«Χρυσά» διαβατήρια στα μουλωχτά μετά τον τερματισμό του προγράμματος

Η κυβέρνηση έδωσε στα μουλωχτά 390 «χρυσά» διαβατήρια, μετά τον τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να της επιβληθούν κυρώσεις από την Κομισιόν για τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης.

Εγείρεται μάλιστα μείζον θέμα για το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δεν κατέθεσε τα στοιχεία στη Βουλή, παρά τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας. Για το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων που δόθηκαν μετά τον τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, η βουλευτίνα των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, καλώντας τον «να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί έχει παραβιάσει τις πρόνοιες του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου και δεν έχει αποστείλει ενημέρωση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα άτομα που είχε πρόθεση να θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης, όπως έπρατταν οι προκάτοχοί του».

Τον κάλεσε επίσης να ξεκαθαρίζει «εάν υπάρχει πρόθεση να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων που παραβίασαν τον νόμο και δεν προώθησαν τις πληροφορίες αυτές προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως όφειλαν βάσει της κείμενης νομοθεσίας και ως όφειλαν να πράξουν και οι ίδιοι, παρά τις όποιες ίσως περί του αντιθέτου οδηγίες του πολιτικού ή διοικητικού τους προϊσταμένου, όπως προνοείται ρητά στον περί Δημοσίων Υπαλλήλων Νόμο».

Στην επιστολή γίνεται μια σύντομη αναφορά στα γεγονότα τα οποία διαδραματίστηκαν μετά τον τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Όπως αναφέρεται, στις 8 Νοεμβρίου 2021 ο Ν. Νουρής ανέφερε σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ότι εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο 390 αιτήσεις για πολιτογράφηση μετά τον τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος την 1η Νοεμβρίου 2020, ενώ απορρίφθηκαν 1.023 αιτήσεις από τις συνολικά 1.413 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία». Ανέφερε επίσης ότι η 31η Οκτωβρίου 2020 ήταν η τελευταία ημερομηνία παραλαβής των αιτήσεων και εκκρεμούσαν ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών 691 αιτήσεις επενδυτών και 722 αιτήσεις μελών οικογενειών επενδυτών.

Παρά ταύτα, όπως αναφέρεται, δεν κατατέθηκαν στη Βουλή τα στοιχεία για τα άτομα τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η Αλ. Ατταλίδου αναφέρει στην επιστολή της ότι με βάση τη νομοθεσία, η οποία αφορά «την τιμητική πολιτογράφηση αλλοδαπού για λόγους δημοσίου συμφέροντος», μπορεί να παραχωρηθεί υπηκοότητα σε αλλοδαπό από το Υπουργικό Συμβούλιο «σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις παροχής ύψιστου επιπέδου υπηρεσιών προς τη Δημοκρατία». Σημειώνεται επίσης ότι «οι υπηρεσίες αυτές, οι οποίες αναφέρονται στη σχετική απόφαση, μπορούν να επιτρέψουν στο Υπουργικό Συμβούλιο για λόγους δημοσίου συμφέροντος να πολιτογραφήσει αλλοδαπούς χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που περιγράφονται στις παραγράφους (1)(α), (1)(β) και (1)(δ) του τρίτου πίνακα.

Επιπλέον, το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να επιτρέψει την πολιτογράφηση αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών ή/και των μελών της οικογένειάς τους χωρίς να ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που περιγράφονται στις παραγράφους (1)(α), (1)(β) και (1)(δ) του τρίτου πίνακα». Επισημαίνεται ωστόσο ότι «στις περιπτώσεις που αναφέρονται στα εδάφια (1) και (2) του άρθρου 11 ΙΑ του νόμου, απαιτείται όπως ενημερώνεται εκ των προτέρων η Βουλή των Αντιπροσώπων». Σημειώνεται ότι με βάση το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, το 70% των «χρυσών» διαβατηρίων δόθηκαν με παράνομες ή/και παράτυπες διαδικασίες. Υπενθυμίζεται επίσης ότι δόθηκαν 6.779 «χρυσά» διαβατήρια από το 2007 μέχρι τον Αύγουστο του 2020, εκ των οποίων τα 6.546 (ποσοστό 97%) μετά το 2013 επί της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι 3.609 διαβατήρια (ήτοι ποσοστό 53%) αφορούν μέλη των οικογενειών των επενδυτών και διευθυντικά στελέχη εταιρειών, «τα οποία πολιτογραφήθηκαν εκτός νομικού πλαισίου», όπως επισημαίνεται στο πόρισμα. Επίσης, άλλα 1.078 διαβατήρια (ήτοι ποσοστό 16%) αφορούν πρόσωπα τα οποία δεν φαίνεται να ικανοποιούσαν όλα τα τυπικά κριτήρια.

Η Κομισιόν έχει σύρει την Κυπριακή Δημοκρατία σε διαδικασία επί παραβάσει για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στον τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση ενέκρινε από το παράθυρο ακόμη 390 αιτήσεις. Σημειώνεται επίσης ότι ο Γενικός Εισαγγελέας κάλυψε με μαύρο χρώμα όλες τις αναφορές στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής οι οποίες αφορούν τη διαδικασία επί παραβάσει, καθώς και όλα τα ονόματα των μεσαζόντων.

Επισημαίνεται ακόμη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.