το κόμμα να είναι πιο κοντά στην κοινωνία και το αντίστροφο. Κάποια ζητήματα έχουν ξεπεραστεί από το χρόνο και πάντοτε μας απασχολούσαν.

Για παράδειγμα ο τρόπος εκλογής της ΚΕ ήταν ένα από τα ζητήματα που μας απασχολούσαν πάντα. Ομως δεν βρίσκαμε εκείνη τη μέθοδο και τη διαδικασία που θα ισορροπούσε κάποιες απόψεις γύρω από αυτό το ζήτημα. Σήμερα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αλλαγή, η οποία θα εφαρμοστεί άμεσα με την επικύρωσή της από το ίδιο το Συνέδριο.

Αυτή είναι η πιο ριζοσπαστική από τις αλλαγές που προτείνονται;

Θεωρώ ότι είναι εξίσου ριζοσπαστική αλλαγή η πρόταση ώστε τα μέλη των Επιτροπών Πόλης και Υπαίθρου αντί να εκλέγονται στις αντίστοιχες συνδιασκέψεις, θα καθορίζονται από τις επαρχιακές επιτροπές και θα αποτελούνται από τους γραμματείς των ΚΟ ή από τις συμπλεγματικές επιτροπές ή και τους επιθεωρητές ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τα μεγέθη κάθε επαρχίας. Αυτή η πρόταση ξεκινά από το γεγονός ότι οι επιτροπές Υπαίθρου και Πόλης είναι καθαρά βοηθητικά σώματα που ασχολούνται περισσότερο με την οργανωτική δουλειά του Κόμματος και με ειδικά ζητήματα που απασχολούν την ύπαιθρο και την πόλη κάθε επαρχίας.

Εχει απασχολήσει καθόλου το ζήτημα της συμμετοχής μη έμμισθων στελεχών στην ΚΕ που ηγέρθηκε σε ένα από τα τελευταία συνέδρια;

Αυτό είναι ένα ζήτημα που τίθεται στις θέσεις προς το Συνέδριο με έναν τρόπο παρότρυνσης προς τους εθελοντές να διεκδικήσουν θέση στην ΚΕ του κόμματος. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και θα το δούμε στην πορεία, αφού μπουν στην πράξη οι ήδη προτεινόμενες αλλαγές.

Η συζήτηση στο Συνέδριο θα είναι δομημένη και έχει χωριστεί σε τέσσερις ενότητες. Αυτό πιστεύετε ότι θα βοηθήσει καλύτερα στη διαμόρφωση αποφάσεων που θα χαράξουν την πορεία του κόμματος τα επόμενα πέντε χρόνια;

Παλαιότερα η συζήτηση ήταν γενική και υπήρχε η αδυναμία την ώρα που το Συνέδριο συζητούσε για παράδειγμα για το Κυπριακό να συζητά ταυτόχρονα για την ανεργία κ.ο.κ. Με τη μέθοδο των ενοτήτων θα αρχίζει και θα τελειώνει η συζήτηση πάνω στο ίδιο αντικείμενο και σίγουρα αυτός ο τρόπος είναι πιο συγκροτημένος, που σημαίνει και πιο αποδοτικός. Δοκιμάσαμε αυτή την πρακτική στο πρόσφατο Προγραμματικό Συνέδριο και πέτυχε απόλυτα.

Η πρώτη ενότητα αφορά γενικά το Κόμμα και τη λειτουργία του, η δεύτερη τη σχέση του κόμματος με την κοινωνία και τους φορείς της, η τρίτη το όραμα του ΑΚΕΛ για τα επόμενα χρόνια –περιλαμβάνει και Κυπριακό και Οικονομία και προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων- και η τέταρτη αφορά τις καταστατικές αλλαγές.

Πιστεύουμε ότι αυτός ο τρόπος θα αναβαθμίσει ποιοτικά τη συζήτηση και θα είναι ουσιαστική για τη διαμόρφωση των αποφάσεων του Συνεδρίου. Αποφάσεις που θα αποτελούν την πυξίδα στη δράση του κόμματος για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Εχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση των θέσεων του Συνεδρίου στις ΚΟΒ;

Αυτό τον καιρό βρισκόμαστε διαδικαστικά στο επίπεδο της συζήτησης των θέσεων στις ΚΟΒ και επιδίωξή μας είναι να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, για να κατατεθούν όσο γίνεται πιο πολλές και πιο ουσιαστικές, ακόμα και κριτικές απόψεις ώστε να αναπτυχθεί κατά καλύτερο τρόπο ο εσωκομματικός διάλογος. Μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος γιατί στις θέσεις υπάρχει πλούσιο υλικό και σε αρκετές περιπτώσεις με αυτοκριτική διάθεση, στοιχείο το οποίο βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

Πού στέκεται οργανωτικά αυτό τον καιρό το ΑΚΕΛ;

Το ΑΚΕΛ χρειάζεται να είναι οργανωτικά σφιχτοδεμένο και ετοιμοπόλεμο για νέους αγώνες ώστε να αποδώσει μέσα στις δύσκολες συνθήκες που περνούμε. Δεν είναι τυχαίο που ένα σημαντικό μέρος της πρώτης ενότητας είναι αφιερωμένη στην οργανωτική κατάσταση του κόμματος. Οσο καλοί κι αν είναι οι σχεδιασμοί μας, αν δεν έχουμε τα στελέχη εκείνα που θα βγουν μπροστά, που θα καθοδηγούν και θα ενημερώνουν τον κόσμο σωστά, που θα συνδέουν το κόμμα με την κοινωνία, δεν μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο του.

Εμείς δεν έχουμε τη βοήθεια που έχουν τα αστικά κόμματα από την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Εμείς έχουμε τον ΑΣΤΡΑ και τη ΧΑΡΑΥΓΗ, τα οποία πρέπει συνεχώς να στηρίζουμε, γιατί είναι τα μοναδικά ΜΜΕ που μπορούν να μεταφέρουν τη φωνή του κόμματος.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στον κόσμο μέσα από το σύνθημα «Στους αγώνες η δύναμη, στην Αριστερά η Ελπίδα» υπό το οποίο θα πραγματοποιηθεί το 22ο Συνέδριο;

Μ’ αυτό το σύνθημα θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα προς την κοινωνία ότι χωρίς αγώνες τίποτε δεν χαρίζεται, πως ό,τι κερδίζουμε, το κατακτούμε με αγώνες. Οι προτροπές μας ήταν να είμαστε ετοιμοπόλεμοι, οργανωμένοι στην Αριστερά για νέους αγώνες και έχουμε επιβεβαιωθεί, δυστυχώς, μέσα από την οικονομική κρίση η οποία πέρασε σαν οδοστρωτήρας στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Θα χρειαστούν νέοι αγώνες, οργανωμένοι με την Αριστερά για να ξανακερδίσουμε την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

Εμάς στο ΑΚΕΛ, ο στόχος, η αποστολή και το όραμά μας είναι να υπερασπιζόμαστε αυτό τον κόσμο και για να το πετύχουμε τούτο προσπαθούμε συνεχώς να δημιουργούμε τις καλύτερες προϋποθέσεις σε αντίθεση με τη Δεξιά που υπερασπίζεται το κεφάλαιο και η μοναδική της έγνοια είναι πώς να αυξήσει τα κέρδη αυτών που εκπροσωπεί.

Αν μέσα από το Συνέδριο φθάσει αυτό το μήνυμα βροντερό και ξεκάθαρο προς την κυπριακή κοινωνία, τότε πιστεύω θα είναι βέβαιη επιτυχία για το ΑΚΕΛ αλλά κυρίως θα είναι και ελπίδα για τους ανθρώπους που έχουν συνειδητοποιήσει ότι χωρίς οργανωμένους αγώνες, τίποτε δεν κερδίζεται.

Γι’ αυτό προσδοκούμε το Συνέδριο αυτό του ΑΚΕΛ να είναι ένας σταθμός και μια νέα αρχή για νέους αγώνες και νέες κατακτήσεις.

Σε ένα από τα συνέδρια του ΑΚΕΛ κάποτε είχε λεχθεί ότι το ΑΚΕΛ είναι ένα θαύμα μέσα στο παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι. Εξακολουθεί να παραμένει τέτοιο;

Το ΑΚΕΛ, ένεκα του χαρακτήρα του, ένεκα του ότι έχει βαθιές ρίζες μέσα στην κυπριακή κοινωνία έρχεται από πολύ μακριά και πιστεύουμε θα πάει πολύ μακριά. Εξακολουθεί να είναι ένα θαύμα παρά τη λυσσαλέα πολεμική που δέχεται. Δεν είναι τώρα που παλεύουν οι αντίπαλοί μας να μας διαλύσουν. Δεν τα κατάφεραν με τη διάλυση του σοσιαλιστικού μπλοκ, ούτε τώρα με την οικονομική κρίση, ούτε με την πολεμική που δέχεται παγκόσμια το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα. Και δεν θα τα καταφέρουν για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω.

Το ΑΚΕΛ είναι βαθιά ριζωμένο στις συνειδήσεις του κόσμου. Παραμένει και σήμερα τέκνον της ανάγκης των δύσκολων καιρών που δημιούργησε η κρίση. Ηδη μέσα σ’ αυτή την άθλια κατάσταση, όπως τη βιώνουμε σήμερα, με τους χιλιάδες ανέργους, με το κλείσιμο εκατοντάδων μικροεπιχειρήσεων και με μια κυβέρνηση να παραμένει πιστή στις πολιτικές της Τρόικας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αδιαφορώντας παντελώς για το μέγεθος του πόνου και της δυστυχίας που υπάρχει σε χιλιάδες σπίτια, ο κόσμος, σε ατομικό αλλά και σε ομαδικό επίπεδο, απευθύνεται στο ΑΚΕΛ, και επενδύει στο ΑΚΕΛ τις όποιες ελπίδες του για αλλαγή αυτής της κατάστασης.

Εμείς αναλαμβάνουμε, όπως πάντα, αυτή την ευθύνη και θα κάμουμε ό,τι μπορούμε και με όποια μέσα διαθέτουμε για να φανούμε αντάξιοι αυτών των προσδοκιών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy