Χρύσανθος Ζαννέττος στη «Χ»: Μονόδροµος για τους Βαρωσιώτες ο Α. Μαυρογιάννης

  • Η κυβέρνηση αντί να πάρει µέτρα αντιµετώπισης των τουρκικών απειλών, µας κοροϊδευε…
  • Η 28η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Αµµοχώστου θα ασχοληθεί µε ένα ευρύ φάσµα ζητηµάτων που απασχολούν το κόµµα
  • Πράξεις και έργα και όχι εξαγγελίες χρειάζεται η ελεύθερη περιοχή της Αµµοχώστου
  • Το Κυπριακό δεν µπορεί παρά να βρίσκεται στις προτεραιότητές µας και φυσικά στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης…

Μονόδροµος είναι για τους Βαρωσιώτες η επιλογή Ανδρέα Μαυρογιάννη στις επικείµενες προεδρικές εκλογές. Αυτό είναι ένα από τα βασικά µηνύµατα που στέλνει µε τη συνέντευξή του στη «Χ» ο Επαρχιακός Γραµµατέας του ΑΚΕΛ Αµµοχώστου, ο οποίος µίλησε στην εφηµερίδα µας ενόψει της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης την ερχόµενη Κυριακή 25 Σεπτεµβρίου. Ο Χρύσανθος Ζαννέττος δίδει σαφή απάντηση σε όσους επιχειρούν να εξισώσουν τις ευθύνες του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας και του κυβερνώντος κόµµατος για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό µε την ευθύνη του διαπραγµατευτή για τους χειρισµούς, ξεκαθαρίζοντας ότι η ευθύνη για τους χειρισµούς ανήκει αποκλειστικά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον ∆ΗΣΥ. Με δεδοµένα όσα έγιναν και τις εξελίξεις στο Βαρώσι, όπως τονίζει, εάν είσαι Βαρωσιώτης και θέλεις να σωθεί το Βαρώσι, έχεις µόνο µια επιλογή, και αυτή είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Συνέντευξη στον Τάσο Περδίο

Η επαρχιακή σας συνδιάσκεψη ίσως δεν θα µπορούσε να έρθει σε κρισιµότερη περίοδο. Πού νοµίζετε ότι θα εστιάσει περισσότερο το φόρουµ;

Είναι γεγονός πως η 28η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Αµµοχώστου συγκαλείται σε µια περίοδο κρίσιµη -πολιτικά, κοινωνικά αλλά και για το ίδιο το κόµµα.

Η Συνδιάσκεψη θα ασχοληθεί µε ένα ευρύ φάσµα ζητηµάτων. Το Κυπριακό, την οικονοµία, τα εργασιακά, τον τουρισµό και τις προοπτικές του, ιδιαίτερα στην ελεύθερη περιοχή Αµµοχώστου, την ανεργία, τα προβλήµατα των µικροµεσαίων, των αγροτών, των προσφύγων, των εγκλωβισµένων της Καρπασίας και πολλά άλλα.

Ταυτόχρονα, είναι επιβεβληµένο όπως η Συνδιάσκεψη ασχοληθεί και µε ζητήµατα που αφορούν την οργανωτική συγκρότηση της επαρχιακής µας οργάνωσης. Είµαι βέβαιος πως ζητήµατα όπως η βελτίωση της οργανωτικής µας δουλειάς, η δράση του κόµµατος τοπικά και η πολιτική µας παρέµβαση στις τοπικές κοινωνίες θα τεθούν στις προτεραιότητες της Συνδιάσκεψης µε απώτερο στόχο την αποτελεσµατικότερη ανταπόκριση του κόµµατος στις σύγχρονες συνθήκες, έτσι που η Επαρχιακή µας Οργάνωση να µπορεί να ανταποκριθεί τόσο στους οργανωτικούς της στόχους όσο και στους πολιτικούς.

Και όλα αυτά ενώ έχουµε µπει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο…

Σωστό. Άλλωστε, πρώτιστος πολιτικός στόχος µας είναι η νίκη στις επερχόµενες προεδρικές εκλογές και η εκλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην προεδρία της ∆ηµοκρατίας. Αναπόφευκτα, λοιπόν, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι οι προεδρικές εκλογές, ο ρόλος µας στην προεκλογική εκστρατεία και πώς θα συµβάλουµε στην εκλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Κάποιοι λένε µια απ’ τα ίδια, αφού ο κ. Μαυρογιάννης ήταν ο διαπραγµατευτής του Νίκου Αναστασιάδη σε χειρισµούς που γνωρίζουµε όλοι πού κατέληξαν. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν ο διαπραγµατευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς και ο ρόλος του ήταν να προωθεί και να εφαρµόζει την πολιτική που αποφασίζει ο εκάστοτε Πρόεδρος. Ο διαπραγµατευτής δεν έχει πολιτική αρµοδιότητα. Ως εκ τούτου, για τους χειρισµούς, που γνωρίζουµε όλοι πού κατέληξαν, ευθύνεται αποκλειστικά ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ως Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας έχει και την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης του Κυπριακού.

