Χρίστος Κακουλλή: «Τέχνη-Η μόνη μορφή επανάστασης που θα φέρει την αλλαγή του κόσμου χωρίς θύματα»

«Ο δρόμος είναι για ανοιχτή γκαλερί για τον οποιοδήποτε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο»

Γροθιά στο σάπιο σύστημα δίνει με την τέχνη του ο σπουδαίος καλλιτέχνης, Χρίστος Κακουλλή, με αρκετά από τα σχέδια του να κοσμούν το κέντρο της Λευκωσίας και πρόσφατα και το κέντρο της Λάρνακας.

«Ο δρόμος είναι για ανοιχτή γκαλερί για τον οποιοδήποτε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο» είπε συγκεκριμένα ο CRS, ο οποίος αποφάσισε να ασχοληθεί με την τέχνη του δρόμου για να στείλει τα δικά του μηνύματα σε όλο τον κόσμο, από όποια κοινωνική τάξη αν ανήκει.

Διαβάστε επίσης: Γκράφιτι προς τιμήν των επαγγελματιών υγείας από το ΑΚΕΛ Λάρνακας (βίντεο-εικόνες)

Σε μία διαφορετική συνέντευξη και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, ο νεαρός καλλιτέχνης μίλησε στο dialogos.com.cy, για τα δεκάδες έργα τέχνης με αντιφαστιστικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα που απεικόνισε.

Ο Χρίστος Κακουλλή μας παρουσιάζει επίσης μερικά από τα δεκάδες έργα τέχνης που δημιούργησε για τους πρόσφυγες, ενώ μας μιλά περί θρησκείας, ιδεολογίας και ποια η γνώμη του για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Επίσης, ο νεαρός καλλιτέχνης, μας εξηγά για ποιο λόγο συγκρίνει τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσοστομο Β΄με τον δικτάτορα Χίτλερ.

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Βασιλείου

Ο δρόμος της τέχνης του… δρόμου-Το ερέθισμα και τα στοιχεία της τέχνης του CRS

Πως και αποφάσισες να ασχοληθείς με την τέχνη του δρόμου;  Γιατί δεν πήγες σε μια σχολή καλών τεχνών;

Αποφάσισα να ασχοληθώ με την τέχνη του δρόμου γιατί η τέχνη του δρόμου θεωρώ ότι είναι για γροθιά στο σάπιο σύστημα αλλά και μια απάντηση στο κάθε κατεστημένο που υπάρχει, για εμένα είναι πολύ πιο εύκολο να στείλω τα δικά μου μηνύματα σε ένα γκρίζο τοίχο όπου μπορεί να το δει ο οποιοσδήποτε από όποια κοινωνική τάξη αν ανήκει και ότι ώρα θέλει. Ο δρόμος είναι για ανοιχτή γκαλερί για τον οποιοδήποτε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Fb Img 1616326613342

Είδαμε ότι τα έργα σου συχνά απεικονίζουν πόνο και μελαγχολία. Ποιος είναι ο λόγος;

Τα έργα που προτιμώ να κάνω είναι ασπρόμαυρα και γκρίζα, ασχολούμαι κυρίως με ότι έχει να κάνει με την κοινωνική παθογένεια. Από την προσφυγιά μέχρι την φτώχεια και από τα ναρκωτικά μέχρι την θρησκεία. Δεν είμαι καλλιτέχνης στον οποίο αρέσκεται να ζωγραφίζει τοπία ή πίνακες που δεν έχουν κάποιο μήνυμα να στείλουν.

Fb Img 1616326571571

Δεκάδες έργα τέχνης για τους πρόσφυγες

Όταν έγινε η προσφυγική κρίση στην Σύρια ήσουν από τους πρώτους καλλιτέχνες που πήραν θέση υπέρ των προσφύγων.

Όταν έγινε η προσφυγική κρίση από την Συρία πήρα ξεκάθαρη θέση υπέρ των προσφύγων που ερχόντουσαν στο νησί μας, μεγαλωμένος από προσφυγική οικογένεια και μαθαίνοντας από τον παππού και την μάνα μου τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας και τι κακουχίες είχε, τότε κατάλαβα ότι σε αυτό τον πλανήτη όλοι είμαστε πρόσφυγες. Δεν είμαι υποστηρικτής των καθαρών φυλών που θέλουν τα ακροδεξιά κόμματα να μας επιβάλλουν. Όταν έγινε η προσφυγική κρίση γέμισα την Λευκωσία με δωρεάν πίνακες για τους πρόσφυγες όπου ο κάθε άνθρωπος μπορούσε να πάρει τον πίνακα σπίτι του δωρεάν και πίσω από κάθε πίνακα αναγράφονταν μια μικρή ιστορία από κάποιο πρόσφυγα.

