Χρυσά Διαβατήρια: Η «κομβικής σημασίας» Μαρία Αδαμίδου – Αδελφότεκνης της Άντρης Αναστασιάδη

Η κ. Αδαμίδου ήταν υπάλληλος της Βουλής και αποσπάστηκε στο γραφείο του ΥΠΕΣ το 2013.

Η  κ. Μαρία Αδαμίδου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ,  όχι μόνον δεν ήταν μια απλή αποσπασμένη συνεργάτιδα από τη Βουλή, αλλά χωρίς να έχει καν οργανική θέση στο Υπουργείο Εσωτερικών μιλούσε εκ μέρους της κυβέρνησης για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.

Σύμφωνα με το ιδιο το ρεπορτάζ, είχε μάλιστα την άποψη ότι δεν χρειάζεται κανέναν έλεγχο από τη Βουλή και ότι το πρόγραμμα έπρεπε να λειτουργεί όπως έκρινε και όταν έκρινε η κυβέρνηση!

Το Δικηγορικό Γραφείο Νίκος Αναστασιάδης ΔΕΠΕ κατά παραδοχή και του ίδιου του Προέδρου στη συνέντευξή του στον «Πολίτη» έκανε δεκάδες διαβατήρια. Στο γραφείο αυτό, συνεχίζει το ρεπορτάζ,  από το οποίο ο κ. Πρόεδρος αποχώρησε το 2013, τον έλεγχο σε ποσοστό 50%  έχουν οι δύο κόρες του Ινώ και Έλσα.

Δηλαδή, το δικηγορικό γραφείο των θυγατέρων του Προέδρου Αναστασιάδη “υπέβαλλε αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις πελατών του στο Υπουργείο Εσωτερικών τις οποίες εξέταζε και ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο του πατέρα τους”, όπως είχε πει και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, και το αναφέρει το ρεπορτάζ.

Την ίδια στιγμή η κατασκευαστική εταιρεία του γαμπρού του Γιάννη Μισιρλή πωλούσε επαύλεις και διαμερίσματα σε πύργους επωφελούμενη από το ΚΕΠ,  οπως λέει το ρεπορτάζ.

Υπεύθυνη για τις πολιτογραφήσεις στο γραφείο του ΥΠΕΣ

Η Μαρία Αδαμίδου, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ  του Φιλελευθερου που επικαλείται και η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, ήταν  “υπεύθυνη για τις πολιτογραφήσεις στο γραφείο του ΥΠΕΣ, από το ’13 έως το ’19, ήταν η Μαρία Αδαμίδου, αδελφότεκνη της Άντρης Αναστασιάδη.

Και ο ελεγκτής φέρεται να είπε στα μέλη της επιτροπής ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν θα εξετάζουν τις πολιτογραφήσεις που έγιναν από το (πρώην) γραφείο του θείου της, του Προέδρου της Δημοκρατίας, και νυν γραφείο των ξαδέλφων της, των θυγατέρων του Προέδρου. Η κ. Αδαμίδου ήταν υπάλληλος της Βουλής και αποσπάστηκε στο γραφείο του ΥΠΕΣ το 2013”.

Η ενημέρωση του γενικού ελεγκτή ήταν μάλλον ελλιπής, ισχυρίζεται το ρεπορταζ. Η δράση της κ. Αδαμίδου ήταν ευρύτερη και μάλλον κομβικής σημασίας , συμπληρώνει ο συντάκτης του ρεποτάζ.

Σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Stockwatch τον Σεπτέμβριο του 2018, συνεχίζει το ρεπορτάζ, αλλά και σε άλλα ΜΜΕ την ίδια μέρα, φαίνεται, λειτουργούσε ως υπεύθυνη για τα διαβατήρια, εκπροσωπούσε μάλιστα και το Υπουργείο Εσωτερικών ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής.

Η κ. Αδαμίδου εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής στις 17 Σεπτεμβρίου 2018 κατά τη διάρκεια εξέτασης της πρότασης των Οικολόγων. Ο εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου Γιώργος Περδίκης υποστήριξε ότι η Βουλή πρέπει να έχει λόγο σε ό,τι αφορά τις πρόνοιες των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων και ζήτησε την ψήφιση κανονισμών.

