«Χρυσά» διαβατήρια σε εγκληµατίες και φυγάδες – Γνωρίστε μερικούς από τους «συμπατριώτες» μας

Οι αποκαλύψεις του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera τη βδομάδα που προηγήθηκε άναψαν φωτιές.

Το Al Jazeera ισχυρίζεται ότι έχει εξετάσει συνολικά 1.400 αιτήσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν κατά την περίοδο 2017 – 2019 και ότι ανάμεσα σε αυτές «εντοπίστηκαν άτοµα τα οποία απέκτησαν κυπριακά διαβατήρια λίγο πριν υποβληθούν ποινικές κατηγορίες εναντίον τους», καθώς και ότι «άλλες αιτήσεις εγκρίθηκαν ακόµη και µετά τη σύλληψη του αιτούντος».

Προηγήθηκαν οι αποκαλύψεις για την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας στον Υπουργό Οικονομικών, στον Αρχηγό της Αστυνομίας και σε άλλα πρόσωπα της ελίτ και του οικογενειακού περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού της Καμπότζης, αλλά και στον καταζητούμενο Τζο Λόου από τη Μαλαισία.

Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Η Κύπρος πούλησε διαβατήρια σε εγκληµατίες και φυγάδες», περιλαμβάνονται 100 ονόματα, 60 από τα οποία το Al Jazeera χαρακτηρίζει «υψηλού κινδύνου» (high risk).

Λαμβάνοντας υπόψη την επιμονή του Υπουργού Εσωτερικών, Ν. Νουρή, ότι «το δίκτυο παραλείπει να αναφέρει ότι πρόκειται για γεγονότα που συνέβησαν πολύ αργότερα από την πολιτογράφησή τους και συνεπώς δεν θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη κατά την εξέταση των αιτήσεών τους», η επιλογή μας πιο κάτω περιορίστηκε στις περιπτώσεις που η απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας φαίνεται να συμπίπτει χρονικά με έρευνες σε βάρος τους ή ακόμα και καταδίκη τους.

 

Sergey Khachaturov

Sergey Khachaturov

Ρώσος επιχειρηματίας, πρώην αντιπρόεδρος της Rosgosstrakh, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Ρωσίας. Συνελήφθη στις 18/4/2018 και του επιβλήθηκε κατ’ οίκον περιορισμός με την κατηγορία της υπεξαίρεσης.

Η αίτησή του για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας εγκρίθηκε στις 07.05.2018.

 

Ali Beglov

Ali Beglov

Διετέλεσε γενικός διευθυντής της Lukoil-Bunker. Εξέτισε διετή ποινή φυλάκισης για εκβιασμό (1990-1992).

Η αίτησή του για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας εγκρίθηκε στις 19.12.2018.

 

Pham Nhat Vu

Pham Nhat Vu

Επιχειρηματίας από το Βιετνάµ, ο οποίος εξασφάλισε κυπριακό διαβατήριο, παρά το γεγονός ότι ένα µήνα προηγουµένως, στις 13/4/2019, είχε συλληφθεί με την κατηγορία της δωροδοκίας εκατοµµυρίων δολαρίων. Εκτίει τριετή ποινή φυλάκισης.

Η αίτησή του για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας εγκρίθηκε στις 06.05.2019.

 

Nikolay Gornovskiy

Nikolay Gornovskiy

Πρώην υψηλόβαθµο στέλεχος της εταιρείας κολοσσού Gazprom. Απέκτησε κυπριακό διαβατήριο ενώ βρισκόταν ήδη στη λίστα καταζητούµενων της Ρωσίας για κατάχρηση εξουσίας.

Η αίτησή του για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας εγκρίθηκε στις 10.06.2019.

 

Sergei Lomakin

Sergei Lomakin

Ιδρυτής και ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων FixPrice dollar stores. Ιδιοκτήτης ή μέτοχος σε ποδοσφαιρικές ομάδες περιλαμβανομένης της Pafos FC. Τέθηκε στη λίστα καταζητούμενων της Ρωσίας τον Σεπτέμβρη του 2016 και αργότερα κατηγορήθηκε για κατάχρηση ύψους $123 εκ.

