«Χρυσά» διαβατήρια: Επενδύσεις μαϊμού, μαύρες συναλλαγές και φορολογικές κομπίνες

Στοιχεία φωτιά για τα «χρυσά» διαβατήρια αποκάλυψαν ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης και ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Ο Οδ. Μιχαηλίδης αποκάλυψε ότι κατά την έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι έγιναν «μερικές χιλιάδες πολιτογραφήσεις» από το Υπουργικό Συμβούλιο «χωρίς εξουσιοδότηση νόμου». Όπως εξήγησε μέχρι το 2019 η νομοθεσία έδινε στο Υπουργικό να δίνει διαβατήρια σε επενδυτές, όχι και στα μέλη της οικογένειας τους.

Αποκάλυψε επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις δόθηκαν διαβατήρια, αλλά οι επενδύσεις έμειναν «στα χαρτιά». Δηλαδή δόθηκαν «χρυσά» διαβατήρια μόνο με την κατάθεση αγοραπωλητηρίου εγγράφου στο Κτηματολόγιο, χωρίς να γίνει μεταβίβαση του ακινήτου. Αποκάλυψε μάλιστα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα αγοραπωλητήρια έγγραφα ακυρώθηκαν μετά την πολιτογράφηση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα ακίνητα βρέθηκαν να πουλιούνται σε τρίτους.

Ακόμη, ο Οδ. Μιχαηλίδης αποκάλυψε ότι εντοπίστηκε περίπτωση που έγινε πολιτογράφηση με αγορά ακινήτου από ντιβέλοπερ, ο οποίος δεν είναι καν γραμμένος στο ΦΠΑ. Διερωτήθηκε μάλιστα πως δεν εντοπίστηκε η συγκεκριμένη περίπτωση από τους ελέγχους του Υπουργείου Εσωτερικών

Επιπρόσθετα, αποκάλυψε ότι επενδυτές πλήρωσαν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% για αγορά ακινήτου, αντί 19% που προνοεί η νομοθεσία.

Επιπρόσθετα, ο Οδ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για «μαύρες» συναλλαγές, σημειώνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις το ποσό το οποίο δηλώθηκε ως επένδυσή είναι υπερδιπλάσιο από την αξία των ακινήτων. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό έγινε «είτε εν γνώση του επενδυτή ότι τον ξεγέλασαν, είτε τα χρήματα κατέληξαν σε μεσάζοντες, είτε νόμιμα είτε παράνομα».

Από την πλευρά του ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης είπε ότι επενδυτές πλήρωσαν ΦΠΑ 19% για αγορά ακινήτου, αλλά στη συνέχεια παρουσίασαν μια διαφήμιση στο airbnb και απαίτησαν πλήρη επιστροφή του φόρου.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου