«Χρυσά Διαβατήρια» : Συνεχίζεται ο διασυρμός – Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι υποθέσεις

Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι υποθέσεις που καταγράφονται στο πόρισμα Νικολάτου

 

Ακόμη μια σοβαρή υπόθεση παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας σε καταζητούμενο βλέπει το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, Βιετναμέζος επενδυτής, τη στιγμή που υπέβαλε αίτηση για πολιτογράφηση, καταζητείτο στη χώρα του για σοβαρή ποινική υπόθεση και εναντίον του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης. Όταν συνελήφθη και ήταν υπό κράτηση, η εξέταση της αίτησής του προχώρησε κανονικά! Η εν λόγω υπόθεση είναι μόλις μια από τις 100 και πλέον υποθέσεις, που καταγράφονται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου. Το γεγονός ότι οι διαδικασίες των ποινικών διώξεων για το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων που αμαύρωσε το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας κυλούν με ρυθμούς χελώνας, τονίζει με χθεσινή του ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων, αποδεικνύει την ολιγωρία της εκτελεστικής εξουσίας και των Αρχών που συνεχίζουν ανενόχλητοι να συγκαλύπτουν ονόματα και καταστάσεις.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, δήλωσε χθες ότι και η συγκεκριμένη υπόθεση θα μελετηθεί από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας «με τη δέουσα προσοχή»! Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά με ανακοίνωση στο δημοσίευμα, διευκρινίζοντας ότι το υπό αναφορά πρόσωπο δεν έχει πολιτογραφηθεί ως Kύπριος πολίτης. Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στις 8 Οκτωβρίου του 2021 αποφάσισε την ανάκληση της πολιτογράφησης της συζύγου και των παιδιών του, που τους παραχωρήθηκε στις 15 Μαΐου του 2019. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, η υπόθεση ανάκλησης της πολιτογράφησης της οικογένειας βρίσκεται ενώπιον της Ανεξάρτητης Επιτροπής Στέρησης Υπηκοότητας.

Τέσσερις οι υποθέσεις ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε ότι οι υποθέσεις που αφορούν τις πολιτογραφήσεις και βρίσκονται αυτή τη στιγμή ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας είναι τέσσερις, με τον ίδιο να σημειώνει πως η Αστυνομία αναμένει οδηγίες. Ανάμεσα στις τέσσερις υποθέσεις που εξετάζονται βρίσκεται και η υπόθεση που έχει σχέση με τις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera, για την οποία αναμένονται τελικές οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία. Σε σχέση με την υπόθεση του Βιετναμέζου επενδυτή, ο κ. Αντρέου αρκέστηκε να πει ότι «έχει διαβιβαστεί ακόμα μια υπόθεση στη Νομική Υπηρεσία».

Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι υπόλοιπες υποθέσεις, οι οποίες υπενθυμίζεται ότι ξεπερνούν τις 100, ο κ. Αντρέου ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλες δύο υποθέσεις, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο, για να προσθέσει πως υπάρχουν και κάποιες άλλες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα με τον Χρίστο Αντρέου, «είναι υποθέσεις πολύ δύσκολες στη διερεύνηση και πολύπλοκες», για να σημειώσει ότι «χρειάζεται χρόνος και πολλές φορές χρειάζεται να ληφθούν καταθέσεις και από το εξωτερικό». Σημείωσε πως για τις συγκεκριμένες υποθέσεις, οι οποίες διερευνώνται από το ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας, έχει ενισχυθεί ομάδα με δέκα επιπλέον ανακριτές, προς επιτάχυνση της διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι ενώπιον Δικαστηρίου στη Λάρνακα εκκρεμεί η εκδίκαση της πρώτης ποινικής υπόθεσης που αφορά τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, στη βάση του πορίσματος της Έκθεσης που ετοίμασε η Ad Hoc Τριμελής Επιτροπή Καλογήρου. Η συγκεκριμένη υπόθεση καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο τον Μάιο του 2021.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.