Χρονιά ορόσημο το 2022

Του
Τάσου Περδίου

 

Το 2022, μετά από πολλά χρόνια, είναι η χρονιά για την οποία μπορεί κάποιος να πει χωρίς να υπερβάλλει ότι ήταν ορόσημο για τη Λάρνακα και μόνο επειδή διευθετήθηκαν τα δύο βασικά ζητήματα που απασχολούν την πόλη εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια. Μιλάμε για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και την κοινή ανάπτυξη του λιμανιού με τη μαρίνα.

Οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου αποτελούν πια παρελθόν και ήδη οι δεξαμενές υγρών καυσίμων έχουν κατεδαφιστεί κιόλας. Τις τελευταίες εβδομάδες ολοκληρώθηκε και η μετακόμιση των τεσσάρων εταιρειών υγραερίου στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό, οπότε η παρουσία των πετρελαϊκών εταιρειών στο παραλιακό μέτωπο αποτελεί παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά στο λιμάνι και τη μαρίνα, από τον περασμένο Απρίλιο περιήλθαν στη διαχείριση της κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings που ανέλαβε το έργο και αυτό το διάστημα αναμένει αδειοδοτήσεις για τις πρώτες αναπτύξεις. Ελπίζουμε να κάνει όσα υπόσχεται.

Επίσης, σημαντικό βήμα προς τα εμπρός είναι η έναρξη των εργασιών στην τρίτη φάση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας.

Ο Δήμος Λάρνακας παρέδωσε σημαντικότατα έργα, όπως το πρώην Κοινοτικό Κέντρο, το οποίο μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο πολυλειτουργικό χώρο κοινωνικής και αθλητικής δραστηριότητας. Επίσης, δόθηκαν στην πόλη η μερικώς αναπαλαιωμένη πλατεία του τεμένους Ζουχουρί, όπου έχει γίνει καταπληκτική δουλειά, ενώ αναμένεται άμεσα η ολοκλήρωση της νέας Δημοτικής Αγοράς, που είναι ίσως το πιο πολυαναμενόμενο έργο και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη νέα πλατεία Ζουχουρί.

Το 2023 η πόλη της Λάρνακας μπορεί να περιμένει σημαντικά έργα, όπως η επόμενη φάση της πλακόστρωσης δρόμων στο κέντρο, μέρος της οποίας είναι και η ανάπλαση των πλατειών Αλκής και Ακρόπολης. Αναμένουμε επίσης να ξεκινήσουν πολύ μεγάλα πάρκα, όπως το Πάρκο Σαλίνα στη Δροσιά, στο χώρο όπου βρίσκονται οι πρώην κατοικίες του Επάρχου και του Αστυνομικού Διευθυντή, το Πάρκο Καλλιτεχνών Μεσόγειος στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Σκάλας και το Παττίχειο Πάρκο στο ομώνυμο αμφιθέατρο. Έρχεται επίσης ένα μεγάλο πολυλειτουργικό πάρκο στον προσφυγικό συνοικισμό Τσιακκιλερού.

Φυσικά όλα δεν είναι ρόδινα για την πόλη του Ζήνωνα, η οποία για παράδειγμα είναι απογοητευμένη από την αρνητική στάση της κυβέρνησης και προσωπικά του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα της στέγασης σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα. Ο Πρόεδρος είχε δώσει όχι μια αλλά αρκετές φορές δημόσια δεσμεύσεις ότι θα προχωρήσει το θέμα, αλλά τελικά έκανε πίσω.

Επίσης, στο θέμα της στέγασης του Δήμου Λάρνακας στο παλιό νοσοκομείο ο Δήμος προχωρά με τα σχέδια, αλλά η κυβέρνηση καθυστερεί τη μετακόμιση των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας στο νέο νοσοκομείο.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.