Χρυσά Διαβατήρια: Το Υπουργικό «λειτουργούσε κατά παράβαση των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης»

Μείζον θέμα για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα

Μείζον θέμα για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, προκύπτει από το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια.

Στο πόρισμα γίνεται εκτενής αναφορά στη διασύνδεση τόσο του Προέδρου Αναστασιάδη όσο και άλλων πρώην και νυν μελών του Υπουργικού του Συμβουλίου, με γραφεία τα οποία λειτουργούσαν ως μεσάζοντες.

Σημειώνεται μάλιστα ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο δεν εφάρμοζε την αρχή της αμερόληπτης κρίσης», αλλά αντίθετα «λειτουργούσε κατά παράβαση των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης, οι οποίες περιλαμβάνουν το αξίωμα ότι ουδείς μπορεί να είναι κριτής της δικής του υπόθεσης».

Επίσης, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον πρώην Υπουργό Συγκοινωνιών Μάριο Δημητριάδη, καθώς και τον πρώην Υπουργό Άμυνας και νυν Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος «συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, στις οποίες εγκρίθηκαν τρεις πολιτογραφήσεις επενδυτών, που προωθήθηκαν από δικηγορικό γραφείο στο οποίο εργάζεται συνδεδεμένο με αυτόν πρόσωπο», όπως αναφέρεται. Προστίθεται επίσης ότι οι πιο πάνω πρώην υπουργοί «συμμετείχαν στις συζητήσεις που πραγματοποιούνταν με σκοπό την αλλαγή των κριτηρίων του προγράμματος».

Σύμφωνα με την Ερευνητική Επιτροπή, «στη βάση των ανωτέρω, εκτιμάται ότι οι πρώην υπουργοί όφειλαν, όχι μόνο να ενεργούν με απόλυτη αμεροληψία, αλλά και να φαίνονται ότι ενεργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Η απουσία σχετικής αναφοράς, ότι δηλαδή δικηγορικό γραφείο συνδεδεμένο με αυτούς προωθούσε αιτήσεις πολιτογραφήσεων σε οποιαδήποτε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που συμμετείχαν ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τη Χάρτα που υπέγραψαν ότι θα τηρούσαν», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι ο Σ. Αγγελίδης με το νέο καπέλο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα συμμετείχε σε συνεδρίες της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής στις οποίες συζητήθηκε το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων, ενώ συμμετέχει και στην αξιολόγηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τα ενδεχόμενα ποινικά και άλλα αδικήματα.

Επισημαίνεται επίσης ότι και ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, διετέλεσε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου και συμμετείχε σε συνεδρίες στις οποίες εγκρίθηκαν «χρυσά» διαβατήρια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy