Χρυσά Διαβατήρια: Έρευνα βάσει παλιών κριτηρίων – ΑΚΕΛ: Συσκοτίζουν με «έρευνες»

Η κυβέρνηση με έρευνες αντί να διαφωτίζει, συσκοτίζει, δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου, για τα διαβατήρια και τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση:

Κάτω από το βάρος της λαϊκής κατακραυγής υποχρεώθηκε να μιλήσει επιτέλους η κυβέρνηση για το σκάνδαλο της μαζικής παραχώρησης διαβατηρίων. Μίλησε όχι για να διαφωτίσει, αλλά για να αποκρύψει την αλήθεια και να παραπλανήσει την κοινωνία.

  • Θα κάνει έρευνα -του εαυτού της προφανώς- δηλώνει η κυβέρνηση, για τις περιπτώσεις «που εμφανίζονται στα δημοσιεύματα». Μόνο γι’ αυτές; Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, που είναι χιλιάδες, δεν θα κάνει έρευνα;

Σημειώνουμε ότι οι κυβερνώντες, δύο μόνο μήνες μετά που ανήλθαν στην εξουσία, άλλαξαν τα κριτήρια για να μπορούν να μαζικοποιήσουν την παραχώρηση υπηκοοτήτων.
Χαρακτηριστικά:

  • Από το 2008 μέχρι τους πρώτους δύο μήνες του 2013 παραχωρήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος 150 υπηκοότητες.
  • Το σύνολο των υπηκοοτήτων που παραχώρησε σε ολόκληρη την προηγούμενη πενταετία η κυβέρνηση Αναστασιάδη, είναι πάνω από 2 χιλιάδες επενδυτές. Κι άλλες τόσες σε μέλη των οικογενειών τους.

Λένε οι κυβερνώντες ότι θα κάνουν έρευνα τώρα. Μα η έρευνα θα έπρεπε να προηγηθεί της παραχώρησης της υπηκοότητας. Εκτός κι αν οι κυβερνώντες αυτόματα και χωρίς έρευνα παραχωρούσαν υπηκοότητες αδιαφορώντας για το ποιον των επενδυτών, την ποιότητα του χρήματος που φέρνουν και για το αν και πώς υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.

Με άλλα λόγια, όποιος ερχόταν στην Κύπρο και πληρούσε τα κριτήρια έπαιρνε διαβατήριο; Δεν έκανε, ως όφειλε η κυβέρνηση, κανένα έλεγχο;
Έτσι εξηγείται γιατί οι κυβερνώντες δεν απάντησαν ποτέ στις κατηγορίες ότι παραχωρήθηκαν υπηκοότητες σε άτομα που κατηγορούνται στις χώρες τους για φοροδιαφυγή, για ξέπλυμα χρήματος κα.

Έτσι εξηγείται πως βρέθηκαν με κυπριακό διαβατήριο άτομα της ελίτ αμφιλεγούμενου καθεστώτος μακρινής χώρας.
Έτσι εξηγείται γιατί η Κύπρος έχει εκτεθεί διεθνώς και κατηφορίζει συνεχώς στους διεθνείς δείχτες για τη διαπλοκή και τη διαφθορά.
Και πώς να μην κατηφορίζει, όταν στο εξωτερικό ακούν ότι το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του προέδρου συμμετέχει στη βιομηχανία παραχώρησης διαβατηρίων.

Πώς να μην κατηφορίζει, όταν πατέρας υπουργού, που συμμετείχε στις αποφάσεις για παραχώρηση διαβατηρίων, είναι ιδιοκτήτης δικηγορικού γραφείου που πρωταγωνιστεί στην έκδοση διαβατηρίων.
Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού είναι πολύ εκτεθειμένη. Το πρόβλημα είναι ότι με τις πολιτικές της αρπαχτής που εφαρμόζουν, έχουν εκθέσει την Κύπρο.

 

 

 

Πρόδρομος Προδρόμου: Θα γίνει διερεύνηση για συγκεκριμένες πολιτογραφήσεις που έγιναν με βάση τα κριτήρια που ίσχυαν κατά το παρελθόν

Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πάρει απόφαση στην τελευταία συνεδρίαση του, όπως γίνει συμπληρωματική έρευνα από τον Υπουργό Εσωτερικών για περιπτώσεις προσώπων που πολιτογραφήθηκαν στο πλαίσιο του Επενδυτικού Προγράμματος.

Θα γίνει διερεύνηση για συγκεκριμένες πολιτογραφήσεις που έγιναν με βάση τα κριτήρια που ίσχυαν κατά το παρελθόν, πριν δηλαδή την αναθεώρηση και την ενίσχυση των ελέγχων. Η έρευνα θα αφορά πολιτογραφήσεις για τις οποίες προκύπτουν πρόσθετα στοιχεία όπως οι περιπτώσεις που επισημαίνονται σε πρόσφατα δημοσιεύματα.

Εάν από την έρευνα διαπιστωθεί ότι συντρέχουν λόγοι, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί ακόμα και διαδικασία ανάκλησης της υπηκοότητας, σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.