Συνέντευξη στον Γιάννη Κακαρή

Δύο είναι τα μηνύματα που παίρνει το ΑΚΕΛ από τον κόσμο που προσεγγίζει σ’ όλη αυτή την προεκλογική περίοδο. Πρώτον η δική του μεγάλη ευθύνη να συμβάλει με ό,τι μέσο έχει στη διάθεσή του να βοηθήσει, αν όχι στην εξάλειψη, στην απάμβλυνση όλων αυτών των προβλημάτων που συσσώρευσε η διακυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη και δεύτερον η απαίτηση του κόσμου να εργαστεί αφοσιωμένα ώστε ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση να τιμωρηθούν σε αυτές τις εκλογές.

Διακύβευμα για το ΑΚΕΛ είναι να κερδίσει υψηλά ποσοστά, να ισχυροποιήσει τη φωνή και τη δύναμή του και προς τούτο εργάζεται σκληρά διεκδικώντας και την τελευταία αριστερή ψήφο και όχι μόνον. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Χρίστος Αλέκου όλα καταμαρτυρούν ότι «οι εργαζόμενοι, οι μεσαίοι, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, η κοινωνία γενικότερα, συνεχίζουν να έχουν ανάγκη ένα ΑΚΕΛ ισχυρό».

 

Βρισκόμαστε στην τελευταία στροφή πριν τις εκλογές για ανάδειξη των ευρωβουλευτών. Πώς αποτιμάτε την προεκλογική εκστρατεία;

Η προεκλογική εκστρατεία για το ΑΚΕΛ έχει ξεκινήσει πολύ νωρίς και αυτό το έχουμε κάμει συνειδητά, γιατί στοχεύσαμε να έχουμε στη διάθεσή μας όσο γίνεται περισσότερο χρόνο για ουσιαστική επαφή των επιτελείων μας με τους ψηφοφόρους, που είναι για μας το κύριο σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Έχουμε ολοκληρώσει τις εσωτερικές μας διαδικασίες από τις 19 του Γενάρη, ημερομηνία κατά την οποία έχει επικυρωθεί από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος το ψηφοδέλτιο. Αν το αναφέρω αυτό είναι για να αναδείξω ακριβώς ότι διανύσαμε ήδη πέραν των τριών μηνών ουσιαστικής προεκλογικής εκστρατείας, με την υλοποίηση πάνω σε καθημερινή βάση προγραμμάτων επισκέψεων των υποψηφίων σε όλη την Κύπρο. Συμπεριλαμβανομένου και του μέρους της Κύπρου που είναι στο Βορρά, γιατί όπως γνωρίζετε οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας οι οποίοι έχουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως σε ποια πλευρά διαμένουν, έχουν δικαίωμα ψήφου. Και αυτός ο αριθμός, όπως μας έχει επίσημα δηλωθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι 80.862.
Συνεπώς η εικόνα που έχουμε μπροστά μας, με όσα έχουμε βιώσει αυτή την περίοδο είναι αρκετή για να εκτιμήσουμε ή να αποτιμήσουμε αντικειμενικά, σε ό,τι έχει σχέση με την προεκλογική εκστρατεία.
Το πρώτο λοιπόν που θα ήθελα να τονίσω σε σχέση με την αποτίμηση είναι ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές συνεχίζουν να είναι «απαιτητικές» εκλογές. Με την έννοια ότι ανέκαθεν οι ευρωπαϊκές εκλογές, από άποψης ενδιαφέροντος, ήταν πιο χαμηλά στη συνείδηση των ψηφοφόρων από άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Υπάρχει μια αδιαφορία η οποία δεν είναι τυχαία. Ελαύνεται και έχει ως αφετηρία της το γεγονός ότι για τα πλείστα προβλήματα που βιώνει η κοινωνία μας και που έχουν άμεση σχέση με το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων, ευθύνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πολιτικές που επιβάλλει. Πολιτικές που οδηγούν σε μεγαλύτερη απόκλιση ανάμεσα στα κράτη μέλη και σε μεγαλύτερες ανισότητες εντός των κρατών.
Ένα δεύτερο σημείο είναι η διάθεση, η καλή διάθεση που συναντούμε ανάμεσα στα μέλη και τους ψηφοφόρους μας, ανάμεσα σε αρκετούς φίλους του ΑΚΕΛ, να βοηθήσουν στην προεκλογική εκστρατεία αναλαμβάνοντας καθήκοντα ανάλογα με το χρόνο του καθενός. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό για μας σημαίνει πολλά. Εάν αναλογιστούμε τι περίοδο διάγει η κυπριακή κοινωνία, ιδιαίτερα με τις τελευταίες τραγικές εξελίξεις, με μια κυβέρνηση να αρνείται πεισματικά να αναλάβει την οποιαδήποτε ευθύνη, αυτή η διάθεση μάς συγκινεί και μας γεμίζει αισιοδοξία.

