«Χρυσά» διαβατήρια: Οι συστάσεις της Ερευνητικής

Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια περιλαμβάνει τις ακόλουθες συστάσεις:

Προς Γενικό Εισαγγελέα: Να εξετάσει κατά πόσον υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν την έναρξη ποινικής έρευνας και να παραπέμψει το θέμα στις Διωκτικές Αρχές.

Προς Επιτροπή Αποστέρησης Υπηκοότητας: Να εξετάσει τις 66 περιπτώσεις (44+22) για τις οποίες γίνεται εισήγηση για αποστέρηση της υπηκοότητας. Όπως αναφέρεται, για τον μεγάλο αριθμό πολιτογραφήσεων που έγιναν καθ’ υπέρβαση του νόμου επαφίεται στις αρμόδιες Αρχές να αποφασίσουν πώς θα τις χειριστούν.

Προς Υπουργεία Εσωτερικών/Οικονομικών: Να εντείνουν και να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες ελέγχου των όρων που έχουν τεθεί στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και όπου εντοπιστεί μη συμμόρφωση να παραπέμψουν το θέμα στην Επιτροπή Αποστέρησης Υπηκοότητας.

Προς Εποπτικές Αρχές: Να ελέγξουν κατά πόσον οι μεσάζοντες άσκησαν δέουσα επιμέλεια και αν διενήργησαν επαρκείς ελέγχους για να βεβαιωθούν ότι τα κεφάλαια δεν προήλθαν από παράνομες δραστηριότητες. Το θέμα αφορά την Κεντρική Τράπεζα, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον Δικηγορικό Σύλλογο, τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών και τον Σύνδεσμο Κτηματομεσιτών.

Προς ΜΟΚΑΣ: Να διερευνήσει τις υποθέσεις που εγείρουν θέματα διακίνησης παράνομου χρήματος και όπου κριθεί αναγκαίο να προβεί στις κατάλληλες δικαστικές διαδικασίες προκειμένου να δεσμεύσει ή/και να ανακτήσει τυχόν παράνομα χρήματα.

Προς Τμήμα Φορολογίας: Να ελέγξει κατά πόσον αποδόθηκε και εισπράχθηκε από το κράτος η ορθή φορολογία για την κάθε πράξη, καθώς και αν οι πάροχοι υπηρεσιών έχουν καταβάλει το φόρο εισοδήματος.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.