Fb Img 1616326588897

Εκατοντάδες αντιφασιστικά έργα τέχνης

Μίλησες για ακροδεξιά κόμματα. Ποια η γνώμη σου για αυτά;

Είμαι ξεκάθαρα εναντίον τον ακροδεξιών κομμάτων, ιδεολογικά αλλά και ανθρώπινα, είμαι ενάντια σε κόμματα που προάγουν την βία και το μίσος μεταξύ των ανθρώπων, αυτά τα κόμματα το μόνο που έχουν σε σκοπό είναι να σου στερήσουν την Ελευθερία σου τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, τον μόνο εθνικό ύμνο που είναι γραμμένος για την ελευθέρια, πραγματικά πόσο ηλίθιο είναι αυτό; Αν πιστεύεις τις ιδεολογίες των ακροδεξιών κομμάτων και τραγουδάς τον ύμνο της Ελευθερίας τότε πραγματικά είσαι ηλίθιος.

 

Είσαι αντιφασίστας;

Ναι, θα έλεγα ότι οι απόψεις μου, οι ιδεολογίες μου αλλά και οι πράξεις τείνουν προς τον αντιφασισμό. Θα έλεγα ότι και τα έργα μου έχουν ένα αντιφασιστικό χαρακτήρα. Είμαι ενάντια στον φασισμό, στον ρατσισμό, τον ιμπεριαλισμό και την βία.

Img 20210321 144546

«Έργα κατά της βίας και πανανθρώπινες ιδεολογίες…»

Είμαι ενάντια στην βία, όπου και αν προέρχεται η βία.Οι ιδεολογίες μου είναι πανανθρώπινες και επιζητούν την ελευθερία και την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Κάποιοι θεωρούν ότι οι απόψεις μου είναι κομμουνιστικές και σοσιαλιστικές, ή έχουν κάποιο άλλο τίτλο. Δεν βάζω ταμπέλες στην Ελευθερία και στην ισότητα είναι αξίες που πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπός πρέπει να έχει. Πιστεύω ακόμη και η θρησκεία προάγει την βία μέσα από τις πράξεις της.

Fb Img 1616326605183

Κύπριος, κομμουνιστής και υπέρ της ελεύθερης έκφρασης της αγάπης 

Πως προσδιορίσεις τον εαυτό σου; Νοιώθεις Έλληνας; 

Είμαι Κύπριος Ελληνόφων όπως υπάρχουν και Κύπριοι Τουρκόφωνοι. Το να κουβαλάς την λέξη και τον τίτλο Έλληνας είναι μια μεγάλη ιδέα, δυστυχώς απέχουμε έτη φωτός από το ότι έκαναν οι Έλληνες στα αρχαιά χρονιά, σίγουρα δεν είμαστε τόσο έξυπνοι όσο αυτοί, οπότε το να λες είμαι Έλληνας είναι ένας πολύ βαρετός τίτλος που θα έπρεπε να είσαι άξιος του. Οπότε εγώ δεν λέω ότι είμαι Έλληνας αλλά ελληνόφων Κύπριος.

Fb Img 1616326519462 1

Μίλησες πιο πάνω για τον κουμμουνισμό. Είσαι κουμουνιστής;

Η φιλοσοφία και οι πράξεις μου είναι καθαρά αντιφασιστικές και τείνουν ιδεολογικά προς τον κουμμουνισμό, πιστεύω σε ένα κοινό καλό όλων των ανθρώπων στην ισότητα και την ελευθέρια. Όλοι οι άνθρωποι θα έπρεπε μέσα από τους καρπούς μας να παράγουμε το κοινό καλό για όλους τους άλλους. Μερικές φόρες μου λένε ότι ο κουμμουνισμός δεν πέτυχε σε καμία χώρα, ενώ ο καπιταλισμός είναι το ελεύθερο σύστημα, με αυτό οφείλω να διαφωνήσω το μόνο που καταφέρνει ο καπιταλισμός είναι να κάνει τον πλούσιο πλουσιότερο και τον φτωχό φτωχότερο. Μίλησε σε ένα άστεγο για τον κουμμουνισμό και θα δεις αν πετυχαίνει η όχι, πες του ότι θα έχει φαΐ, σπίτι και ότι άλλο χρειάζεται να ζήσει. Θέλουμε ζωή και όχι επιβίωση.

Fb Img 1616326580064

Ποιες οι απόψεις σου για την ομοφυλοφιλία;

Είμαι υπέρ της αγάπης γενικότερα, ο άνθρωπος γεννήθηκε για να αγαπά. Κάποιοι άνθρωποι έχουν διαφορετικές προτιμήσεις από άλλους, όποτε ποιος είμαι εγώ για να κρίνω κάποιον ή ακόμη χειρότερα να μισήσω κάποιον.

Μιλάμε καθαρά για την λέξη και το αίσθημα της αγάπης και το δείχνω και μέσα από τα έργα μου.

Fb Img 1616326598111

 

Περί θρησκείας και σχέδια για τον Αρχιεπίσκοπο και η σύγκριση με τον Χίτλερ

 

Μιας και μίλησες για θρησκεία. Είδαμε έργα σου ενάντια στον αρχιεπίσκοπο αλλά και την θρησκεία γενικότερα. Ποια η άποψη σου για τη θρησκεία;

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι άθεος, θα έλεγα ότι είμαι άθρησκος, δεν πιστεύω στην εκκλησία και στην θρησκεία, δεν μου κάνουν κλικ οι τόποι λατρείας για ένα θεό, πιστεύω στον θεό με τον δικό μου τρόπο και όχι όπως μου επιβάλει η θρησκεία να πιστεύω. Τώρα αν ο Θεός που πιστεύω ονομάζεται Χριστός η Αλλάχ η οτιδήποτε άλλο είναι καθαρά προσωπικό μου θέμα. Αλλά ναι πιστεύω στο θεό.

Screenshot 20210321 134143 Com.facebook.pages .App Edit 245426851499008

Παρατήρησα μία ιδιαίτερη «συμπάθεια» για τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ στα έργα τέχνης σου. Ποιος ο λόγος;

Καταρχάς για εμένα o Aρχιεπίσκοπος είναι μια μαριονέτα του σάπιου συστήματος. Kατά την προσωπική μου άποψη δεν τον νοιάζει η θρησκεία αλλά μόνο το χρήμα και αυτό δείχνει μέσα από τις πράξεις του. Θα έλεγα ότι ο θεός του είναι το χρήμα, αυτό μπορούμε να δούμε και μέσα από τις δηλώσεις του ότι ο θεός δεν σώζει κανένα δωρεάν όπως είπε. Έχω σχεδιάσει τον αρχιεπίσκοπο σε μορφή Χίτλερ και τον έχω στα προσωπικά μου κοινωνικά δίκτυα, τον έκανα έτσι γιατί οι απόψεις του και οι πράξεις του αυτό μου δείχνουν. Αν ήταν πρόεδρος τότε η πολιτική που θα ακολουθούσε θα ήταν σίγουρα η επεκτατική πολιτική όπως του Χίτλερ.

Fb Img 1616327025768

Τι σημαίνει για εσένα επεκτατική πολιτική:

Είναι η πολιτική που είμαι κάθετα εναντίον, δεν πιστεύω ότι ένα λαός είναι ανώτερος από τον άλλο. Πιστεύω ότι είμαστε όλοι ίσοι, μη γελιόμαστε δεν υπάρχουν καθαρές φυλές. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να πολεμά με τον άλλο άνθρωπο, έχουμε τόσα κοινά, δεν είμαστε διαφορετικοί αλλά ίδιοι, δεν μπορώ να ξεχωρίσω τους ανθρώπους από τα χρώματα και τις θρησκείες.

 

«Ν. Αναστασιάδης- Ο χειρότερος πρόεδρος όλων των εποχών»

Κάτι τελευταίο. Για τον πρόεδρο Αναστασιάδη τι έχεις να πεις;

Θα έλεγα ότι έχουμε τον Ντόναλτ Τραμπ της Κύπρου, για εμένα και είναι καθαρά η προσωπική μου άποψη.

Άποψη μου είναι ότι έχουμε τον χειρότερο πρόεδρο όλων των εποχών, δυστυχώς κοιτάζει το προσωπικό του συμφέρον και όχι την Κύπρο, κοιτά να κάνει όση περισσότερη διαφθορά μπορεί. Πραγματικά είναι κρίμα που ο κυπριακός λαός εξέλεξε τέτοιο Πρόεδρο. Πιστεύω πολύ ότι μέσω μίας ειρηνικής επανάστασης στην Κύπρο, μέσα από την τέχνη, μπορούμε να αλλάξουμε πολλά.

Μπορούμε να αλλάξουμε πολλά σε αυτό τον τόπο και να τον κάνουμε ειρηνικό και βιώσιμο για όλους τους Κύπριους.

Fb Img 1616326562164

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.