Ο γερμανικός Τύπος αναφέρει σήμερα ότι κατά τη συνάντηση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Ελληνα ομόλογού του Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο δεν υπήρξε καμία πρόοδος στα σημεία που οι δύο πλευρές διαφωνούν σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος.

Οπως αναφέρουν στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις, ο κ. Σόιμπλε κάλεσε τον Ελληνα ΥΠΟΙΚ να σεβαστεί τις υφιστάμενες συμφωνίες για έξοδο από την οικονομική κρίση λέγοντας ότι “η αξιοπιστία είναι προϋπόθεση της εμπιστοσύνης”.

Προσθέτουν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι δεν έχει σημασία αυτή τη στιγμή να γίνει λόγος για κούρεμα του χρέους.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa ο κ. Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας Sigmar Gabriel (Σοσιαλδημοκράτης).

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι “δεν προβλεπόταν να συμφωνήσουμε” και πρόσθεσε ότι “δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε, αλλά συμφωνήσαμε να διαβουλευθούμε για μια ευρωπαϊκή λύση”.

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι η συζήτηση ήταν εντατική, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, “μεγαλύτερη από αυτήν που προέβλεπαν οι αναλυτές στην αρχή”, αλλά τόνισε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά και ότι “η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί” με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Εξέφρασε την επιφύλαξή του για κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε η νέα ελληνική κυβέρνηση, τα οποία, είπε, ότι “δεν είναι στην κατεύθυνση που θα θέλαμε”.

Είπε ότι αν το πρόγραμμα αλλάξει, θα χρειαστεί και πάλι η επικύρωση από τα Κοινοβούλια. Ο κ. Σόιμπλε διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η Γερμανία θα κάνει τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να βρεθεί σε ισχυρή θέση στο μέλλον και εξέφρασε την διάθεση του Βερολίνου να βοηθήσει σε ζητήματα φοροδιαφυγής και διαφθοράς και δήλωσε μάλιστα ότι άκουσε με ικανοποίηση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση.

Απο την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι αυτό που ζητά είναι χρόνος ως τον Μάιο, προκειμένου να παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα στους εταίρους της και ένα πρόγραμμα – γέφυρα, για το διάστημα ως τότε.

Υποσχέθηκε δε “λογική, ειλικρίνεια και ετοιμότητα για την εφαρμογή αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων”.

“Ζητάμε την ευκαιρία να θέσουμε την πρότασή μας” με στόχο να προκύψει σύνθεση και να φθάσουμε σε ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης, είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Διαβεβαίωσε δε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε η λέξη “χρεοκοπία” να εξαφανιστεί από τη συζήτηση.