Αντίθετα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μαρία Αδαμίδου έκανε λόγο για «ανάγκη ευελιξίας σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα», υποστηρίζοντας ότι μέσω της διαδικασίας των κανονισμών αυτό το στοιχείο θα χαθεί.

Όπως σημείωσε, έγιναν αλλαγές στο πρόγραμμα τον Μάιο του 2018 “που εντάσσονται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης”, για να διευκρινίσει: «Η εκπόνηση του προγράμματος εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική για ενθάρρυνση και προσέλκυση επενδύσεων και το υφιστάμενο καθεστώς παρέχει την ευχέρεια στο πρόγραμμα να μεταβάλλεται».

Πρόσθεσε τέλος ότι «πρέπει να υπάρχει η ευελιξία για να επικαιροποιείται ανάλογα το πρόγραμμα, σημειώνοντας πως εάν αυτή η ευελιξία θα χαθεί μέσω της εφαρμογής της διαδικασίας των κανονισμών, τότε το πρόγραμμα δεν θα συνεχίσει να αποτελεί εργαλείο του κράτους».

Ειδικά καθήκοντα

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που οπως ισχυρίζεται έχει η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, η κ. Αδαμίδου, χωρίς ποτέ να είναι οργανικά υπάλληλος στο Υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να της έχουν ανατεθεί επίσημα καθήκοντα στο Τμήμα Έκδοσης Διαβατηρίων, λειτουργούσε ως μια υπερδομή με ειδικά καθήκοντα και κυρίως πολιτικές πλάτες για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, συντονίζοντας τον ιδιωτικό τομέα, το Υπουργείο Εσωτερικών και βεβαίως τον θείο της Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και την οικογένειά του.

Ενδεικτική εδώ είναι η συμπεριφορά του γαμπρού του Προέδρου, κάνει λόγο το ρεπορτάζ, του κ. Γιάννη Μισιρλή. Ο οποίος, προφανώς γιατί είχε ενημέρωση, ισχυρίζεται το ρεπορτάζ, σήκωνε το τηλέφωνο και καλούσε τους αρμοδίους στο ΥΠΕΣ για καθυστερήσεις στην έκδοση διαβατηρίων. Γνώριζε, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ρεπορτάζ, ανά πάσα στιγμή και σε ποια φάση βρισκόταν η διαδικασία της έκδοσης. Αν για παράδειγμα είχε περάσει από την ΚΥΠ, αν η περίπτωση είχε εξετασθεί από τη ΜΟΚΑΣ, αν κάπου είχε σκαλώσει η διαδικασία σε κάποιο γραφείο.

Σε όλα τα επιπεδα

Πέραν των πιο πάνω φαίνεται, οπως ισχυρίζεται το ρεπορτάζ της εφημερίδας Πολίτης, ότι η κ. Αδαμίδου λειτουργούσε σε όλα τα επίπεδα πολιτογραφήσεων, αφού της είχε ανατεθεί η ευθύνη για συντονισμό του προγράμματος υπερωριακής απασχόλησης για τα διαβατήρια (διά της κανονικής οδού) προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι χιλιάδες αιτήσεις που είχαν συσσωρευθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Η νέα μετακίνηση ως αναπληρώτρια διευθύντρια Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων, Υπουργείο Εσωτερικών

Όταν το ζήτημα των πολιτογραφήσεων άρχισε να λαμβάνει ευρύτατες πολιτικές διαστάσεις, η κ. Αδαμίδου με την ίδια ευκολία, όπως λέει το ρεπορτάζ, που βρέθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών μετακινήθηκε το 2019 ως αναπληρώτρια διευθύντρια στην Υπηρεσία Μέριμνας.  Ιδού τι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: “Η κ. Μαρία Αδαμίδου μόνιμη λειτουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Α, Βουλή των Αντιπροσώπων, διορίζεται αναπληρώτρια διευθύντρια Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων, Υπουργείο Εσωτερικών, από 1η Ιουλίου 2019”.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy