«Χρυσά» διαβατήρια: Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει

Σάλος από τις αποκαλύψεις της «Χ» και την εμπλοκή στελεχών της κυβέρνησης

Οι αποκαλύψεις της Χαραυγής για τα γραφεία τα οποία συμμετείχαν στη βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων και την εμπλοκή πρώην και νυν στελεχών της κυβέρνησης προκάλεσαν σάλο.

Κόμματα αλλά και πολίτες (μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης) άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ, καταγγέλλοντας διαπλοκή και διαφθορά. Μάλιστα το ΑΚΕΛ, διά του Στέφανου Στεφάνου, υπέδειξε ότι «σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα κάποιος από την κυβέρνηση θα είχε αναλάβει την ευθύνη και θα είχε απολογηθεί στον λαό, αλλά για τον Πρόεδρο και την κυβέρνησή του προφανώς η ευθιξία, η πολιτική ηθική και η διαφάνεια είναι άγνωστες λέξεις».

Ο Στ. Στεφάνου έθεσε θέμα ηθικής τάξης και σύγκρουσης συμφέροντος, επισημαίνοντας ότι σειρά μελών της κυβέρνησης Αναστασιάδη/Συναγερμού -πρώην και νυν- συνδέονται με γραφεία που διεκπεραίωναν αιτήσεις πολιτογραφήσεων.

Κατήγγειλε επίσης ότι στήθηκε «γαϊτανάκι διαπλοκής και αλληλοεξυπηρέτησης», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη μόλις ανέλαβε την εξουσία το 2013 ξεχαρβάλωσε τα κριτήρια και τους ελέγχους για το πρόγραμμα διαβατηρίων, στη συνέχεια γραφεία που συνδέονται με τον ίδιο τον πρόεδρο και υπουργούς της κυβέρνησης υπέβαλλαν αιτήσεις για «χρυσά» διαβατήρια και ακολούθως οι ίδιοι άνθρωποι, ως μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενέκριναν τις αιτήσεις. «Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα κάποιος από την κυβέρνηση θα είχε αναλάβει την ευθύνη και θα είχε απολογηθεί στον λαό.

Για τον Πρόεδρο και την κυβέρνησή του όμως προφανώς η ευθιξία, η πολιτική ηθική και η διαφάνεια είναι άγνωστες λέξεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Στ. Στεφάνου. Εν τω μεταξύ, το ΑΚΕΛ, διά της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας εκ νέου όπως κατατεθούν στην Επιτροπή Ελέγχου τα στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των αιτήσεων για πολιτογραφήσεις που κατέθεσε το κάθε δικηγορικό ή ελεγκτικό γραφείο.

Μάλιστα επισυνάπτεται απόσπασμα της επιστολής της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων, η οποία «κάρφωσε» τον Νίκο Νουρή, αφού αποκάλυψε ότι η γνωμάτευση που του έδωσε είναι πως «μπορεί να δώσει στην Επιτροπή Ελέγχου αριθμητικά στοιχεία πολιτογραφήσεων που διεκπεραίωσαν Δ.Ε.Π.Ε και ελεγκτικά γραφεία».

Επίσης, στην επιστολή της Ε. Χαραλαμπίδου επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι απαγορευτική ως προς την παραχώρηση των στοιχείων στην Επιτροπή Ελέγχου, αλλά διευκρινίζεται μόνο ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η «τυχόν παραβίαση του επαγγελματικού/ επιχειρηματικού/εμπορικού απόρρητου».

Επισημαίνεται ακόμη ότι με βάση τη σαφή τοποθέτηση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, «ουδεμία παραβίαση προκύπτει Δεοντολογίας των Δικηγόρων Κανονισμών», για την παραχώρηση των στοιχείων στην Επιτροπή. Σημειώνεται ότι η Ε. Χαραλαμπίδου, υπό την ιδιότητα της ως αν. πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, έχει προβεί σε καταγγελία στον Πρόεδρο της Βουλής και έχει ζητήσει την παρέμβασή του σε σχέση με την άρνηση του Υπουργού Εσωτερικών να καταθέσει τα στοιχεία.

Κούσιος: Ουδέν μεμπτό

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση, διά του Κυριάκου Κούσιου, σχολιάζοντας την κριτική για την εμπλοκή γραφείων που συνδέονται με στελέχη της κυβέρνηση στη βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων, είπε ότι «έγιναν έρευνες από ανεξάρτητους θεσμούς και Αρχές και ουδέποτε αποδείχθηκε οτιδήποτε είτε κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε κατά της Κυβέρνησης». Επίσης, αν και παραδέχθηκε ότι «υπήρξε κατάχρηση και εκμετάλλευση του προγράμματος από επιτήδειους», έκανε λόγο για «διαστρέβλωση γεγονότων» από το ΑΚΕΛ και επικαλέστηκε τον… κορονοϊό λέγοντας ότι «το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ ξαναστήνουν τη συμμαχία του 2007-2013, με πρώτο θύμα τον προϋπολογισμό του κράτους και την κοινωνία».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.