Χρύσανθος Ζαννέττος: Αριστερά σημαίνει διέξοδος και προοπτική στο εσωτερικό μέτωπο και στο Κυπριακό

Διέξοδο στο Κυπριακό και στα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση στο εσωτερικό μέτωπο μπορεί να αποτελέσει μόνο η Αριστερά, υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στη «Χ» το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ και Επαρχιακός Γραμματέας του κόμματος στην Αμμόχωστο, υποψήφιος βουλευτής Χρύσανθος Ζαννέττος.

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές, τονίζει, έχουν ιδιαίτερο βάρος για τρεις λόγους: Τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την πρωτόγνωρη κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο και το μέλλον της Αριστεράς. Επίσης, εξαιρετικής σημασίας θα είναι το αποτέλεσμα ως προς το μήνυμα ελπίδας για επιδίωξη της μεγάλης αλλαγής το 2023, όπως τονίζει.


 

Συνέντευξη στον Τάσο Περδίο

Σε τι διαφέρουν αυτές οι βουλευτικές εκλογές από προηγούμενες σε ό,τι αφορά το βασικό διακύβευμα;

Ανάλογα με το πολιτικό περιβάλλον, τις ιστορικές συνθήκες και το εκάστοτε βασικό διακύβευμα, κάποιες εκλογικές αναμετρήσεις αποκτούν ένα ιδιαίτερο βάρος. Οι βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μάη έχουν αυτό το ιδιαίτερο βάρος ακριβώς γιατί το βασικό διακύβευμα είναι ιστορικής σημασίας, για τρεις βασικούς λόγους. Το πρώτον και ίσως το πιο σημαντικό έχει να κάνει με το Κυπριακό. Βρισκόμαστε λίγες μόνο μέρες πριν την άτυπη Πενταμερή, από την οποία θα εξαρτηθεί ίσως και η παραπέρα πορεία επίλυσης του προβλήματος και είναι σαφές πως το αποτέλεσμα της Πενταμερούς θα είναι το βασικό αντικείμενο συζήτησης κατά την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη διαχείριση της πανδημίας. Μιας πρωτόγνωρης κατάστασης, η οποία έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές κοινωνικές, ψυχολογικές και κυρίως οικονομικές επιπτώσεις σε όλα τα στρώματα του λαού. Όμως, δυστυχώς, όπως συμβαίνει σε κάθε κρίση, οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι πληρώνουν πολύ περισσότερα από αυτά που τους αναλογούν. Το τρίτον έχει να κάνει με το μέλλον του κινήματος της Αριστεράς στον τόπο μας. Το ΑΚΕΛ προέρχεται από μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, η οποία ξεκίνησε από το 2011 και κορυφώθηκε το 2016 με το άσχημο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Τώρα είναι η στιγμή, ακόμα και σε αυτό το πολύ αρνητικό πολιτικό περιβάλλον, το ΑΚΕΛ να φωνάξει ότι είναι εδώ. Υπάρχει βέβαια και ένα τελευταίο βασικό στοιχείο που καθορίζει σε κάθε αναμέτρηση βουλευτικών εκλογών το βασικό διακύβευμα. Οι βουλευτικές εκλογές, λόγω και της χρονικής περιόδου που διεξάγονται (περίπου ενάμιση χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές), αποτελούν πρόκριμα για τη μεγάλη αναμέτρηση που ακολουθεί. Έτσι και τώρα, οι βουλευτικές εκλογές θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό τους συσχετισμούς με τους οποίους θα επιδιωχθεί η μεγάλη αλλαγή το 2023.

Το ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει αρκετούς νέους σε ηλικία ανθρώπους. Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα σε μια εποχή που υπάρχει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα αδιαφορίας των νέων για τα κοινά;

Το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις διαθέτει μια πλειάδα νέων ανθρώπων, 36 εκ των οποίων διεκδικούν βουλευτική έδρα για πρώτη φορά. Αυτό, από μόνο του ως γεγονός, αποδεικνύει πως το ΑΚΕΛ δίνει έμπρακτα βήμα στους νέους ανθρώπους. Αυτό βέβαια δεν είναι αρκετό για να αλλάξουν τα πράγματα. Χρειάζεται οι νέοι του τόπου να δώσουν δύναμη στο συνδυασμό που μέσα και έξω από τη Βουλή θα αγωνιστεί για να αλλάξουν τα πράγματα.


Σε τοπικό επίπεδο, τι να περιμένει κάποιος από ένα βουλευτή Αμμοχώστου σχετικά με τα προβλήματα της ελεύθερης επαρχίας;

Η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου έχει πληγεί δυσανάλογα από την πανδημία, αφού σχεδόν όλοι οι κλάδοι και οι υπηρεσίες είναι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδεδεμένοι με την τουριστική βιομηχανία, η οποία βρίσκεται στον πάγο από τον Νοέμβριο του 2019. Όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εξαρτώνται αποκλειστικά από τον τουρισμό βρίσκονται στα όρια κατάρρευσης. Οι γεωργοί δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντά τους. Οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία ζουν με επιδόματα εδώ και ενάμιση χρόνο. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, κηρύσσοντάς την ως πληγείσα περιοχή, μέχρις ότου δημιουργηθούν οι συνθήκες επανόδου στην κανονικότητα.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου ως Νοσοκομείου Αναφοράς, με τη δυστοκία να εκπονηθεί ένα νέο Τοπικό Σχέδιο για τους Δήμους Παραλιμνίου, Δερύνειας και Αγίας Νάπας, με την υποστελέχωση των πλείστων κρατικών υπηρεσιών, με ουσιαστικότερο το πρόβλημα στο Επαρχιακό Κτηματολόγιο και την Πολεοδομία. Η επαρχία ταλαιπωρείται επίσης από το γεγονός ότι μια πλειάδα πολεοδομικών έργων στην περιοχή παραμένουν στάσιμα εδώ και χρόνια. Ενδεικτικά να αναφέρω δύο στοιχεία που αποδεικνύουν πού κατατάσσει η σημερινή κυβέρνηση την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου: από τις εξαγγελίες του Προέδρου Αναστασιάδη το 2015 και το 2017 ελάχιστα υλοποιήθηκαν και οι δαπάνες που αφορούν την περιοχή δεν ξεπερνούν το 2%.

 

Ποιος είναι ο ρόλος της Αριστεράς ειδικά στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 8 χρόνια με την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ;

Τα τελευταία οκτώ χρόνια οι κατακτήσεις των εργαζομένων δέχτηκαν αφόρητη πίεση από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, η οποία με πρόσχημα την οικονομική κρίση του 2013 εφάρμοσε στην πράξη τις πολιτικές της. Με συνταγές άκρατου νεοφιλελευθερισμού επιτέθηκε στην εργατική τάξη και στις κατακτήσεις της. Βρήκε όμως μπροστά της το ΑΚΕΛ και το οργανωμένο Συνδικαλιστικό Κίνημα με μπροστάρη την ΠΕΟ, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει σε πολλές περιπτώσεις να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της. Σήμερα ο ρόλος της Αριστεράς είναι ακόμα πιο σημαντικός γιατί εκτός από ανάχωμα στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, έχει το βαρύ χρέος να δώσει το σύνθημα για την αντεπίθεση για να ανακτηθούν κεκτημένα που χάθηκαν, αλλά και για νέες κατακτήσεις.


Η Αριστερά όμως είναι και η δύναμη που στέκεται ανάχωμα στη διχοτόμηση και αποτελεί τον καταλύτη που θα μας οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού.

 

 

Για να σώσουμε την Αμμόχωστο πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό

Οι εκλογές διεξάγονται στην περίοδο με τις πιο ανησυχητικές εξελίξεις για το Κυπριακό με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις κινήσεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Ποιο πολιτικό μήνυμα θεωρείτε ότι πρέπει να εξαχθεί από αυτές τις εκλογές;

Δυστυχώς, η κατάσταση είναι έτσι ακριβώς όπως την περιγράφετε. Μετά την κατάρρευση της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, η παρατεταμένη στασιμότητα ουσιαστικά υποβοήθησε την Τουρκία στο να προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις στην Αμμόχωστο και την ΑΟΖ, αλλά και να διαμηνύει παντού και με τον πιο επίσημο τρόπο την επιδίωξή της για λύση δύο κρατών. Με λίγα λόγια ένα σκηνικό που μας οδηγεί ολοταχώς προς την οριστική διχοτόμηση του νησιού μας. Μια εξέλιξη που θα είναι καταστροφική για τον κυπριακό λαό. Θα χαθούν για πάντα τόσο η Αμμόχωστος, όσο και η υπόλοιπη μισή μας πατρίδα.


Το βασικότερο ίσως κίνητρο για να είμαι και εγώ παρών σε αυτή την εκλογική διαδικασία είναι ακριβώς αυτό. Η ενίσχυση της προσπάθειας για αποτροπή της διχοτόμησης και η ενδυνάμωση του αγώνα για να ξαναζωντανέψει η ελπίδα. Το πολιτικό μήνυμα των εκλογών, ειδικά σε σχέση με την Αμμόχωστο, πρέπει να είναι καθαρό. Για να σώσουμε την Αμμόχωστο πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο. Με όραμα να ξαναγίνει το Βαρώσι το στολίδι της επανενωμένης Κύπρου.

 

Ποιο είναι το μήνυμα προς τους ψηφοφόρους με δεδομένο ότι και πάλι αναμένονται πολύ υψηλά ποσοστά αποχής;

Οι πολίτες που συνειδητά απέχουν από τις κάλπες είναι θυμωμένοι γιατί καθημερινά βλέπουν την πολιτική ζωή να βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά χωρίς να βρίσκει τον πάτο.

Το πρόβλημα είναι κοινωνικό με πολιτικές βέβαια προεκτάσεις και είναι πολύ βαθύ. Νιώθω πως το φαινόμενο αυτό μοιάζει με στρέβλωση στην εξέλιξη της ανθρωπότητας που αγωνίζεται και προχωρά πάντα προοδευτικά. Ιστορικά δόθηκαν πολλοί αγώνες για να αποκτηθεί το δικαίωμα ψήφου και κατ’ επέκταση το δικαίωμα διεκδίκησης και εκλογής σε πολιτειακά αξιώματα από τις κατώτερες τάξεις της κοινωνίας. Πριν από εκατό χρόνια δόθηκαν τεράστιοι αγώνες για να αποκτήσουν και οι γυναίκες το δικαίωμα ψήφου. Δεν είναι δυνατόν σήμερα, σε μια εξελιγμένη τεχνολογικά και ανεπτυγμένη πνευματικά κοινωνία, οι νέοι να απεμπολούν το τεράστιο αυτό «όπλο» που έχουν στα χέρια τους. Η ψήφος από τη στιγμή που κερδήθηκε, παραμένει το βασικότερο στήριγμα του λαού, ο οποίος μπορεί μέσω της ψήφου του να επιλέγει, να ελέγχει και να αλλάζει αυτούς που ασκούν εξουσία.


Σήμερα, ένα βασικό επιχείρημα των αρνητών της εκλογικής διαδικασίας, που τείνει να γίνει κοινωνική τάση, είναι το «όλοι είναι το ίδιο». Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Αν ήμασταν όλοι το ίδιο, τότε θα υποστηρίζαμε όλοι τις ίδιες θέσεις, θα ψηφίζαμε στη Βουλή τα ίδια πράγματα. Όσον αφορά την ηθική διάσταση του «όλοι είναι το ίδιο», η στρέβλωση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Το ζήτημα δεν είναι αν υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους διεφθαρμένοι. Το ζήτημα είναι πώς αντιμετωπίζει ο κάθε πολιτικός χώρος τους διεφθαρμένους, και αν από τις πολιτικές που εφαρμόζει δημιουργείται «πεδίον δράσης» για τους διεφθαρμένους. Και στην Κύπρο νομίζω πως η απάντηση είναι πεντακάθαρη. Η στρεβλωτική αυτή κατάσταση με την απεμπόληση του δικαιώματος της ψήφου είναι καθαρό πως από κάπου υποδαυλίζεται γιατί κάποιους βολεύει.

Η αποχή λοιπόν δεν είναι η λύση. Η αποχή δεν αλλάζει τα πράγματα. Η αποχή διαιωνίζει τη σημερινή κατάσταση και την εμβαθύνει. Η αποχή δεν μπορεί να αλλάξει το αύριο. Το αύριο μόνο με την ψήφο μας μπορούμε να το αλλάξουμε. Και υπάρχει επιλογή. Το ΑΚΕΛ ήταν πάντα και συνεχίζει να είναι ένα κόμμα καθαρό. Με καθαρές θέσεις απέναντι στον αυταρχισμό της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Έχοντας πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής του τον άνθρωπο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.