 

 

Ποια μηνύματα λαμβάνετε από τους πολίτες μέσα από την επαφή που έχετε;

Οι επαφές με τον κόσμο, ανεξάρτητα εάν αυτές πραγματοποιούνται σε περιόδους εκλογών ή όχι, είναι ψηλά στην ιεραρχία των υποχρεώσεών μας. Είναι σε αυτό το πεδίο που θα αντικρίσεις κατάματα, αυθεντικά, τα προβλήματα του κόσμου, τις έγνοιες και τις ανησυχίες του. Σε τούτη την προεκλογική περίοδο το κύριο μήνυμα που εισπράξαμε από τους ψηφοφόρους, όχι μόνο από αυτούς της Αριστεράς, ήταν το κάλεσμά τους το παρακλητικό προς εμάς να κάμουμε κάτι. «Κάμετε κάτι γιατί οι κυβερνώντες δεν θα αφήσουν τίποτε στη θέση του». Αυτό είναι που ακούμε καθημερινά. Οι άνεργοι που δεν έχουν από τον ήλιο μοίρα, οι εργαζόμενοι που τους έχουν κατακρεουργήσει τους μισθούς τους, οι γονείς που αδυνατούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, οι μικρομεσαίοι καταστηματάρχες που κλείνουν ο ένας πίσω από τον άλλο τα μικρομάγαζά τους, οι δανειολήπτες που θα εκποιηθούν τα σπίτια τους. Όσοι πίστεψαν ότι στο Κραν Μοντανά θα είχαμε λύση στο Κυπριακό και βλέπουν τον Αναστασιάδη να μας οδηγεί κατ’ ευθεία στη διχοτόμηση. Όλα τούτα και αρκετά άλλα δεν μπορεί κάποιος να τα αισθανθεί στην έκτασή τους αν τα ακούει ή τα βλέπει μόνο από τα ΜΜΕ, με τον τρόπο μάλιστα που τα σερβίρουν τα περισσότερα.
Και το ξέσπασμα του κόσμου αφορά στην κατάληξη τους κυβερνώντες, που μιλούν ωσάν να μη συμβαίνει τίποτε, ωσάν να ζούμε σε παραδεισένια χώρα. Που αρνούνται την όποια ευθύνη ακόμα και όταν αυτή υποδεικνύεται τεκμηριωμένα από ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή.
Συνεπώς το κύριο μήνυμα για μας είναι αφενός η δική μας μεγάλη ευθύνη να συμβάλουμε με ό,τι μέσο έχουμε στη διάθεσή μας να βοηθήσουμε, αν όχι στην εξάλειψη, στην απάμβλυνση όλων αυτών των προβλημάτων, στοιχείο το οποίο από της ίδρυσης του Κόμματός μας θεωρείται ως η κύριά μας αποστολή, και αφετέρου το κάλεσμα προς εμάς και όχι μόνο να εργαστούμε αφοσιωμένα ώστε ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση να τιμωρηθούν σε αυτές τις εκλογές.

 

 

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;

