Κάθε χρόνο θα ανανεώνεται η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

 

Την αλλαγή στην περίοδο της χρονικής θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, από 6 μήνες στον ένα χρόνο, αναμένεται να εγκρίνει αύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ, η πρόταση ήταν ιδέα των Βρετανών που κατατέθηκε εδώ και καιρό και με βάση την πρόταση που κατατέθηκε, η ανανέωση θα γίνεται κάθε 12 μήνες αντί 6.

Πρόσθεσε πως η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της σε αυτό, νοουμένου ότι οι εκθέσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο θα βγαίνουν κανονικά κάθε έξι μήνες, ώστε να συζητείται το Κυπριακό.

Οι εκθέσεις θα βγαίνουν κάθε έξι μήνες και το ψήφισμα θα εγκρίνεται κάθε 12. Και αν υπάρξει κάποια σοβαρή παραβίαση από τουρκικής πλευράς, μπορεί να προσφύγει η κυπριακή κυβέρνηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για να υπάρξει ειδικό ψήφισμα ή ειδική δήλωση, όπως έγινε με την περίπτωση της Αμμοχώστου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να συνέλθει το Σ.Α. για να ανανεώσει την εντολή για την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ γίνεται ύστερα από έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, η οποία κατατίθεται στο Σ.Α. κάθε έξι μήνες. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, εκφράστηκαν φόβοι για απόσυρση της Δύναμης από την Κύπρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy