Χρυσά Διαβατήρια: Μνημείο θεσμικής διαπλοκής με αλαζονεία και λόγια του αέρα

Το ΑΚΕΛ παραθέτει ντοκουμέντα για τις πράξεις και παραλείψεις των Αναστασιάδη – Νεοφύτου – Χριστοδουλίδη

 

 

Ντοκουμέντα για πράξεις και παραλείψεις των Αναστασιάδη – Νεοφύτου – Χριστοδουλίδη, που συνδέονται με την υπόθεση των «χρυσών» διαβατηρίων, παρέθεσε χθες το ΑΚΕΛ, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο σκάνδαλο, αλλά «τον ορισμό της θεσμικής διαπλοκής και πολιτικής διαφθοράς».

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έστησε, υπέθαλψε και συντήρησε ένα πρόγραμμα κομμένο-ραμμένο στα μέτρα ενός σαθρού συστήματος. Υπενθύμισε επίσης τις διαδοχικές εκθέσεις και πορίσματα που έκαναν λόγο για πολιτογραφήσεις εγκληματιών, δικτατόρων και μαφιόζων, παράνομες πολιτογραφήσεις, πολιτογραφήσεις χωρίς να πληρούνται οικονομικά κριτήρια, κατάχρηση και υπέρβαση εξουσίας από Υπουργικά Συμβούλια, απώλειες εκατομμυρίων από φόρους κτλ. Υπενθύμισε ακόμη τις δεκάδες δημόσιες τοποθετήσεις του ΑΚΕΛ από το 2015, τον διεθνή διασυρμό της χώρας, τις προειδοποιήσεις της ΕΕ και τη λαϊκή κατακραυγή. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, τίποτα δεν ευαισθητοποίησε τους κυβερνώντες. Αντίθετα, συνέχισε, ακόμα και μετά τη διακοπή του προγράμματος συνέχισαν το πάρτι των χρυσών διαβατηρίων.

Ο Αρ. Δαμιανού επεσήμανε ότι στις 23 Ιανουαρίου 2019 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι «έχουμε τα αυστηρότερα μέτρα» και έκανε λόγο για «στοχοποίηση της Κύπρου».

Επεσήμανε επίσης ότι στις 31 Οκτωβρίου 2019 ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά την έκθεση-κόλαφο της ΕΕ εναντίον της Κύπρου, δήλωνε πως «αδικούμε τον τόπο μας, αδικούμε τον πρώτο τη τάξει της κυπριακής πολιτείας».

Ακόμη, επεσήμανε ότι στις 20 Οκτωβρίου 2020 ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, πήρε πολύ αυστηρή επιστολή από τον Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ, με την οποία προειδοποιούσε ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα δεν συνάδει με το δίκαιο της Ένωσης. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, «σήμερα ως επιτήδειος ουδέτερος ο υποψήφιος Ν. Χριστοδουλίδης ζητά να γίνει έρευνα».

Ο Αρ. Δαμιανού επεσήμανε ότι «ο πρώτος (Ν. Αναστασιάδης) σύντομα αποχωρεί. Οι άλλοι δύο (Αβ. Νεοφύτου και Ν. Χριστοδουλίδης) ερίζουν για το ποιος θα είναι ο συνεχιστής και διάδοχος του Ν. Αναστασιάδη».

 

Αλαζονεία και λόγια του αέρα

Αντί για απαντήσεις στα όσα καταλογίζονται στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα για την ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μ. Πελεκάνος επιτέθηκε χθες στο ΑΚΕΛ και ανέφερε με αλαζονικό ύφος ότι «το θέμα έχει συζητηθεί επανειλημμένως στο παρελθόν, με την κορύφωσή του μάλιστα να συμβαίνει πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2021». Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα δώσει απαντήσεις κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου.
Πήρε όμως αποστομωτική απάντηση από τον Αρ. Δαμιανού, ο οποίος υπέδειξε ότι «είτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταπονημένος από την εσπευσμένη μελέτη της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δεν αντιλαμβάνεται την έκταση της θεσμικής διαπλοκής και της πολιτικής διαφθοράς της κυβέρνησης που εκπροσωπεί, είτε στην αδυναμία του να δώσει πειστικές απαντήσεις καταφεύγει σε λόγια του αέρα, άνευ ουσίας και άνευ περιεχομένου».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.