Χρυσά Διαβατήρια: Επιχείρησαν να μην δημοσιοποιηθεί η έκθεση του ΓΕ χαρακτηρίζοντας την «Απόρρητη»

ΓΓ ΑΚΕΛ: Οι Προεδρικές είναι η ευκαιρία να τελειώνουμε με τη διαπλοκή και να καθαρίσουμε το όνομα της Κύπρου

 

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα «χρυσά» διαβατήρια επιβεβαιώνει, για πολλοστή φορά, τη σαθρή κατάσταση διαπλοκής, διαφθοράς και παρανομίας που έφτιαξε, συντήρησε και ανατροφοδότησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησής της και την κατέστησαν την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση.

Τα πιο πάνω υπέδειξε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «είναι αυτή η κατάσταση που εκτόξευσε τη θεσμική διαπλοκή και διαφθορά στη χώρα μας. Είναι αυτή η κατάσταση που για χρόνια έχει αμαυρώσει το όνομα της χώρας μας διεθνώς. Είναι αυτή η κατάσταση που ανάγκασε κι αυτήν ακόμα την Κομισιόν να κινήσει δικαστικές διαδικασίες σε βάρος της Κύπρου».

Ο Στ. Στεφάνου τόνισε ότι «οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι αυταπόδεικτες, αφού είναι το Υπουργικό Συμβούλιο που αποφάσιζε για την παραχώρηση των διαβατηρίων». Επεσήμανε επίσης ότι η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται σε τουλάχιστον 74 περιπτώσεις στις οποίες η κυβέρνηση παρανόμησε παραχωρώντας υπηκοότητα σε απατεώνες, δικτάτορες και άτομα με παράνομες και ύποπτες δοσοληψίες. Ακόμη, αναφέρθηκε στις πολλές προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση, τις εκπτώσεις δεκάδων εκατομμυρίων σε φόρους και τέλη, καθώς και τις υπόλοιπες διευκολύνσεις που έκανε η κυβέρνηση στη βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων.

«Αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ σεβόταν το κράτος δικαίου και τους πολίτες, από καιρό θα παραιτούνταν. Αντί τούτου, όποτε εγείρονταν ζητήματα -και εγέρθηκαν πολλές φορές τουλάχιστον από το 2015- η κυβέρνηση αναζητούσε δικαιολογίες και άλλοθι. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν λογαριάζει να παραιτηθεί, αλλά αναζητεί τρόπους να παρατείνει την εξουσία της με άλλο πρόσωπο. Είτε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είτε με το πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος είχε άμεση εμπλοκή στο θέμα των υπηκοοτήτων και ως καθ’ ύλην αρμόδιος του CIPA», τόνισε.

«Οι πολίτες είναι αυτοί που μπορούν να απομακρύνουν τον ΔΗΣΥ από την εξουσία. Να φύγουν όσοι συμμετείχαν σ’ αυτήν και όσοι αφειδώλευτα τη στηρίζουν και της παρέχουν πλήρη πολιτική και ηθική κάλυψη. Οι προεδρικές εκλογές είναι η ευκαιρία να τελειώνουμε με τη θεσμική διαπλοκή και διαφθορά, να καθαρίσουμε το όνομα της Κύπρου διεθνώς», υπογράμμισε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

 

Επιχείρησαν να αποτρέψουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης

Η κυβέρνηση επιχείρησε να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το Υπουργείο Εσωτερικών διαβάθμισε ως «απόρρητη» την επιστολή του με τα σχόλια επί της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Επίσης, ζήτησε από την Υπηρεσία «να λάβει υπόψη ότι επί του παρόντος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει εναντίον της Δημοκρατίας διαδικασία επί παραβάσει για το ΚΕΠ και ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά τη νομική υπεράσπιση της Δημοκρατίας».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να αποτρέψει και την έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επικαλούμενη τις εργασίες της ερευνητικής επιτροπής.

Επισημαίνεται επίσης ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία απάντησε στην επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών, τονίζοντας ότι «προτίθεται να ενημερώσει η ίδια την ΕΕ για τα ευρήματα».

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.