«Χρυσά» διαβατήρια: Χάρισαν φόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων σε ακίνητα

Αποκαλύψεις φωτιά: Έστειλαν ελλιπή́ στοιχειά στην Κομισιόν για να καλύψουν το κόλπο

Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων έφερε στην επιφάνεια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Τμήμα Φορολογίας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Όπως προκύπτει από την έκθεση, η κυβέρνηση χάρισε φόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων σε επενδυτές, αφού περίπου 3.500 ακίνητα, τα οποία αγοράστηκαν μέσω του Επενδυτικού Προγράμματος, χρεώθηκαν με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%, ο οποίος εφαρμόζεται κυρίως για νέα ζευγάρια στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής, αντί με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 19%, ο οποίος ισχύει για τις περιπτώσεις των επενδύσεων.

Δηλαδή «βάφτισαν» τους επενδυτές ως πρόσωπα τα οποία έχουν δικαίωμα να πάρουν μέρος σε σχέδια κοινωνικής πολιτικής του κράτος και τους χάρισαν -μαζί με τα «χρυσά» διαβατήρια- φόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων. Μάλιστα όταν η Κομισιόν ζήτησε διευκρινίσεις, το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε «ελλιπή στοιχεία», όπως αναφέρεται. Σημειώνεται ότι ο Έφορος Φορολογίας ισχυρίστηκε ότι «ορθά επιβάλλεται ο μειωμένος συντελεστής και στις περιπτώσεις αιτητών οι οποίοι πολιτογραφούνται στη Δημοκρατία από τη στιγμή που δεν υπάρχει οποιαδήποτε διάταξη στην περί ΦΠΑ νομοθεσία που να εξαιρεί τις περιπτώσεις αυτές».

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή

Εν τω μεταξύ, στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρονται πολλές περιπτώσεις ενδεχόμενης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, ενώ παρατίθενται και στοιχεία τα οποία παραπέμπουν σε «μη υγιείς συναλλαγές». Ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις:

• Εταιρεία δήλωσε άλλα στις οικονομικές της καταστάσεις και άλλα στο Φόρο. Η διαφορά είναι 1 δισ. ευρώ!
• Το Τμήμα Φορολογίας επέστρεψε σε εταιρεία ΦΠΑ ύψους 5 εκατ. ευρώ και έκανε συμψηφισμούς ακόμη 4 εκατ. ευρώ, χωρίς να προβεί σε επιτόπιο έλεγχο.
• Εταιρεία με εργασίες πέραν των 7 εκατ. ευρώ δήλωσε μηδενικό κύκλο εργασιών στο Φόρο.
• Ακίνητο αγοράστηκε από Κύπριο διευθυντή μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας και πωλήθηκε σε υπερδιπλάσια τιμή (σ.σ.: από τα στοιχεία φαίνεται ότι πρόκειται για την υπόθεση με τον Σαουδάραβα φίλο του Νίκου Αναστασιάδη με τα ιδιωτικά τζετ και τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες). Η υπόθεση δεν διερευνήθηκε αρχικά από το Τμήμα Φορολογίας, αλλά μετά την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και σχεδόν έξι χρόνια μετά τη συναλλαγή, τελικά επιβλήθηκε πρόσθετος φόρος 675,7 χιλ. ευρώ.
• Επενδυτής πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ, αλλά η εταιρεία του πωλητή δεν είναι εγγεγραμμένη στον ΦΠΑ.
• Εταιρεία δεν υπέβαλε δηλώσεις εισοδήματος, παρά το γεγονός ότι πλήρωσε σχεδόν 148 χιλ. ευρώ σε φόρο χαρτοσήμων, που σημαίνει ότι ενδεχομένως να πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό εμπορικών συναλλαγών.
• Δύο εταιρείες έβγαλαν αποδείξεις για ποσό 1,3 εκατ. ευρώ χωρίς να φέρουν αριθμό εγγραφής ΦΠΑ.
• Εταιρεία πώλησε ακίνητο έναντι 900 χιλ. ευρώ συν ΦΠΑ, αλλά δήλωσε μηδενικό κύκλο εργασιών στο Φόρο.
• 37 πρόσωπα πολιτογραφήθηκαν ως στελέχη εταιρείας, αλλά δεν εργοδοτούνταν απ’ αυτήν.
• Για τα 18 «χρυσά» διαβατήρια που συνδέονται με το καζίνο αναφέρεται ότι το κράτος ενδεχομένως να είχε απώλειες 1,7 εκατ. ευρώ από το Φόρο Εισοδήματος και 1,7 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.