Τα ποσοστά του ΑΚΕΛ να πάνε όσο πιο ψηλά γίνεται. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα διεκδικήσουμε και την τελευταία αριστερή και όχι μόνο ψήφο. Και αυτό όχι ως αυτοσκοπός. Αλλά για να έχουμε δύναμη να μπορούμε, να έχουμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στα καλέσματα του κόσμου και της κοινωνίας ευρύτερα. Όλα όσα σας έχω καταθέσει πιο πάνω με ένα συνοπτικό και γενικό τρόπο καταμαρτυρούν ένα πράγμα. Ότι οι εργαζόμενοι, οι μεσαίοι, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, η κοινωνία γενικότερα, συνεχίζουν να έχουν ανάγκη ένα ΑΚΕΛ ισχυρό. Ένα δυνατό ΑΚΕΛ στην Ευρωβουλή ενισχύει την Ομάδα της Αριστεράς και παράλληλα ενισχύει τις προσπάθειες για μια Ευρώπη των λαών και όχι των μονοπωλίων. Το ΑΚΕΛ στα δεκαπέντε χρόνια παρουσίας του στο Ευρωκοινοβούλιο αποδείχθηκε το πιο δραστήριο κυπριακό κόμμα. Και έχουν δημιουργήσει με τη δράση τους μια παράδοση, ως οι ευρωβουλευτές που αγωνίζονται ενάντια στο άδικο, που υπερασπίζονται, σε πολύ αντίξοες συνθήκες τα δίκαια δικαιώματα των εργαζομένων.

 

 

Πού θα στρέψει την προσοχή του το ΑΚΕΛ, σε ποια κατεύθυνση, σε αυτές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες;

Αυτή η περίοδος είναι όντως πολύ κρίσιμη. Οργανωτικά είμαστε σε μια κατάσταση εξαιρετική. Σε μια κατάσταση όπου έχουμε τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε τα κενά που έχουν εντοπιστεί στοχεύοντας στη συμπλήρωσή τους. Ο κύριος μας στόχος είναι να απευθυνθούμε στους ψηφοφόρους μας με επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι μέχρι και τη μέρα των εκλογών. Θα απευθυνθούμε ευρύτερα σε ανθρώπους που εκτιμούν το ΑΚΕΛ γενικά για τη δράση του και ειδικά για τις προσπάθειές του για τη λύση του Κυπριακού και για την επανένωση του τόπου μας παραμένοντας πιστοί στις βασικές μας αρχές. Θα απευθυνθούμε στους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους οι οποίοι διαχρονικά εκτιμούν και σέβονται το ΑΚΕΛ. Μια εκτίμηση την οποία δεν μας χάρισε κανείς αλλά την κερδίσαμε με τους διαχρονικούς μας κοινούς αγώνες και κινητοποιήσεις. Θα απευθυνθούμε στους κοινοτικούς ψηφοφόρους οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τους αγώνες του ΑΚΕΛ να προσεγγίζονται και να εργοδοτούνται όχι ως δούλοι αλλά ως εργαζόμενοι που θα απολαμβάνουν όλα τα ωφελήματα όπως προνοούνται στις συλλογικές συμβάσεις.

 

 

Με την ψήφο τους οι νέοι μπορούν να ελπίζουν για ένα καλύτερο αύριο

Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να αυξάνεται η αποχή, ειδικά στις ευρωεκλογές. Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε σε αυτούς που δεν σκοπεύουν να προσέλθουν στις κάλπες;

Μιλώντας με ψηφοφόρους, ιδιαίτερα νέους που σκέφτονται ή αποφάσισαν να απέχουν από αυτές τις εκλογές, ομολογώ πως σε αρκετές περιπτώσεις προβάλλουν δυνατά επιχειρήματα. Για παράδειγμα νέοι άνθρωποι που έχουν αποφοιτήσει εδώ και κάποια χρόνια και που έχουν απογοητευτεί επειδή όλες τους οι προσπάθειες για επαγγελματική αποκατάσταση πέφτουν στο κενό. Που νιώθουν τους γονείς τους να πιέζονται προκειμένου να εξασφαλίζουν τα στοιχειώδη. Τι απαντάς σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και σε άλλους που λίγο πολύ έχουν την ίδια αφετηρία; Εμείς τους λέμε όσο πιο δυνατά και πιο καθαρά γίνεται πως έχουν δίκαιο να είναι απογοητευμένοι. Επέλεξαν όμως λάθος όπλο να πολεμήσουν τη γενεσιουργό αιτία που γεννά και δημιουργεί τα προβλήματα και τα εμπόδια που συναντούν μπροστά τους. Η αποχή τους ενισχύει τις δυνάμεις εκείνες που τους προτιμούν να απέχουν. Και αντίθετα με την ψήφο τους, που αποτελεί για αυτούς το πιο ισχυρό όπλο, είναι που μπορούν να ελπίζουν για ένα καλύτερο αύριο.