Η αίτησή του για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας εγκρίθηκε στις 31.03.2018.

 

Yury Obodovsky

Yury Obodovsky

Τέθηκε στη λίστα καταζητούμενων της Ρωσίας τον Οκτώβρη του 2018 με την κατηγορία της δωροδοκίας για απόκρυψη διαφθοράς σε συμβόλαια με δημόσιες εταιρείες, περιλαμβανομένων των Ρωσικών Σιδηροδρόμων.

Η αίτησή του για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας εγκρίθηκε στις 07.05.2019.

 

Vadim Shulman

Vadim Shulman

Ουκρανός επιχειρηματίας με εμπλοκή στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και των χημικών προϊόντων. Τον Ιούλιο του 2019 τέθηκε σε λίστα καταζητούμενων για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Το όνομά του περιλαμβάνεται και στα Paradise Papers.

Η αίτησή του για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας εγκρίθηκε στις 11.07.2019.

 

Leonardo González Dellán

Leonardo Gonzalez Dellan

Πρώην τραπεζίτης, πρόεδρος της Banco Industrial de Venezuela. Του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, στις 8/1/2019, τέσσερις μέρες μετά την εξασφάλιση της κυπριακής υπηκοότητας, για ξέπλυμα $2,4 εκ.

Η αίτησή του για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας εγκρίθηκε στις 04.01.2019.

 

Zhang Keqiang

Zhan Keqiang

Κινέζος μεγαλομέτοχος της Poly Real Estate Group, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2011 για απόκτηση με δόλο μετοχών αξίας $629 εκ. Τον Ιούνιο του 2014 καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση για δωροδοκία.

Η αίτησή του για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας υποβλήθηκε στις 14.02.2018.

 

Maleksabet Ebrahimi

Maleksabet Ebrahimi

Βρέθηκε στη λίστα των καταζητούµενων της Ιντερπόλ για ξέπλυµα χρήµατος, πλαστογραφία και απάτη στο Ιράν. Οδηγήθηκε σε δίκη στον Καναδά το 2019 με παρόµοιες κατηγορίες. Ο γιος του, Mehdi, επίσης κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας, παραμένει στη λίστα καταζητούμενων της Interpol.

Η αίτησή του για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας εγκρίθηκε στις 06.11.2018.

 

Nouris

Όλο κάνουν ελέγχους και όλο κάποιος τους… ξεφεύγει

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Ν. Νουρής, σε δημοσιογραφική διάσκεψή του στις 26 Αυγούστου ανάφερε ότι «όλες οι υποθέσεις που το ειδησεογραφικό πρακτορείο δημοσιοποίησε έχουν ελεγχθεί από τη Μονάδα Πολιτογραφήσεων του ΥΠΕΣ».

Ο Ν. Νουρής επέμενε μάλιστα ότι «όλα τα υπό αναφορά πρόσωπα, τη χρονική στιγμή υποβολής των αιτήσεών τους, πληρούσαν τα κριτήρια του ΚΕΠ και ήταν κάτοχοι λευκού ποινικού μητρώου από τη χώρα καταγωγής τους αλλά και τη χώρα διαμονής τους εκεί και όπου αυτή διέφερε. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης των αιτήσεών τους κανένα στοιχείο δεν είχε εντοπιστεί εναντίον τους από τους ελέγχους των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας αλλά και της Ιντερπολ».

Παρόμοιες δηλώσεις ακούσαμε βέβαια και στο παρελθόν.

Στις 6 Νοεμβρίου 2015 ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, έλεγε: «Δεν δίνουμε άδειες σε τρομοκράτες ούτε σε έμπορους ναρκωτικών. Γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι προτού πολιτογραφηθεί ένας αλλοδαπός». Λίγες βδομάδες όμως πριν, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, έδωσαν διαβατήριο στον καταζητούμενο Τζο Λόου.

Στις 23 Ιανουαρίου 2019 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επέμενε ότι «η Κύπρος έχει τα αυστηρότερα κριτήρια από όλες τις χώρες που παρέχουν δυνατότητα απόκτησης ευρωπαϊκής υπηκοότητας».