Θα µπορούσε ένας Βαρωσιώτης να ψηφίσει σε αυτές τις εκλογές υποψήφιο που προέρχεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο µε δεδοµένα όσα έχουν γίνει ειδικά στο Βαρώσι;

Οι Βαρωσιώτες γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι ευθύνονται για τις δυσάρεστες εξελίξεις στο Βαρώσι. ∆εν µιλώ βέβαια µόνο για την Τουρκία που έχει την κύρια ευθύνη, γιατί αυτή προφανώς προχώρησε µονοµερώς σε κινήσεις που αλλάζουν το στάτους κβο στο Βαρώσι µε το άνοιγµα της περίκλειστης περιοχής και όλα όσα ακολούθησαν.

Οι Βαρωσιώτες γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι, αντί να πάρουν µέτρα αντιµετώπισης των τουρκικών απειλών, τους κοροϊδεύαν και άφησαν τα πράγµατα να εξελιχτούν µε τρόπο που δυστυχώς µας αποµακρύνει από τη λύση του Κυπριακού. ∆υστυχώς, η κυβέρνηση διά του τέως ΥΠΕΞ χαρακτήριζε τις τουρκικές απειλές ως µπλόφες και ως προεκλογικά πυροτεχνήµατα.

Όπως είπα και πιο πριν, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ως ο Ελληνοκύπριος διαπραγµατευτής, δεν είχε ευθύνη ή αρµοδιότητα στους όποιους χειρισµούς έγιναν. Την αποκλειστική ευθύνη για τους χειρισµούς και τελικά για το γιατί φτάσαµε στο παρά πέντε της διχοτόµησης, που θα συνεπάγεται οριστικό και αµετάκλητο χάσιµο τόσο του Βαρωσιού όσο και των υπόλοιπων κατεχοµένων εδαφών µας, φέρει ο Πτ∆ και η κυβέρνηση του ∆ΗΣΥ.

Αν είσαι Βαρωσιώτης, γιατί Μαυρογιάννη;

Κατά τη δική µου αντίληψη, το διακύβευµα αυτών των εκλογών είναι το κατά πόσο η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του ∆ΗΣΥ θα συνεχίσει να κυβερνά τον τόπο µε τις ίδιες πολιτικές, είτε αυτή θα έχει το προσωπείο του Αβέρωφ Νεοφύτου, είτε του Νίκου Χριστοδουλίδη, ή αν ο λαός θα επιλέξει την αλλαγή στη διακυβέρνηση και τον τερµατισµό αυτών των πολιτικών.

Αν είσαι Βαρωσιώτης, που θέλεις να σωθεί το Βαρώσι (και δεν πιστεύω ότι υπάρχει Βαρωσιώτης που να µην θέλει να σωθεί το Βαρώσι), τότε µόνο µια επιλογή υπάρχει στις Προεδρικές του 2023 και είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Κι αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ο µόνος που θέτει στις προτεραιότητές του έναν ενεργητικό σχεδιασµό µε συγκεκριµένες πρωτοβουλίες που θα έχουν ως στόχο την επιστροφή όλων των µερών στο τραπέζι και την επανέναρξη των συνοµιλιών από το σηµείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι η µόνη που µπορεί να σώσει το Βαρώσι, αφού θα υποχρεώσει την Τουρκία να επαναφέρει το χάρτη που η ίδια κατέθεσε και ο οποίος προνοεί το Βαρώσι υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Ταυτόχρονα, στο ενδεχόµενο επανέναρξης των συνοµιλιών η Τουρκία θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει να προχωρεί µονοµερώς σε νέα τετελεσµένα, είτε στο Βαρώσι είτε στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πόση βαρύτητα θεωρείτε ότι θα έχει το Κυπριακό σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, δεδοµένης της πρωτοφανούς κατάστασης στην οικονοµία µε την ακρίβεια και τη φτώχεια;

Είναι γεγονός πως ο λαός και ιδιαίτερα οι εργαζόµενοι και οι ευάλωτες οµάδες του πληθυσµού βρίσκονται σε δυσµενή κατάσταση λόγω της ακρίβειας που καλπάζει και ροκανίζει το βιοτικό του επίπεδο. Οι τιµές βασικών αγαθών αυξάνονται µε αφάνταστα γοργούς ρυθµούς, ενώ την ίδια στιγµή τα εισοδήµατα είναι καθηλωµένα, µε αποτέλεσµα η αγοραστική αξία τους να µειώνεται ραγδαία.

Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι το Κυπριακό βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια σε ένα παρατεταµένο αδιέξοδο, το οποίο δηµιουργεί απογοήτευση και έλλειψη ελπίδας, «αναγκάζει» εκ των πραγµάτων την κοινωνία να θέσει σε προτεραιότητα τα καθηµερινά προβλήµατα που δηµιουργούν οι ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρµόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ.

Παρά τις προτεραιότητες που θέτει η ίδια η κοινωνία, όµως, ως ΑΚΕΛ θεωρούµε πως το Κυπριακό δεν µπορεί παρά να βρίσκεται στις προτεραιότητές µας και φυσικά στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, η οποία παράλληλα µε την προσπάθεια απάµβλυνσης των καθηµερινών προβληµάτων, θα αναλάβει άµεσα πρωτοβουλίες που θα επαναφέρουν και το κυρίαρχο πολιτικό µας πρόβληµα σε τροχιά επίλυσης.

Ποιο θα είναι το κεντρικό µήνυµά σας προς τα στελέχη του ΑΚΕΛ την ερχόµενη Κυριακή;

Το κόµµα µας µετρά 96 χρόνια ζωής, αγώνων, διεκδικήσεων και θυσιών για τον απλό άνθρωπο του µόχθου. Καθοδηγούµενο από τα ιδανικά του σοσιαλισµού και τις πανανθρώπινες του αξίες, γεννήθηκε και δραστηριοποιείται έχοντας στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και την πραγµατική του απελευθέρωση.

Οι πολύχρονοι αγώνες και θυσίες του κόµµατος µάς κληροδοτούν ένα µεγάλο καθήκον. Να το διατηρήσουµε ισχυρό και ενωµένο για να συνεχίσει να διαδραµατίζει το ρόλο που τάχθηκε να υπηρετεί. Αυτό θα είναι και το κεντρικό µήνυµα προς τα στελέχη του ΑΚΕΛ στη Συνδιάσκεψη της ερχόµενης Κυριακής.

Πράξεις και όχι εξαγγελίες χρειάζεται η ελεύθερη περιοχή της Αµµοχώστου

Γιατί χρειάζεται αλλαγή στην κυβέρνηση η ελεύθερη περιοχή Αµµοχώστου; Η κυβερνητική πλευρά λέει ότι έχει εξαγγείλει και υλοποιεί έργα εκατοµµυρίων. Αυτό που λέει η κυβερνητική πλευρά δεν είναι όλη η αλήθεια. Εξαγγελίες όντως έγιναν, οι οποίες όµως στην πλειοψηφία τους δεν υλοποιήθηκαν. Μια απλή ανάγνωση των κρατικών προϋπολογισµών των τελευταίων χρόνων αποδεικνύει ότι δυστυχώς η ελεύθερη περιοχή Αµµοχώστου δεν βρισκόταν στις προτεραιότητες της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη. Είναι γεγονός πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισκέφτηκε την ελεύθερη Αµµόχωστο δύο φορές εξαγγέλλοντας έργα αρκετών εκατοµµυρίων. Το 2015 και το 2017. Κατά την επίσκεψή του τον Σεπτέµβρη του 2017 εξήγγειλε έργα τα οποία είχαν εξαγγελθεί και το 2015, και τα οποία για πολλούς και διάφορους λόγους καθυστερούσαν ή δεν εντάσσονταν στους κρατικούς προϋπολογισµούς. Ενώ λοιπόν έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις προ ετών, στην πράξη µέχρι σήµερα δεν έχουν υλοποιηθεί τα όσα έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. ∆υστυχώς, απουσίαζαν από τον αναπτυξιακό σχεδιασµό της κυβέρνησης στην ελεύθερη περιοχή Αµµοχώστου έργα για την παιδεία, τον αθλητισµό, την υγεία και την αγροτική ανάπτυξη. Αυτός είναι ακόµα ένας λόγος για αλλαγή στη διακυβέρνηση. Η ελεύθερη περιοχή Αµµοχώστου χρειάζεται µια κυβέρνηση η οποία µε πράξεις και όχι µόνο εξαγγελίες να στηρίξει την περιοχή και να την αναβαθµίσει σε βαθµό που να µην υστερεί σε αναπτυξιακά έργα από καµία άλλη περιοχή της Κύπρου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy