«Χρυσά» διαβατήρια: €2,5 χιλ. σε συμβούλους για κάθε αίτηση πληρώνει ο φορολογούμενος

Για κάθε αίτηση πολιτογράφησης το κράτος (και κατ’ επέκταση οι φορολογούμενοι) πληρώνει 2.500 ευρώ σε συμβούλους, τους οποίους προσέλαβε η κυβέρνηση για την πραγματοποίηση του ελέγχου δέουσας επιμέλειας.

Μάλιστα, στις περιπτώσεις στις οποίες ο επενδυτής υποβάλλει αίτηση και για τα μέλη της οικογένειάς του, το κράτος πληρώνει επιπρόσθετα 1.000 ευρώ για το κάθε εξαρτώμενο πρόσωπο.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή, το 2021 το κράτος αναμένεται να πληρώσει στους συμβούλους 2,2 εκατ. ευρώ, αφού παρά τον τερματισμό του προγράμματος εκκρεμεί η εξέταση εκατοντάδων αιτήσεων. Σημειώνεται μάλιστα ότι τα συμβόλαια τα οποία έχουν συνομολογηθεί με τους συμβούλους, έχουν ισχύ μέχρι τον Νοέμβριο του 2022.

Οι σύμβουλοι τους οποίους προσέλαβε η κυβέρνηση είναι οι εταιρείες Sterling Diligence, Kroll Ltd και S-RM Consulting. Σημειώνεται επίσης ότι για τον έλεγχο δέουσας επιμέλειας, η κυβέρνηση πληρώνει και συνδρομή στην εφαρμογή On-Going Screening.

Το πρόγραμμα τερματίστηκε την 1η Νοεμβρίου 2020, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να μοιράζει αβέρτα «χρυσά» διαβατήρια ικανοποιώντας τις αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν τους προηγούμενους μήνες (691 για επενδυτές και 722 για μέλη των οικογενειών τους).

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.