Στις 14 Φεβρουαρίου 2019, ο τότε Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης διαβεβαίωνε ότι «οι έλεγχοι είναι αυστηροί. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει καμία περίπτωση με πρόσωπο που έχει πολιτογραφηθεί στα πλαίσια αυτού του προγράμματος».

 

1567762138 Astegos Limassol1

Δισεκατομμύρια για λίγους και ψίχουλα για την ευρύτερη κοινωνία

• Φούσκα στα ακίνητα και αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους τομείς της οικονομίας

Το πρόγραμμα για τα «χρυσά» διαβατήρια έφερε δισεκατομμύρια για λίγους, αλλά παράλληλα οδήγησε στη φούσκα των ακινήτων και δημιούργησε αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Τα οφέλη από το πρόγραμμα συγκεντρώνονται στην ελίτ των μεγάλων γραφείων και ντιβέλοπερ που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων. Ενδεικτικά, με βάση στοιχεία τα οποία αποκάλυψε η εφημερίδα μας, το Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος περιλαμβάνει συνολικά 637 γραφεία, ωστόσο η ελίτ αποτελείται από 15 γραφεία τα οποία έχουν ποσοστό πέραν του 50% της αγοράς. Επίσης, με βάση μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών περισσότερες από τις μισές πολιτογραφήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια συνδέονται με την αγορά ακινήτων. Ακόμη, οφέλη είχαν και οι τράπεζες, αφού «το πρόγραμμα έχει ευνοήσει το debt to asset swaps (σ.σ.: ανταλλαγή χρέους με ακίνητα)», όπως αναφέρεται.

Από την άλλη πλευρά, με βάση τη μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών μόνο 2.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στις κατασκευές φαίνεται να συνδέονται με το πρόγραμμα. Επίσης, με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο δείκτης του ωριαίου εργατικού κόστους στις κατασκευές βρίσκεται στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2008, δηλαδή δώδεκα χρόνια πίσω.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε επανειλημμένα για φούσκα στην αγορά ακινήτων, αλλά και επιπτώσεις στις τιμές των ενοικίων. Επίσης το Δημοσιονομικό Συμβούλιο προειδοποίησε ότι η εξάρτηση της οικονομικής ανάπτυξης από το συγκεκριμένο σχέδιο ενέχει κινδύνους, αφού αφενός δεν μπορεί να θεωρείται διατηρήσιμη και αφετέρου αποστερεί επενδύσεις από άλλους τομείς. Μάλιστα επεσήμανε ενδεικτικά ότι η αύξηση των τιμών των ακινήτων ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα σε τουριστικές μονάδες οι οποίες επιθυμούν να προβούν σε επενδύσεις με σκοπό την επέκτασή τους.

Σημειώνεται ότι θεσμοί από το εξωτερικό προειδοποίησαν επανειλημμένα για τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Ενδεικτικά το ΔΝΤ επεσήμανε από τον Οκτώβριο του 2018 ότι η υψηλή εξάρτηση της Κύπρου στις επενδύσεις μέσω των «χρυσών» διαβατηρίων ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική της σταθερότητα. Τον δε Φεβρουάριο του 2020 η Κομισιόν δαχτυλόδειξε τα «χρυσά» διαβατήρια επισημαίνοντας ότι «το κόστος στέγασης (αγοράς και ενοικίου) αυξάνεται με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τους νέους» και ότι η «συνεχιζόμενη εστίαση στις επενδύσεις σε κατοικίες» είναι ένας από τους παράγοντες ο οποίος «θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα μακροπρόθεσμα».

 

Μπίζνες, μίζες και διαφθορά …και το ρεζίλεμα διεθνώς καλά κρατεί – Τα βίντεο που φιγουράρει το όνομα της Κύπρου

 

 

Βροχή οι προειδοποιήσεις – Δεκάδες πρωτοσέλιδα: Τα 33 χαστούκια για τα «χρυσά» διαβατήρια

 

 

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.