«Χρυσά» διαβατήρια: Οι προειδοποιήσεις ΑΚΕΛ δεν βρήκαν ποτέ αντίδραση από την Κυβέρνηση

Η τελευταία έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα «χρυσά» διαβατήρια είναι ξεκάθαρη για το θέμα κατάχρησης εξουσίας και εκτός από τους εμπλεκόμενους δικηγόρους και δικηγορικά γραφεία προκύπτουν ευθύνες και για το Υπουργικό Συμβούλιο που λάμβανε τις αποφάσεις, αλλά και για τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών που ήταν αρμόδια για τους ελέγχους, τόνισε στη «Χαραυγή» ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Χριστοφίδης. Αλλά και το πόρισμα Νικολάτου για το ποσοστό των αιτήσεων και των διαβατηρίων που δόθηκαν, πρόσθεσε, αναφέρει ότι έγιναν παρανομίες.

  • Η διαδικασία επί παραβάσει που αφορά την Κύπρο, ενδέχεται να επιφέρει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα και σοβαρές κυρώσεις
  • Σύμφωνα με την Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας υπάρχει κατάχρηση εξουσίας που αφορά και το Υπουργικό Συμβούλιο
  • Το Υπουργικό λάμβανε τις αποφάσεις και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών ήταν αρμόδια για τους ελέγχους

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Άριστος Δαμιανού στον Άστρα: Εκ των υστέρων επινοήσεις και προσπάθεια των συναγερμικών στελεχών να δικαιολογήσουν τις παρανομίες

Για εκ των υστέρων επινοήσεις και προσπάθεια των συναγερμικών στελεχών να δικαιολογήσουν τις παρανομίες, τον ετσιθελισμό, το πάρτυ των χρυσών διαβατηρίων, την ημετεροκρατία που επικράτησε, έκανε λόγο μιλώντας στον Άστρα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Κάποια πράγματα πρέπει να λεχθούν με το όνομα τους, τόνισε, όπως ποιοι ήταν οι παροχείς τέτοιων υπηρεσιών, ποιοι πουλούσαν, ποιοι έκτιζαν, ποιων δικηγορικών γραφείων τα διαβατήρια  εγκρίνονταν από το υπουργικό συμβούλιο. Εδώ, πρόσθεσε, είναι πολύ παλιά η συζήτηση για τη θεσμική διαπλοκή, που συνιστά θεσμική διαφθορά του προέδρου της δημοκρατίας και μελών του υπουργικού συμβουλίου που ενέκριναν διαβατήρια τα οποία προέρχονταν από τον πολύ στενό οικογενειακό κύκλο του προέδρου Αναστασιάδη.

Ο κύριος Δαμιανού έκανε επίσης λόγο για γκεμπελική παραπλάνηση όσον αφορά τον τρόπο που λειτούργησε το κοινοβούλιο στο θέμα του ΦΠΑ και σε αυτήν, είπε, μπαίνουν και άνθρωποι που έπρεπε αντικειμενικά να παρουσιάσουν τα γεγονότα. Υπάρχουν καταγεγραμμένες – ανέφερε – ομηρικές συζητήσεις και καυγάδες που έκαναν στελέχη του ΑΚΕΛ στη βουλή με το υπουργείο οικονομικών και το τμήμα φορολογίας. Το ΑΚΕΛ, υπενθύμισε, υποδείκνυε την παραβίαση της νομοθεσίας και της πρόθεσης του νομοθέτη και δοκίμασε να περάσει τροπολογία και στη συνέχεια ειδικές ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ. Διερωτήθηκε μάλιστα εάν περιλαμβάνονται στην πρώτη κατοικία τα λαμόγια που δεν ήρθαν ποτέ στην Κύπρο, κάποιοι βρίσκονται στις φυλακές αλλά και το εάν η αγορά πύργων στη Λεμεσό αποτελεί πρώτη κατοικία.

Το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε εδώ και χρόνια αλλά η κυβέρνηση δεν αντέδρασε ούτε όταν λάμβανε προειδοποιητικά μηνύματα από την Κομισιόν.

Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει οι ανεξάρτητοι θεσμοί να αναλάβουν την ευθύνη τους. Το υπουργείο δικαιοσύνης λάμπει δια της απουσίας του ενώ εργαλειοποιείται και η νομική υπηρεσία σε βάρος του κράτους δικαίου, επισήμανε ο κύριος Δαμιανού.

Δημήτρης Δημητρίου στον ΑΣΤΡΑ: Δεν ήταν με τα χίλια ζόρια που παραδεχτήκαμε τα προβλήματα του ΚΕΠ

Δεν είναι με χίλια ζόρια που παραδέχθηκε η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ ότι υπήρχαν ζητήματα στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), ανέφερε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι «η κυβέρνηση παραδέχτηκε με τα χίλια ζόρια ότι το ΚΕΠ έτυχε κακοδιαχείρισης και εκμετάλλευσης», γεγονός που τελικά οδήγησε στον τερματισμό του Προγράμματος.

Εξέφρασε, την ίδια ώρα τη θέση, ότι έγιναν αναθεωρημένα σχέδια με αυξημένους ελέγχους αυτού του ΚΕΠ από την κυβέρνηση. Προφανώς, σημείωσε, υπήρχαν προβλήματα εξού και έληξε το πρόγραμμα και άδοξα και αιφνιδιαστικά τον Οκτώβριο του 2020. Αυτά, είπε ο κ. Δημητρίου είναι γεγονότα, όπως γεγονός είναι ότι υπάρχουν και άλλες εκθέσεις όπως των επιτροπών Νικολάτου και Καλογήρου. Υπάρχουν πορίσματα και υποθέσεις, ανέφερε που είναι σήμερα ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ διεξάγεται έρευνα από τη νομική υπηρεσία και την αστυνομία σε σχέση με το κατά πόσον προκύπτουν και άλλα ποινικά αδικήματα από αυτά τα πορίσματα.

Άφησε παράλληλα αιχμές εναντίον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, λέγοντας ότι «έρχεται πριν μια βδομάδα και η έκθεση του γενικού ελεγκτή με σημαντικά πορίσματα αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι προσθέτει κάτι επί της ουσίας από τα πορίσματα που έχουμε δει μέχρι σήμερα». Η έκθεση, είπε, δεν καταπιάνεται καθόλου με την περίοδο πριν από το 2013 που τότε υπήρχαν ζητήματα ελλιπούς ελέγχου, έλλειψης κανονισμών και άλλων ζητημάτων. Το 2007, ανέφερε ο Δημήτρης Δημητρίου, δεν υπήρχαν κανονισμοί, οι οποίοι θεσπίστηκαν μόλις το 2011 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επίσης, πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου, ο γενικός ελεγκτής ποτέ δεν απάντησε γιατί μας βρήκε το 2022 για να κάνει έκθεση.

Όσον αφορά την επιβολή ΦΠΑ στο 5 % ο Δημήτρης Δημητρίου έριξε τη μπάλα στη βουλή, λέγοντας ότι το 2011 το κοινοβούλιο αύξησε τα τετραγωνικά σε 300 και η τότε εκτελεστική εξουσία ανέπεμψε το νομοσχέδιο για να μειωθούν στα 275 τα τετραγωνικά. Τον Μάιο του 2012, πρόσθεσε, ήρθε κυβερνητικό νομοσχέδιο που έδωσε την ευκαιρία σε πολίτες τρίτων χωρών, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών, είτε αγοράζουν είτε κτίζουν κατοικία, να παίρνουν αυτό το χαμηλό ΦΠΑ και το 2016 με πλειοψηφία της βουλής αποφασίστηκε να φύγει το πλαφόν των 275 τετραγωνικών.

Ο κ. Δημητρίου επισήμανε ότι ο γενικός ελεγκτής στην έκθεση του αναφέρει ότι τα χαμένα έσοδα μέχρι 275 τετραγωνικά είναι 181 εκατομμύρια και πάνω από 275 είναι 9 εκατομμύρια. Η ζημιά, σημείωσε, δεν έγινε το 2016 αλλά το 2012, άρα η πρώτη ρωγμή, η πρώτη χαραμάδα για να παίρνουν οι πολίτες τρίτων χωρών χαμηλότερο ΦΠΑ έγινε το 2012.

Η κυβέρνηση, υποστήριξε ο κ. Δημητρίου, θωράκισε μέχρι το 2020 τρεις φορές το επενδυτικό πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει ότι αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα και χρειάζονταν βελτιώσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy