Χρίστος Χριστόφιας: «Ισχυρό ΑΚΕΛ με στόχο τα σύνορά μας να παραμείνουν στην Κερύνεια»

Ισχυρό ΑΚΕΛ, που να μπορεί να αγωνιστεί από καλύτερη θέση, τα σύνορά μας να παραμείνουν στην Κερύνεια, είναι ο στόχος και η φιλοδοξία του Χρίστου Χριστόφια ως υποψηφίου με την ομάδα του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Συνέντευξη στη Νίκη Κουλέρμου


Φιλοδοξία του ως νέος πολιτευτής να συμβάλει στην αναμόρφωση της πολιτικής, «να πείσουμε ξανά τη σημαντική μερίδα του λαού μας που δεν μας εμπιστεύεται». Για τη νέα γενιά δηλώνει ότι δικαιολογημένα είναι θυμωμένη και αγανακτισμένη… Η επιλογή της ωστόσο είναι μια: Το ΑΚΕΛ που την έχει στο επίκεντρό της στα 95 χρόνια δράσης του.

Βαρίδι ή καταλύτης στην προσπάθεια για ένα βουλευτικό έδρανο το επώνυμο «Χριστόφιας»;

Ο σκοπός δεν είναι η προσπάθεια για ένα έδρανο, αλλά για δυνατή κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ – Αριστερά- Νέες Δυνάμεις που να υπερασπίζεται τον εργαζόμενο λαό.


Σε ό,τι αφορά την υπόθεση «επώνυμο», είναι το τι κάνεις που ορίζει το ποιος είσαι. Αν δεν κάνεις τίποτε, θα είσαι για πάντα ο γιος ή η κόρη του τάδε. Αν κάνεις τις επιλογές σου και τις τιμήσεις με τη δουλειά σου, τότε το επώνυμο δεν θα σημαίνει τίποτε, θα μιλά για σένα η δουλειά σου. Αυτό ισχύει παντού, όχι μόνο στην πολιτική.

Τι σημαίνει για σας η διεκδίκηση των βουλευτικών εκλογών με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στην Κερύνεια;

Ο στόχος μας ήταν να παρουσιάσουμε ένα αξιόμαχο και αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο. Η συμπερίληψή μου σε αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή και μαζί με τους συνυποψηφίους μου δίνουμε συλλογικά τον αγώνα για ισχυρό ΑΚΕΛ και στην Κερύνεια. Ισχυρό ΑΚΕΛ, που να μπορεί να αγωνιστεί από καλύτερη θέση, τα σύνορα μας να παραμείνουν στην Κερύνεια. Να αγωνιστεί για βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζόμενων, της νεολαίας και των συνταξιούχων.


Τι απαντάτε στους νέους που δεν προσέρχονται στην κάλπη υποστηρίζοντας ότι «όλοι είναι ίδιοι»;

Δικαιολογημένα η νέα γενιά είναι θυμωμένη και αγανακτισμένη από την ανισότητα που αυξάνεται, τη θεσμική διαφθορά, τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή. Το σύστημα καλλιεργεί την απαξίωση, αφού βολεύει την κυρίαρχη τάξη και τους πολιτικούς εκπροσώπους της η νέα γενιά να τσουβαλιάζει τους πάντες και να αδιαφορεί.

Όμως οι νέοι πρέπει να διαλέξουν πλευρά. Από τη μια έχουμε αυτούς που υπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών, το ΑΚΕΛ, το Λαϊκό Κίνημα και από την άλλη αυτούς που υπηρετούν τους λίγους που κατέχουν τον πλούτο. Στα 95 χρόνια ζωής και δράσης του ΑΚΕΛ, η νέα γενιά βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής του. Αυτή η επιλογή στις εκλογές είναι κάθε φορά η επιλογή για τη νεολαία.


Ως νέας γενιάς πολιτευτής, τι θα θέλατε να αλλάξετε;

Να συμβάλουμε, με το παράδειγμά μας, στην αναμόρφωση της πολιτικής, να πείσουμε ξανά τη σημαντική μερίδα του λαού μας που δεν μας εμπιστεύεται. Αυτό θα γίνει με την υπερίσχυση του «εμείς», πάνω από το «εγώ». Με τη σεμνότητα που πρέπει να μας χαρακτηρίζει, με την ταύτισή μας με το λαό, τις ανάγκες και τις προσδοκίες του.

Πώς εκτιμάτε ότι θα είναι η κοινωνία, η Αριστερά και οι αγώνες τους στη μετά την πανδημία εποχή;


Η κοινωνία βιώνει ήδη μια νέα κρίση του συστήματος και της οικονομίας του. Οι επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας θα ενταθούν. Ως ΑΚΕΛ, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε σκληρές μάχες, εντός και εκτός Βουλής, για να τα υπερασπιστούμε. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό από ποια θέση ισχύος θα δοθούν αυτές οι μάχες.

Πιστεύετε ότι 47 χρόνια κάποιοι είχαν τη δύναμη να συντηρούν το Κυπριακό για να κτίζουν πάνω του καριέρες και να δικαιολογούν την πολιτική τους ύπαρξη;

Το Κυπριακό παραμένει άλυτο κυρίως εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Τουρκίας. Αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που η στάση πολιτικών δυνάμεων στην ελληνοκυπριακή κοινότητα έβαλε βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας και όσων επιδιώκουν την ολοκλήρωση των σχεδιασμών του ιμπεριαλισμού για διχοτόμηση. Κατά πόσο αυτές οι πολιτικές δυνάμεις θέτουν τις δικές τους μικροπολιτικές σκοπιμότητες πάνω από την Κύπρο και τη σωτηρία της, πρέπει να το κρίνει ο λαός με τις επιλογές του και στις εκλογές.


Εσείς που ζήσατε τον Δημήτρη Χριστόφια από κοντά, ποια ήταν η πιο βαθιά του ανησυχία για την Κύπρο του αύριο; Τη συμμερίζεστε;

Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε στόχο ζωής την απελευθέρωση κι επανένωση του τόπου μας. Την υπεράσπιση των φτωχών και των αδυνάτων, την κοινωνική απελευθέρωση. Όλα αυτά για τα οποία αγωνιζόταν και αγωνίζεται το ΑΚΕΛ, όλα αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε σήμερα και καλούμε τον κόσμο να μας δώσει τη δύναμη να συνεχίσουμε και στο μέλλον.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.