Χρίστος Πέτρου: Καμία χώρα δεν μπορεί να αδειοδοτήσει μόνη της εμβόλια – Το πλάνο εμβολιασμού τηρείται κανονικά

Το πλάνο τηρείται κανονικά με βάση τον αριθμό των εμβολίων που παίρνει η Κύπρος, σχολίασε στην Πρωινή Έκδοση του Astra 92.8 , ο Χρίστος Πέτρου καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργείου Υγείας για τα θέματα των εμβολιασμών.

Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο, σε αντίθεση με άλλες χώρες, φυλάσσονται τα εμβόλια ώστε να μην χάσει κανείς την 2η δόση την ώρα που πρέπει.

Ερωτηθείς σχετικώς ο κύριος Πέτρου είπε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αδειοδοτήσει από μόνη της εμβόλια, αφού αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Αναφερόμενος στην Ουγγαρία, είπε ότι η συγκεκριμένη χώρα ενώ προχώρησε και αγόρασε δόσεις του εμβολίου Σπούτνικ τελικά δεν το χορήγησε επειδή δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και δεν μπορούσε η ίδια να αναλάβει την ευθύνη.

Όσον αφορά στην Νορβηγία και τους θανάτους που παρατηρήθηκαν σε ηλικιωμένους, ο κύριος Πέτρου είπε ότι αναμένονται τα πορίσματα από τις έρευνες.

Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό που λέχθηκε στη Νορβηγία από τις αρμόδιες αρχές, είναι πως τα άτομα με ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση και είναι προς το τέλος της ζωής τους, ίσως θα ήταν καλύτερο να μην τους χορηγηθεί το εμβόλιο.

Ο κύριος Πέτρου συνέστησε επίσης στα άτομα που ήδη νόσησαν, να κάνουν και το εμβόλιο.